Både bra och billiga?

Hur mycket mobil får du för under 1000 kr? Vi har testat fyra mobiler - alla med tresiffriga prislappar.

Publicerad Uppdaterad

Billiga mobiler har sina användningsområden. Kanske är kameramobiler bannlysta på din arbetsplats eller så räcker det helt enkelt med en telefon som fungerar bra för samtal och SMS. Mobiltillverkarnas bidrag i lågprisklassen bjuder på en hel del skillnader i funktioner och kvalitetskänsla.

Telefoni och data

En billig mobil behöver inte ha dålig ljudkvalitet. Motorola C139 överraskade med att ha det bästa ljudet i testet - klart och tydligt med både låg och hög ljudvolym. Även mobilerna från Nokia och Sony Ericsson klarar att leverera starkt ljud vid behov, men ljudet i luren börjar låta ganska ansträngt vid hög volym.

Siemens A75 har ett ganska svagt ljud och skillnaden mellan lägsta och högsta ljudvolym är inte så stor som i de övriga mobilerna. Ljudkvaliteten är bra, men A75 är inte en mobil som passar i bullriga miljöer. Högtalartelefon är en praktisk funktion som bara Motorolas mobil saknar.

Nokia har lyckats bäst med funktionen - ljudet går att skruva upp riktigt högt utan att högtalaren låter ledsen och det räcker med en knapptryckning för att aktivera högtalarläget. Mikrofonupptagningen i högtalartelefonsläge är bra i alla tre mobilerna. Ett svagt eko går att urskilja, men ljudkvaliteten är överlag hög och tål faktiskt att jämföras även med dyra stationära konferenstelefoner.

Telefonböckerna i mobilerna från Motorola, Siemens och Sony Ericsson är tyvärr av enklaste snitt. Det finns ingen möjlighet att lägga in flera nummer under samma namn och antalet poster är begränsat - speciellt med tanke på att du behöver fyra poster om du vill lägga in till exempel hemnummer, jobbnummer mobil och fax för en kontakt.

Nokias telefonbok känns mer "2000-tal" med möjlighet att lägga till upp till fem olika nummer och dessutom textfält för e-postadress, webbadress, postadress och noteringar. Sony Ericsson J230i har en separat lista för e-postadresser. Nokia, Sony Ericsson och Siemens har alla stöd för bilder i telefonboken.

Motorola C139 saknar allt inom datafunktioner, men Nokia, Siemens och Sony Ericsson har GPRS och wapläsare som stödjer version 1.2.1. Mobilerna klarar att ta emot wap-inställningarna via SMS, så det går enkelt att komma igång. Wapläsare i Nokia 3120 klarar dessutom xhtml och kan visa Mobils nyhetssida m.mobil.se och andra tjänster som normalt kräver Wap 2.

Sony Ericssons wapläsare fungerar inte med xhtml, men är annars snabb och enkel att använda. Siemens, med en wapläsare från Openwave, verkar ha problem med minnesmängden. Innehållsrika sidor med många färgbilder får ibland mobilen att låsa sig och det går oerhört långsamt att bläddra i wapläsaren.

Vinnare: Nokia 3120

Multimedia

Motorolas mobil tar inte hem några höga poäng i multimedia-kategorin. MMS saknas, liksom stöd för polyfona ringsignaler. Skärmen är av TFT-typ och har ganska bra kontrast och betraktningsvinkel jämfört med STN-skärmarna på övriga mobiler i testet. Tyvärr är dock antalet pixlar litet och känslan är ungefär som att sitta med näsan tryckt mot en bildrörs-tv eftersom mellanrummet mellan bildpunkterna syns tydligt som ett svart rutmönster. Skärmen är en svaghet också i Siemens A75.

Även Siemens skärm ger ett rutigt intryck, men de största bristerna är den svaga kontrasten och de bleka färgerna. Nokia och Sony Ericsson har båda skärmar med 128 x 128 pixel. Bakgrundbelysningen är lite ojämn på Sony Ericsson J230i, men i övrigt är färger och kontrast lite bättre än vad Nokia 3120 presterar.

Bästa ljudmöjligheterna finns i Sony Ericssons mobil. J230i klarar liksom Nokias och Siemens mobiler polyfona ringsignaler, men mest användbar är naturligtvis FM-radion. Mottagningen i Sony Ericsson J230i är godkänd och radiofunktionen är åtkomlig direkt från mobilens vänteläge genom att trycka fyrvägsknappen uppåt. De medföljande hörlurarna är klumpiga och obekväma, men Sony Ericsson har bättre varianter i sitt tillbehörssortiment. Radioantennen sitter i hörlurssladden och måste alltid vara inkopplad för att mottagningen ska fungera. Vill flera lyssna går det att använda högtalaren i mobilen så länge sladden sitter kvar. Snabbval och automatisk sökning efter kanaler finns, men inte RDS eller Visual Radio.

Du kan skicka och ta emot MMS med Nokia 3120 och Sony Ericsson J230i. Siemens A75 klarar endast vanliga SMS och EMS. Av någon outgrundlig anledning har Nokia och Sony Ericsson valt att kalla MMS för "Multimediameddelande" respektive "Bildmeddelande" i menyerna när namnet MMS används i många av märkenas andra modeller liksom i operatörernas information. Mest förvillande är Sony Ericssons beteckning "Bildmeddelande" eftersom det även går bra att skicka ljud - precis som i andra MMS-mobiler.

Vinnare: Sony Ericsson J230i

System och program

Nokia 3120 använder första utgåvan av Series 40-gränssnittet. Det har några år på nacken och känns funktionell men inte helt fräscht. Menyerna är enkla och tydliga med stora ikoner. Det är också lätt att känna igen sig om man använt någon annan Nokia-mobil - oavsett om det är en enklare modell eller en Series 60-smartphone.

Motorola, Sony Ericsson och Siemens har inte varit lika noggranna med att hålla menysystemen lika mellan olika modeller. Menyerna på Motorola C139 och Siemens A75 har mer gemensamt med enklare trådlösa hemtelefoner än med mer avancerade mobiler från det egna märket.

På Sony Ericssons mobil känns det mesta bekant med undantag för huvudmenyn. Med standardinställningar har mobilen en Nokia-liknande listmeny som visar en ikon i taget istället för tre kolumner med ikoner som varit standard tidigare. Om man ogillar förändringen går det att byta tillbaka till Sony Ericssons vanliga ikonmeny under inställningarna för display. J230i har ett färgglatt och snyggt gränssnitt och menyerna svarar snabbt. Nokias menyer är till utseendet mer avskalade, men fungerar också mycket bra. Siemens menysystem har en ikonmeny som huvudmeny och listor i undermenyerna.

Funktionerna i Siemens A75 är få, så det mesta är snabbt tillgängligt från huvudmenyn. Samtliga mobiler i testet har miniräknare och väckarklocka. Nokia utmärker sig med den mest avancerade räknaren - den är ensam om att kunna beräkna kvadratrötter. Motorola C139 har några funktioner som saknas i Siemens A75, till exempel kalender och valutaomvandlare. Den dåliga skärmen i Motorolas mobil gör dock att funktionerna inte känns speciellt lockande att använda.

Bäst klass generellt håller programmen i Nokia 3120 och Sony Ericsson J230i. Räknaren i J230i klarar bara de fyra räknesätten och procent, men har ett bra gränssnitt och ser trevlig ut. Timer finns hos både 3120 och J230i - en underskattad funktion som jag tycker borde finnas i alla mobiler. Kalendern i Nokia 3120 är mycket lik den i Sony Ericsson J230i och de har ungefär samma vyer och funktioner. Nokia 3120 är testets enda java-mobil och därmed också den enda där du kan installera egna spel och program.

Vinnare: Nokia 3120

Användarvänlighet

De fyra mobilerna i testet är alla så kallade candybar-modeller och måtten är snarlika. Motorola C139 har en rundad form och fronten ger en sportig och tålig känsla med rejäla knappar och gummilister på sidorna. Mobilens baksida känns dock inte lika förtroendeingivande med sin tunna, blanka plast. Vilka material man gillar varierar mycket från person till person, men jag tycker att Nokias mobil ger det mest påkostade intrycket. Plastytorna imiterar mattborstad metall och passformen är bra utan gnissel eller ihåliga läten.

Siemens A75 och Sony Ericsson J230i har inte lika hög kvalitetskänsla. Knappsatserna är bra på samtliga mobiler, men jag saknar volymknappar på kortsidan av lurarna. Knapplåset är naturligtvis en viktig funktion på en candybar-mobil och Motorola, Nokia och Sony Ericsson använder två knappar i kombination för att låsa upp mobilen igen. Siemens A75 låser du upp genom att hålla inne "#" en dryg sekund. Risken är större att mobilen låses upp av misstag och det tar längre tid att stänga av knapplåset med Siemens lösning jämfört med tvåknappsvarianterna.

Motorola C139 är klar att använda så fort simkortet är monterat och batteriet laddat. Eftersom det inte finns några datafunktioner så behöver du inte heller göra några inställningar. Med inställningar via SMS är du igång med MMS och wap i övriga mobiler på några minuter. Den enda mobil jag hade problem med var Siemens A75 i kombination med ett kontantkort från Telenor. När jag beställde inställningar fick jag ett meddelande tillbaka att de inte kunde leverera inställningar för telefonmodellen.

De tråkiga skärmarna drar ned också användarvänligheten hos Motorola C139 och Siemens A75. Den låga upplösningen i kombination med stora typsnitt, speciellt hos Motorola, gör det svårt att få överblick och snabbt hitta rätt i mobilerna. Det är också krångligare att använda kalendern eller att skriva SMS eftersom så lite information får plats på skärmen.

Siemens menyer har några olika alternativ med märkliga namn. Under valet "Nya SMS" hade jag förväntat mig att hitta olästa SMS. Istället öppnas vyn för att skicka SMS - något som brukar heta "Nytt SMS" eller "Skriv SMS" i de flesta mobiler. Säkert vänjer man sig vid detta, men dåligt översatta gränssnitt gör det inte lättare att komma igång med en ny mobil. Den högre upplösningen hos skärmarna i Nokia 3120 och Sony Ericsson J230i innebär ett stort lyft för användarvänligheten och motiverar de högre priserna.

När det gäller programmen har Nokia ibland lite fler funktioner, men gränssnitten i Sony Ericssons mobil är mer självförklarande. Är du van vid Nokias mobiler kommer du säkert snabbare igång med 3120, men för ovana mobilanvändare rekommenderar jag hellre J230i. Det enda irritationsmomentet är att inte alla delar i Sony Ericssons gränssnitt följer samma färgschema och utformning - inställningarna för radion har till exempel ett helt annat utseende.

Vinnare: Sony Ericsson J230i

Prestanda och minne

Som förväntat är lågprismobilerna inte utrustade med några stora mängder minne. Eftersom mobilerna saknar både kamera och mp3-spelare så behövs inte så mycket minne, men med Siemens A75 kan du ladda ned bilder via wap och mobilerna från Nokia och Sony Ericsson stödjer dessutom MMS.

Minnesmängden i Nokias och Sony Ericssons mobiler, 473 respektive 500 kilobyte, räcker för upp till ca 100 bilder i lagom storlek för användning som bakgrundsbild eller i telefonboken. Maxstorleken för javaprogram i Nokia 3120 är 63 kilobyte. Den enda mobil som visar problem med minne och prestanda är Siemens A75. Wapläsaren blir väldigt långsam om du surfar på sidor med mycket information och i vissa lägen uppstår det fördröjningar i menyerna.

Bäst batteritider har Motorola C139 med 450 timmar standby och nästan ett halvt dygns taltid.

Vinnare: Sony Ericsson J230i

Vinnaren

Sony Ericsson J230i är vinnaren i denna kvartett av lågprismobiler. J230i är enkel att använda och är i skrivande stund den billigaste mobilen på den svenska marknaden med inbyggd FM-radio. Mobilens största brist är den enkla telefonboken som inte klarar flera nummer under samma namn.

TABELLER:

Betygstabell

Faktatabeller

(se separata Excel-dokument)