Ingen samtidig lansering

Windows 10 till mobiler dröjer

Microsoft har officiellt bekräftat släppdatum för Windows 10 till datorer och surfplattor, men mobilversionen kommer först senare.

Publicerad:

2 jun 2015 - 09:24

Uppdaterad:

2 jun 2015 - 10:07

Microsofts officiella linje under utvecklingen är att Windows 10 är ett enda system som ska fungera på mobiler, surfplattor och datorer. De signaler man gett har också varit att Windows 10 skulle lanseras till samtliga formfaktorer under sommaren.

Det har förstås alltid varit en sanning med modifikation att det är samma system för alla enheter. Windows 10 på mobiler kommer inte att ha stöd för vanliga PC-program, och du kommer inte att få en fullständig dator bara genom att docka mobilen till skärm och tangentbord, även om Continuum-funktionen lovar lite av detta till high-end-mobiler. Den som följt utvecklingen av de publika betorna har också kunnat se Windows 10 på datorer bli allt mer stabil och polerad, medan Windows 10 till mobilen fortfarande har känslan av att väldigt mycket återstår att göra.

När nu Microsoft tillkännagivit lanseringen av Windows 10 till den 29 juli gäller det bara till datorer och surfplattor. För mobiler har man inget besked om lanseringsdatum ännu, annat än att det blir senare.

Man kan misstänka att detta inte är vad Microsoft har tänkt sig eller planerat. Microsoft har bara kunnat släppa låg- och mellanprismodeller med Windows Phone eftersom Windows Phone 8.1 saknar det 64-bitarsstöd som high-end-modeller har, och ju längre det går innan det kommer en toppmodell med Windows 10, desto mer irrelevant riskerar Windows i mobilen att framstå.

Microsoft ställer ut på IFA-mässan i Berlin den 4 - 9 september, och vi misstänker att det är då man tänkt sig visa upp sina nya Windows 10-mobiler. Frågan är hur långt fram i tiden telefonerna då kommer att faktiskt finnas i butik. Risken är att Windows 10 till mobiler kan dröja ända till slutet av året.

.

.

 

.