Så får du verklig nytta av smartklockans insamlade träningsdata
Smarta klockor och aktivitetsband har gjort det enkelt att mäta hur mycket du rör på dig. För att datan som samlas in också ska leda till resultat för dig som användare satsar Huawei på forskning vid egna hälsolabb.
Med en smart klocka på armen är det enkelt att mäta både rörelser i vardagen och aktiviteter under ett träningspass. Utan att du märker kan nya Huawei Watch Fit 3 registrera en mängd information: allt från hur många steg du tar till syresättningen i blodet. Du får exakt registrerat hastighet, distans och rutt på löprundan tack vare klockans gps och givetvis registreras även puls samt under dagen din stressnivå och hur aktiv du är. Till och med när du sover kan klockan hålla koll på de olika sömnfaserna och utifrån andning och puls bedöma din sömnkvalitet. Läs mer om klockan här.
Men som med all data är det först när den analyseras och sätts i ett sammanhang som det blir intressant. Det här är en uppgift som Huawei lägger stora resurser på för sin hälsoapp, som finns tillgänglig för både telefoner som kör både Android och för Iphone. Med Huawei Hälsa-appen på telefonen har du ett kraftfullt verktyg för att hålla koll på dina aktiviteter och inspireras för att den vägen ta träningen till en ny nivå med personligt anpassade förslag.
Målar helhetsbild, bygger på forskning
Datan från din fysiska aktivitet, hjärtfrekvens, sömn och andra värden analyseras för att måla upp en helhetsbild av din hälsa med tydliga grafer, diagram och rapporter. Vid sidan av självklara aspekter som längden på en löprunda och hur många kalorier som brändes går Huaweis hälsoapp också in på djupet. Till exempel visas det så kallade VO2 max-värdet, alltså mängden syre som du kan ta in i förhållande till kroppsvikt. Tidigare var det något som främst elitidrottare höll ett öga på. Med Huaweis hälsoapp blir det tillgängligt för alla, lika enkelt visualiserat som alla andra värden.
Appens styrka – och det som får den att sticka ut – ligger i behandlingen av datan som samlas in. För det använder Huawei egenutvecklade algoritmer som tagits fram efter forskning kring mätning och presentation av fysiska aktiviter i Huaweis egna hälsolabb. Det senaste av labben öppnade strax utanför Helsingfors i Finland förra året och där arbetar forskare från sju olika EU-länder som är experter inom områden som fysiologi, AI och mjukvaruteknik.
Tillsammans bedriver de forskning kring en rad olika sporter och då i realistiska och anpassningsbara situationer. För själva mätningarna i labbet används bland annat den nylanserade Huawei Watch Fit 3. I det avancerade forskningslabbet i Finland mäts prestandan hos Huaweis senaste wearables med labbets avancerade simulatorer och mätutrustning.
Eget labb och professionell mätning och analys
De flesta av oss vardagsmotionärer håller oss till en eller kanske ett par olika sportaktiviteter. I labbet utanför Helsingfors kan forskarna däremot genomföra mätningar vid verklighetstrogna övningar av över 20 olika sporter. Bland annat med en bassäng där det går att simulera vattenströmmar på upp till 350 kubikmeter per timme. Det gör det möjligt att samla in data från tuff simning motströms, dessutom i vatten med olika temperatur och kvalitet.
Förutom simning och löpning används banden i labbet till tester för cykling och då med simuleringar av verkliga rutter genom insamlad GPS-data. Löpbanden används också till övningar med rullstol. Det görs som en del av Huaweis planer på ökad forskning för att uppmuntra till en aktiv livsstil för alla, samt utveckla bättre teknik för mätning av sportaktiviteter hos rullstolsburna.
Med labbets placering i Finland finns det naturligtvis även möjligheter att forska kring utövning av vintersport. Vid en skidsimulator går det till exempel att ställa in sträckans lutning, sätta upp portar som ska passeras och sensorer för att mäta allt från skidåkarens fart till carvingvinklar.