Övervakning

Yahoo har skannat miljoner användarmail

Internetföretaget Yahoo sökt igenom alla kunders e-postmeddelanden på uppmaning från den amerikanska underrättelsetjänsten och FBI.

Publicerad Uppdaterad

Enligt tre tidigare anställda på företaget ska Yahoo ha skapat ett program som i realtid kan söka igenom inkommande e-post hos samtliga användare som använder Yahoos e-posttjänst. Mailen ska ha granskats på uppmaning av amerikanska underrättelseorganisationen NSA eller den amerikanska federala polisen FBI. 

Enligt uppgifter till Reuters ska Yahoo ha sökt på kriterier som de fått av myndigheterna. Exakt vad det innebär är inte känt, men förmodligen så skulle företaget söka efter specifika ord i e-postmeddelandena. Det är oklart vilka sökresultat, om några, Yahoo vidarebefordrade till myndigheterna. 

”Yahoo är ett laglydigt företag, och fogar sig till amerikansk lag”, är den enda kommentaren som företaget har gett till Reuters angående uppgifterna. 

Enligt experter är det här första gången som de hör talas om att ett program som kollar mail i realtid och letar efter specifika ”markörer”. 

”Jag har aldrig sett det, en avlyssnare i realtid på ”väljare” (en väljare hänvisar till en sökterm som riktar in sig på en specifik typ av information)”, säger advokaten Albert Gidari som representerat Internet- och telefonföretag i tjugo år i övervakningsfrågor innan han tog ett jobb på Stanford Universitet i år.

Källa