8 smartphones testade

Vi har hårdtestat den skarpaste mobila intelligensen på marknaden. Testade: HP Ipaq 6915, HTC Mteor och Tytn, Nokia E61 och E70, Samsung i320, Sony Ericsson M600 och P990.

Publicerad Senast uppdaterad

Sony Ericssons smartphone P990 har varit både försenad och efterlängtad, men den är inte ensam. Faktum är att konkurrenterna är många och de är kompetenta kombattanter. Den som vill ha en smart mobil har just nu ovanligt mycket att välja på. Webb, e-post och telefoni klarar de alla. Några glänser även med 3G, kamera, RSS och till och med turbo-3G. Vi börjar med att titta närmare på testdeltagarna.

Form och knappar

I smartphones som är så fyllda av funktioner får man ofta ge avkall på en sak för att enheten ska kunna anpassas, för att alla andra funktioner ska kunna samsas. När tillverkarna satt in tangentbord, stora påkostade skärmar och annat som påverkar formatet kan det ibland bli grundfunktionen telefoni som blir lidande. Så icke i Nokias E70, för med telefonen hopfälld fungerar den precis som vilken vanlig mobiltelefon som helst. Det behövs med andra ord ingen inlärningsperiod för att komma i gång med telefonerandet och för tidigare Nokia-användare finns allt där man förväntar sig. Behöver man tangentbordet viker man fram det och då byter också skärmbilden orientering. Det utvikbara tangentbordet gör att E70 får en rätt bastant form.

Nokia E61 är i stället begåvad med ett mer utplattat format. Här är fokus på tangentbordet, oavsett om man behöver det för stunden eller inte. Ändå måste man säga att Nokia lyckats med en bra kompromiss mellan att få bra skrivkänsla utan att för den delen göra det krångligt att snabbt slå ett telefonnummer man behöver ringa. Alla tangenter finns samlade och med E61 i ett stadigt grepp med båda händerna kan man skriva rätt snabbt genom att använda tummarna. Även om vikbara E70 har ett större tangentbord behöver den inte erbjuda snabbare skrivande. Det uppdelade tangentbordet med större knappar och med skärmen i mitten kräver träning för att man ska få upp skrivtempot.

Samsungs i320 är mindre och smidigare än både E61 och E70; ändå har den ett utförande som den i stort delar med E61. Här finns fullständigt tangentbord med å, ä och ö, något som knappast kan underskattas när man skriver på svenska. Den här fördelen delar i320 med Nokia-mobilerna i testet.

Visst kan våra svenska bokstäver knappas fram med hjälp av olika knappkombinationer i olika svårighetsgrad, men dedikerade knappar sparar mycket tid och gör att man får bättre flyt när man ska skriva.

Sifferknapparna på i320 har en utformning som när man ser den för första gången inte är helt självklar. Det verkar inte som om Samsung tyckt att det varit lönt att använda enhetens minimala knappar när man snabbt vill slå ett nummer. Det säger kanske något även om hur små knapparna är och hur tätt de sitter. I stället för att ha en siffra per knapp har man grupperat knapparna så två knappar representerar en siffra. När man är i sifferläge spelar det med andra ord ingen roll vilken av knapparna i 1-gruppen man träffar. Siffran ett dyker upp på skärmen oavsett på vilka av de angivna knapparna man trycker, eller om man siktar mitt emellan och därför träffar båda knapparna. Ska man skriva meddelanden med i320 gäller det att hålla tungan rätt i mun och det är inte självklart att det går snabbare än en beprövad inmatningsteknik som T9. Knapparna är så små att man måste använda fingertopparna. Faktum är att knapparna på i320 nästan är hälften så stora som de på E61, en telefon som annars liknar i320 i sin utformning.

HTC Mteor är en liten outsider i det här sammanhanget. Litet smidigt format, men så har den heller inte något tangentbord utan bara sifferknappar kompletterade med snabbknappar till olika funktioner. Den är också en av de smidigaste Windows-mobilerna och samtidigt den första smartphone från HTC utrustad med 3G. Med ett av de smidigaste formaten i testet får man en lättburen mobil, men missar då också en del av funktionaliteten de mer mångsidiga maskinerna i jämförelsen kan

erbjuda.

Med M600 har Sony Ericsson velat ta fram en smart mobil som också har ett mer vanligt mobilformat. Med sina 112 gram är den också lättast och minst i testet, efter HTC Mteor och Samsung i320. Knapplösningen på M600 är faktiskt smått genial. Det sitter 20 knappar på telefonens framsida. Knapparna i mitten är märkta med tydliga turkosa siffror, som en vanlig sifferknappsats. Men alla knappar är också märkta med vanliga tangentbord, bara det att det finns två bokstäver per knapp - en bokstav till höger och en till vänster på knappen. Genom att trycka på vänster eller höger sida av knappen får man fram rätt bokstav. Det fungerar överraskande bra. Och framför allt: med denna lösning får Sony Ericsson plats med tangentbord på en liten mobil - utan att knapparna behöver bli pyttesmå. På sidan av M600 sitter snurrhjul och en backa-knapp för att man ska kunna styra sig fram i menyerna utan att behöva klicka på skärmen. Men ofta behöver man ändå klicka på skärmen för att ta sig fram i navigeringen.

P990 är en storebror till M600 - i flera avseenden. Den är väsentligen tjockare och tyngre, men har också fler funktioner. P990 har en lucka med vanliga sifferknappar och en styrplatta för menyer. Det underlättar för att använda telefonens grundläggande funktioner. På sidan sitter styrhjul och backa-knapp för att man ska kunna styra sig fram i menyerna, precis som på M600. Genom att vika upp luckan blottläggs innanmätet i P990 - förutom en rejäl färgskärm ett komplett tangentbord i litet format. Det är formatmässigt anpassat för att skriva på med tummarna samtidigt som telefonen hålls med ett tvåhandsgrepp.

Varken P990 eller M600 har särskilda knappar för de svenska bokstäverna å, ä och ö. I stället får man trycka flera gånger på "a" för att få fram "å" eller "ä" och flera gånger på "o" för att få fram "ö". Det går ändå ganska enkelt och man vänjer sig snabbt.

HP Ipaq 6915 har ett liknande tum-tangentbord som P990. Men knapparna är inte lika bra. De är lite för grunda och får därför en lite för dålig "slaglängd". Dessutom är det lite bökigare att få fram å, ä och ö jämfört med konkurrenterna. Först måste man trycka exempelvis "a", och sedan hålla nere en funktionstangent samtidigt som man trycker några gånger på mellanslag - tills önskad bokstav visar sig. Onödigt bökigt.

Förutom tangentbord och joystick-knapp har Ipaq 6915 dåligt med knappar. På sidan sitter volymknapp och kameraknapp. Men för att styra sig fram i menyer och program krävs nästan alltid att du klickar dig fram på skärmen, och ofta krävs dessutom att man använder den medföljande plastpennan för att få precision i skärmtryckningarna. Ipaq 6915 levereras med ett skärmskydd av transparent plast, vilket är bra eftersom den stora skärmen annars lätt skulle bli repad.

HTC Tytn har testets mastigaste och tyngsta format, men det motiveras kanske också av att den även är mest fylld med teknik. Några sifferknappar i vanlig mening finns inte på HTC Tytn. I stället får man upp ett siffertangentbord på skärmen och knappar in numren på det. Det fungerar godkänt, även om det inte är lika smidigt som med riktiga knappar. Under skärmen sitter röd lur och grön lur, samt knappar för menystyrning. På sidan sitter också ett rullhjul som är till god hjälp i menystyrningen. På så vis är HTC Tytn lättare att styra med en hand än Windows-konkurrenten HP Ipaq 6915.

Precis som med Ipaq 6915 är skärmen i HTC Tytn något dåligt nedsänkt och därmed i riskzonen för repor. HTC har löst problemet genom att skicka med en bärväska som kan knäppas fast i byxan eller skärpet.

Tangentbordet på HTC Tytn ligger i telefonens underdel, och fås fram genom att skärmen skjuts upp. Knapparna är något större än på exempelvis Sony Ericsson P990, och lämpar sig på så vis något bättre även för den som har lite kraftigare fingrar. De som marknadsför HTC Tytn i Sverige uppger att den har »svenskt tangentbord« vilket är en sanning med modifikation. Det finns inga särskilda knappar för de svenska bokstäverna. Däremot är å, ä och ö tryckta med blå färg på andra knappar, och genom att kombinera exempelvis funktionstangenten med "o" får man fram ett "ö". Det går ganska smidigt när man vant sig.

Vinnare: M600 och E61

Sony Ericsson M600

Nokia E61

Telefoni

När vi kommer in på telefonin märks det att Nokia och Sony Ericsson har lång bakgrund som telefontillverkare. Båda tillverkarna har lyckats bra med att skapa lättanvända telefonfunktioner i sina smarta mobiler. Under pågående samtal är det med Sony Ericsson P990 och M600 lätt att exempelvis lägga till samtal (skapa en telefonkonferens), stänga av mikrofonen eller att skapa en anteckning där namn och nummer för den du samtalar med automatiskt infogas som rubrik. Det är lätt att ringa, använda samtalslistor och telefonbok.

Sony Ericsson har också ett bra och lättanvänt stöd för sladdlös telefoni via bluetooth. Det går problemfritt att ansluta sladdlöst headset, och att använda det. Under pågående samtal går det att koppla över ljudet som man vill mellan sladd-headset, bluetooth-headset och telefonen.

Liknande funktioner har Nokias smartphones E61 och E70 begåvats med och under ett samtal har man alltid tillgång till genvägar som gör det enkelt att skicka meddelanden till den man talar med, att ta sig in i andra funktioner i telefonen eller att koppla in fler personer i samtalet.

HTC Tytn och HP Ipaq 6915 använder båda Pocket PC-versionen av Windows Mobile. Båda saknar också vanlig sifferknappsats. Men på HP Ipaq 6915 är vissa knappar på tangentbordet också märkta med siffror, och kan användas för att knappa in nummer. För att komma in i telefon-läget måste man först trycka på grön lur. Då får man också upp en knappsats på skärmen. Bra är att det går att klicka grön lur för att få fram telefonläget oavsett var i telefonens program eller menyer man befinner sig. Att ringa fungerar okej trots att vanliga sifferknappar saknas, men man måste vara mer noggrann när man knappar på en skärm, vilket kan vara jobbigt om man är stressad eller kör bil. Väl under samtal är det lätt att koppla på högtalartelefon och att göra en anteckning med mottagarens namn och nummer (och tiden för samtalet) som automatisk rubrik.

Både HTC Tytn och Ipaq 6915 har ett smart system för att söka i telefonboken. När man är i telefonboken räcker det med att skriva en del av förnamnet eller efternamnet så visas de kontakter som matchar. HTC Tytn är dock snabbare än Ipaq 6915 både när man ska slå nummer och leta i tele-fonboken.

Nokias smartphones E61 och E70 liknar varandra eftersom samma system, Symbian Series 60, sitter i dem. Men föga förvånande är E70 enklare som telefon på samma sätt som E61 är smidigast för surf och e-post med sin stora skärm och lättåtkomliga tangentbord.

Med sina minimala knappar och sitt format diskvalificerar sig i320 nästan omgående som kompetent och smidig telefon. Felet är inte Windows Mobile. Faktum är att det fungerar riktigt bra när man bara vill ringa. Så fort du slår de första siffrorna i ett nummer sållar systemet ut de adressboksposter som matchar numren du slagit. Det handlar alltså om samma lyckade upplägg som Windows Mobile i det lite större formatet Pocket PC framgångsrikt använder. Trots detta gör den osmidiga knappsatsen i320 svåranvänd.

HTC Mteor har även den Windows Mobile men kan på ett mycket bättre sätt dra nytta av systemet. Mteor må sakna tangentbord, men för vanlig telefoni är den både smart och smidig.

Vinnare: HTC Mteor

Internet

Sony Ericsson använder i P990 och M600 webbläsaren Opera, som är mycket bra på att anpassa också vanliga webbsidor till skärmen. Det finns också många andra styrkor med Opera, jämfört med konkurrenterna. Bland annat kan man ha flera webb-sidor öppna samtidigt, som då sorteras under olika flikar i programmet. Opera fungerar också bra för krypterade webbsidor, exempelvis om man vill använda banktjänster.

P990 och M600 har även inbyggd RSS-läsare. RSS innebär möjlighet att prenumerera på nyheter från i stort sett alla nyhetssajter som finns på internet. Genom att lägga till RSS-länkar går det att ställa in automatisk hämtning av nya nyheter från favoritsajter. Sedan visas en liten RSS-ikon när nya nyheter poppat upp, precis som det kommer ett kuvert som symbol för nyinkomna sms.

Att göra inställningar för e-post är lätt gjort med alla smartphones vi testat. De flesta kan också synka e-post från Outlook i en pc, men Nokias mobiler saknar den möjligheten. Där är man i stället hänvisad till e-post via mobilnätet, något som även alla de andra enheterna ger möjlighet till. Med HTC Tytn och Sony Ericsson P990 är det också mycket enkelt att hämta mejl via w-lan.

Vad som kan vara lite krångligt med Windows Mobile-telefonerna, som HTC Tytn och HP Ipaq 6915, kan vara internetinställningar. Det finns inte alltid att få sådana från mobil-operatören för dessa Windows-telefoner, utan man måste då söka sig till särskilda supportsidor för att få hjälp. Den som är ute efter inställningar till HTC:s produkter får hålla

sig borta från operatörssidorna och i stället söka sig till HTC:s hemsida. Där finns en fil man kan ladda hem som tar hand om de inställningar som behövs.

HP Ipaq 6915 och Samsung i320 är testets enda telefoner som saknar 3G, och det är en stor svaghet för internetmöjligheterna. Bland annat ger det en långsammare datahastighet när du är uppkopplad via mobilnätet. Men det innebär också att nedladdningar bryts om det ringer, till exempel om du svarar på ett inkommande samtal när du håller på att ladda ner mejlen till tele-fonen. Att köpa en smartphone utan 3G i dagsläget verkar lite onödigt, när det ju finns ett flertal bra smartphones som

har 3G på marknaden.

Från vanliga Windows är det mycket man känner igen även i Windows-mobilerna i testet. Internet Explorer och Outlook finns i vanliga datorer precis som i Windows-mobilerna, även om det i mobilerna givetvis rör sig om anpassade versioner. För webbsurfning används alltså Internet Explorer och här visas både mobilanpassade webbsidor (xhtml och wap) men även sidor i fullformat som dem du surfar runt bland med hjälp av Internet Explorer i vanliga Windows på datorn.

Både Tytn och Ipaq 6915 är dessutom enkla att koppla till internet via w-lan. Även Sony Ericsson P990 har ett relativt bra system för uppkoppling till w-lan, åtminstone bättre än Nokias lite snårigare metod där w-lan läggs som en "kopplingspunkt" bland mobiloperatörens internetinställningar och man ofta måste krångla lite för att kunna använda w-lanet.

HTC Mteor har en ganska liten skärm, medan Samsungs i320 har en bredare skärm och bör därför lämpa sig bättre för surfning, men kanske framför allt för e-post. Å andra sidan är många mobilanpassade sidor gjorda för en smalare skärmbredd, så i praktiken kommer skärmen i Mteor bäst till sin rätt när man surfar runt på mobilanpassade sidor. Webb-läsaren som sådan är densamma, så större sidor som inte är anpassade för mobilen visas på liknande sätt. Här har Microsoft fortfarande en bit kvar

att vandra innan de kommer ikapp konkurrenterna. Det är inte ovanligt att Internet Explorer i mobilen visar delar av sidorna fel så bilder fattas eller så andra delar inte visas som de ska. För att anpassa till mobilens lilla skärm finns det dock en funktion för att lägga allt innehåll i en kolumn och därmed slippa att bläddra på sidan i både höjd- och sidled.

Webbläsarföretaget Opera har lyckats ännu bättre med att anpassa webben till en mobil liten skärm och det har även Nokia gjort. I både E61 och E70 kan man få upp en helsidesbild av den fullstora webbsidan för att enkelt se var man är och navigera rätt till en förstorad del av sidan där man vill titta närmare och läsa. Det här är ett enklare sätt att navigera och risken att gå vilse minskar.

På e-postsidan är Windows i mobilen främst förknippat med ett nära samarbete med Outlook i datorn. Man kan alltså synka sin e-post i Outlook över till mobilen, men det går även att ha ett mejlkonto i mobilen för att läsa, skriva, ta emot och skicka e-post direkt i den. Liksom i andra mobiler kan man välja mellan konto av typen pop3 eller imap och med Windows Mobile finns även goda möjligheter att IT-avdelningen kan få din jobbmejl att dyka upp i mobilen eftersom Microsoft har en stark ställning på många svenska företag.

Med vanlig pop3 eller imap i mobilen med Windows Mobile gäller det bara att ha alla inställningar som behövs till handa. När man sedan väljer "Skicka och ta emot" laddas helt enkelt de senaste meddelandena ner i mobiltelefonen.

I Nokia-modellerna E70 och E61 är det i stället e-posten via mobilnätet som står i centrum. Här kan man inte synka mejl mellan Outlook och telefon, däremot få tillgång till all mejl via mobilnätet. Och framför allt har Nokia-maskinerna bättre möjligheter än i320 och Mteor att svara direkt på de meddelanden du får, för då kommer ett stort lättanvänt tangentbord väl till pass.

Vinnare: HTC Tytn

PIM

PIM är en förkortning av Personal Information Manager och där inkluderar man kalender, kontakter och anteckningar, med andra ord några av de viktigaste funktionerna i en smartphone. De flesta mobiler, även enklare modeller har numera dessa funktioner, men av en smartphone ska du givetvis kräva mer. Framgångsfaktorer för lyckade pim-funktioner är ett smidigt gränssnitt där man har nära till informationen och en stor skärm samt goda inmatningsmöjligheter så man kan se och ändra i informationen.

Alla smarta mobiler har gått åt samma håll när det gäller visning av informationen. På startskärmen kan man numera se de närmast föreliggande kalendernoteringarna, till exempel det som man ska göra under den aktuella dagen. Det är en standard som Microsoft var först med i sina handdatorer för fem år sedan, men som alla nu tagit efter.

Sony Ericsson P990 har en styrplatta (om man använder den vanliga knappsatsen) och genom att trycka den uppåt kommer man in i adressboken. En styrka med Sony Ericsson P990 är att grundläggande PIM-funktioner som adressbok och kalender enkelt kan användas med telefonen i bara en hand, med hjälp av styrhjulet och backa-knappen. Både P990 och lillebror M600 har en lättöverskådlig kalender som visar både veckans och månadens aktiviteter överskådligt, samt en lista över dagens händelser.

Ett plus för PIM-hanteringen i P990 måste utdelas för den inbyggda visitkortsskannern. Tack vare att kameran i telefonen håller hyggligt god kvalitet fungerar det faktiskt att fotografera visitkort, och låta telefonen omvandla informationen till en kontaktpost. Det krävs ibland lite kompletterande korrigeringar, men det är ändå fiffigt och användbart.

HTC Tytn och HP Ipaq 6915 har minst lika överskådliga kalendrar som Sony Ericssons, men de är svårare att styra med en hand. Samma sak gäller adressboken. I stället behöver man klicka på den tryckkänsliga skärmen eller använda tangentbordet. Å andra sidan finns i Windows Mobile en utmärkt sökfunktion för kontakter.

Den sökfunktionen hittar man även i HTC-mobilerna i vårt test. HTC Mteor har liksom övriga Windows Mobile-mobiler i testet en bra och överskådlig kalender. Skärmen på i320 är bredare än den i Mteor, men det har större inverkan när man ska läsa och surfa, än när det gäller just kalendern.

Även informationshanteringen i Nokias E61 och E70 har liknande egenskaper. Det märks att mobiltillverkarna sneglat på varandras lösningar.

Vinnare: Sony Ericsson P990

Multimedia

Många av de telefoner vi jämför riktar sig främst till affärsanvändare och hamnar därför oftare som en post i företagets budget än som en investering från en privatperson. Användaren däremot är både affärsanvändare och privatperson på samma gång. Därför är det givetvis smidigt om man kan använda sin smartphone både som smart hjälpreda och som trevlig underhållare. Till det senare hör musik, kamera, film och annat skojigt som kan göra väntan kortare och roligare.

Telefonerna i testet har lite olika inriktning. Vissa försöker vara bra på alla aspekter av mobilt användande, medan andra specialiserar sig. Sony Ericsson M600 och Nokias E61 saknar till exempel kamera helt. Anledningen förutom att spara in lite på priset är att många företag förbjudit kameror på sina områden av säkerhetsskäl. Man är helt enkelt rädd att hemligheter ska fotograferas. Och mycket riktigt är E61 och M600 de som har tydligast företagsfokus med e-post som främsta paradgren.Sony Ericsson P990 är däremot utformad som en allt-i-allo-apparat. Den har dubbla kameror, en för fotografering och en för videosamtal. Kameran på baksidan är den bättre, och den kan ta bilder med 2 megapixel och auto-fokus. Det ger riktigt hyggliga bilder för att vara från en mobilkamera.

Musikspelaren i P990 och lillebror M600 fungerar i stort sett likadant som i de musikinriktade Walkman-telefonerna W800 och W810 från Sony Ericsson. Artister, album, låtar och spellistor visas överskådligt med undermenyer som klickas fram. Det är också lätt att skapa en spellista och med ett bra minneskort i mobilen duger den riktigt bra som musikspelare. Ett extra plus ger vi för att både P990 och M600 har stöd för så kallad A2DP, det vill säga att man kan lyssna på musik i stereo med

sladdlösa hörlurar, till exempel Motorolas nya S805-hörlurar som testas i detta nummer av Mobil. Det fungerar utmärkt. P990 är dessutom utrustad med en riktigt bra RDS-radio.

HTC Tytn har precis som Sony Ericsson P990 2-megapixelkamera, men vid påseende av bilderna ser man att de är av en sämre kvalitet än bilder från exempelvis kameran i P990.

Mobilversionen av Windows Media Player för Pocket PC finns i både HTC Tytn och HP Ipaq 6915. Den fungerar bra både som musikspelare och videospelare. Men till skillnad från de bästa musikspelarna går det exempelvis inte att skapa egna spellistor i telefonen, utan lösningen bygger på att man för över spellistor från Windows Media Player i pc-datorn. HTC Tytn har precis som Sony Ericssons smartphones A2DP-bluetooth så att man kan använda sladdlösa stereolurar för att lyssna på

musik.

Även Mteor har stöd för stereobluetooth, men kamera för videosamtal saknas. I stället får man nöja sig med kameran på baksidan med sina 1,3 megapixel. Videosamtal klarar Mteor inte alls av. Kameralösa E61 kan både ringa och ta emot videosamtal. Då får man se den man talar med och själv får man välja en statisk stillbild att skicka när någon ringer videosamtal. E70 lider i stället av problemet att dess enda kamera är riktad bort från användaren och att man därför inte kan

se den man talar med samtidigt som man själv syns.

Mediespelaren i de båda Nokia-mobilerna har spellistor och kan spela upp musik och filmklipp i de flesta format. Spellistor finns också, men det märks att media inte är prioriterat här och därför imponerar heller inte spelaren.

Vinnare: Sony Ericsson P990

Dokument

Krasst sett kan man med en någorlunda modern mobil göra det mesta dagens smartphones kan. Det går fint att läsa sina mejl i de flesta mobiler i dag, och handlar det inte om alltför långa meddelanden hinner man inte reta sig på att skärmen i den kompakta mobilen kanske är lite väl liten. Faktum är att de flesta som stoltserar med en smartphone i dag säkert kunde klara sig med en enklare och mer kompakt modell. Dokumenthantering är ett av undantagen. Här märker man snabbt att framför allt

tangentbordet gör underverk och visst underlättar en större skärm. Möjligheten att ta anteckningar från ett möte och sedan bygga på det redan påbörjade Word-dokumentet är en möjlighet som saknas i mindre avancerade modeller än dem vi testar här.

HTC Tytn har ett av testets rejälaste tangentbord. Eftersom det är Microsoft som skapat systemet och programvarorna i Tytn ärdet inte överraskande att man känner igen sig i Word, Excel och Powerpoint. Det är lätt att få över dokumenten till telefonen, och det går numera även riktigt bra att både läsa och redigera. HTC Tytn är helt enkelt bäst på dokument-hantering i det här testet. HP Ipaq 6915 har samma system från Microsoft och kommer inte långt efter Tytn när det gäller

dokumenthantering, men Ipaqen har ett sämre tangentbord, i synnerhet när det gäller inmatning av svenska bokstäver.

Word och Excel i Sony Ericsson P990 och M600 är inte riktigt lika utmärkta som i Windows-mobilerna. Visst, det går bra att föra över dokument till telefonen eller att öppna dokument som kommit med mejlen. Det går förstås också att skapa nya dokument. Och det går att fixa fetstil, använda olika teckenstorlekar med mera. Det är förstås bra. Svagheten är att det går lite väl segt när man arbetar med större dokument, särskilt om man skrollar mycket upp och ner. Kanske är detta ett problem med minneshanteringen som kommer att rättas till så småningom. Bortsett från att det ibland går hackigt fungerar dokumenthanteringen riktigt bra i P990 och M600.

Trots att både E61 och E71 är utrustade med välfungerande tangentbord verkar programvaran för att läsa och redigera dokument vara mest inriktad på att läsa och mindre på att redigera. Att öppna och skriva i ett befintligt Excel-dokument blir snabbt svårt. För att redigera innehållet i en cell måste man bekräfta sitt val flera gånger och antalet menysteg blir lite för många.

När det gäller Word-dokument är det lite mer vist ordnat. Där finns ett läsläge och ett läge för att redigera. Det är dock en enkel form av redigering och lyx som fet text och olika teckenstorlekar är inte att tänka på.

I i320 är det tangentbordet till trots en riktig budgetlösning som gäller för dokumenthantering. Man får helt enkelt nöja sig med att se men inte röra. Man kan zooma in och ut och se dokument, men att redigera vanliga Word- och Excel-dokument måste man avstå. Mteor är utrustad med samma möjligheter, men där är det mer väntat eftersom man utan tangentbord har begränsade möjligheter att mata in text. Med den lilla skärmen i Mteor är det också svårt att få överblick över de dokument man kan

öppna.

Vinnare: HTC Tytn

System och menyer

Trots att HP Ipaq 6915 och HTC Tytn båda är Windows-mobiler med samma version av Microsofts system (Windows Mobile 5.0) känns de ganska olika. Det beror till stor del på att HTC Tytn använder svensk version av Microsofts operativsystem, och det gör en hel del funktioner mer lättanvända för många av oss. Tytn känns också snabbare i menyerna än Ipaq 6915.

Generellt är annars Windows Mobile ett ganska datorliknande menysystem där det gäller att klicka på ikoner och använda rullgardinsmenyer. Inte mycket kan göras enbart med hjälp av en styrplatta eller ett rullhjul. Men sett till systemet som helhet så känns det väldigt stabilt och välfungerande. Det märks att Microsoft nu i många år vidareutvecklat Windows Mobile, ända sedan de första handdatorerna med Microsofts system i slutet av 1990-talet.

Sony Ericsson använder Symbians operativsystem version 9.1 med meny-systemet UIQ 3.0. Det är inte alltid helt blixtsnabbt, men väldigt logiskt upplagt och många detaljer är väl genomtänkta. För att ta ett exempel: Är man inne i mediespelaren eller radion går det enkelt att välja om ljudet ska gå ut i högtalaren, i sladdlösa bluetooth-hörlurar eller i sladd-headset. På många punkter är den typen av detaljer välgjorda. Samma sak gäller samtalsmenyn, i kalendern etcetera. En styrka är att Sony Ericssons menyer är lättstyrda också med en hand, särskilt när det gäller P990.

Även HTC Mteor går det bra att styra med en hand, mycket tack vare kombinationen av Windows Mobile och ett smidigt format. Samma möjligheter har däremot inte i320 som annars har samma system som Mteor. Samsung har inte lyckats lika bra med hårdvaran och skulle må bättre av antingen en pekskärm och det mer avancerade Pocket PC. Alternativet skulle vara att anpassa hårdvaran till Windows Smartphone, men som det är nu hamnar Samsung i320 i ett ensamt mittemellan-land.

Vinnare: Sony Ericsson P990

Synkning

De smartphones vi ser i dag har delvis tagit över handdatorernas roll. I handdatorn har man med sig främst kalender, kontakter och anteckningar för att slippa bära med sig en tyngre bärbar dator. Eftersom inmatningsmöjligheterna i handdatorn är begränsade var synkning av största vikt och en av förutsättningarna för handdatorns framgång. I dag har smartare mobiler tagit över en del av handdatorns roll och synkningen behåller sin betydelse.

Om allt fungerar som man skulle önska skulle alla uppgifter uppdateras helt smärtfritt utan någon egentlig inblandning av användaren. Traditionellt är det Windows Mobile som kommer närmast idealläget. Där är det Active Sync som håller i trådarna och eftersom Microsoft har kontroll över hela kedjan från mobil enhet till e-postprogram och operativsystem verkar de ha ett försprång framför andra. Särskilt kopplingen till det egna e-post- och planeringsprogrammet Outlook drar man nytta av och synkningen med allt från inkomna mejl till kontakter och anteckningar fungerar smidigt. Förutom e-posten i Outlook får man även med sig anteckningar, kalender och adressbok, liksom möjligheten att klicka sig runt på telefonen som om den var en hårddisk på datorn.

Windows Mobiles lösning för synkning med datorn är utan tvekan en av de allra smidigaste. Främsta fördelen är egentligen att man som användare inte behöver agera. Man ansluter bara så sker synkningen löpande så fort någon uppgift på datorn ändras. Anslut i stället en av de Nokia-telefoner vi testar här så sköter Nokias PC Suite kommunikationen mellan telefon och dator.

Synkningen tar hand om adressbok, kalender och anteckningar mellan mobilen och antingen Outlook eller Lotus Organizer och Notes. Här ansluter man telefonen via till exempel USB eller bluetooth. Själva synkningen kräver visserligen en aktiv handling; man måste själv köra i gång synkningen men så länge man gör det rullar det på smärtfritt. Utöver den vanliga synkningen kan man via PC Suite som följer med telefonen bland annat föra över dokument, bilder och musik, liksom skicka sms direkt från datorn.

Sony Ericssons variant av programmet PC Suite är snarlik Nokias, men har lite färre extrafunktioner. Det går att synka med Microsoft Outlook eller Lotus Notes/Organizer, men också att föra över dokument, bilder och musik. Det fungerar bra, även om det inte går lika automatiskt som med Microsofts lösning för Windows-mobilerna.

Vinnare: 6915, HTC&i320

HP Ipaq 6915

Samsung i320

- HP Ipaq 6915

- HTC Mteor

- HTC Tytn

- Nokia E61

- Nokia E70

- Samsung i320

- Sony Ericsson M600

- Sony Ericsson P990

Tytn och P990 delar segern i testet. Båda är fullmatade smartphones och har 3G, w-lan och tangentbord. Tytn imponerar när vi kör dokument och ska synka med pc, medan P990 är mer lätthanterad och smidigare som telefon. Det slutgiltiga valet handlar alltså om vad du prioriterar högst. Tytn har dessutom har hsdpa-stöd och att P990 erbjuder i stort sett allt i ett smidigt format. Det är två värdiga vinnare.