Kompakt och kan allt

Jämfört med konkurrenterna är N73 främst profilerad som en kameramobil. Med sina tre megapixel står den lins mot lins i kamp med Samsungs Z710 och Sony Ericssons K800. Men faktum är att N73 är mångsidig och klarar betydligt mer.av Erik Mörner

Publicerad Senast uppdaterad

Series 60 som är systemet som driver N73 är utan tvekan kompetent. Redan från start skickas en hel del program och funktioner med och eftersom utbyggnadsmöjligheterna är goda går det ju enkelt att själv ladda ner egna program. En del av de program som ligger i telefonen redan från start är välkända sedan tidigare och har hunnit bli favoriter. Andra är trevliga överraskningar.

Kopplat till kameran i N73 finns en hel del trevliga program. Liksom i flera andra Nokiatelefoner går det förutom att skicka iväg bilderna som mms även att dela med sig av foton via vanliga pappersvykort eller genom att skicka dem till det personliga kontot på webbplatsen Flickr. Möjligheten att skicka pappersvykort enkelt från telefonen är riktigt kul och med Flickr som partner på webben har Nokia onekligen ett bra team. Flickr är en av de absolut bästa platserna på nätet för den som vill presentera sina egentagna bilder. Där är bilderna i centrum och det är ju onekligen tacksamt när man investerat i en mobil med tre megapixel.

Även om man väljer att åtminstone tillfälligt behålla bilderna i mobilen erbjuder N73 bra underhållning. Programmet för bildvisning saknar motstycke i mobilvärlden och visar bilderna riktigt snyggt. Den aktuella bilden visas störst medan kommande bilder zoomas in från höger samtidigt som de bilder man sett sakta försvinner steg för steg ut till vänster.

Väljer man istället bildspel visas de valda fotona i helskärm med en mycket snygg Ken Burns-effekt. För att förklara innebär det att bilden sakta zoomas in och allt blir kort sagt väldigt snyggt. Det känns proffsigt och är säkert väldigt grafikkrävande, men det verkar N73 inte ha några större problem med. Har man väl startat en funktion visar N73 inga trötthetstecken. Däremot kan det ibland ta en stund att växla mellan program. Att komma in i meddelandefunktionen till exempel kan ta 3-4 sekunder, att starta kalendern likaså.

Precis som i tidigare modeller skickar Nokia med Lifeblog som är ett sätt att samla sitt mobila liv. För mobiltelefonen är ju en viktig del i och framför allt de bilder och meddelanden man tar och skickar. I Lifeblog samlas allt man skapat och fått i en tidslinje som faktiskt är föredömligt översiktlig och även kul att titta i.

Jag har pratat en del om bilderna, men mindre om kameran, som ju är själva förutsättningen för att det ska bli några bilder. I N73 handlar det om en kamera på 3,2 megapixel vars lins skyddas av ett smidigt linsskydd på baksidan av telefonen. Just antalet megapixlar är ju inte den enda faktorn som avgör om en bild blir bra, men utan att riktigt kunna konkurrera med vanliga digitalkameror blir bilderna riktigt bra. Idag kan ingen mobiltelefon riktigt tävla med en riktig digitalkamera, eftersom objektivet måste vara betydligt mindre i mobiltelefonen. Autofokus finns i N73 och det är en faktor som höjer bildernas kvalitet väsentligt. Viktigt är även de olika inställningarna som finns för exempelvis närbilder i makroläget. Många gånger är säkert det viktigare än en extra megapixel. En svaghet som många tidigare mobilkameror lidigt av är bilder inomhus i dåliga ljusförhållanden. Den tiden är förbi. Tekniskt sett kan man inte kalla blixten i N73 för en riktig blixt som i vanliga digitalkameror eller i konkurrenten K800. Resultatet blir dock bra med den starka lilla lampa som sitter i N73. När jag testat, jämfört med blixten i K800 och tagit testbilder i ett nästan helt mörkt rum är skillnaden marginell.

Vi kan fortsätta på nöjesspåret och titta närmare på musiken. Eftersom N73 har 3G går det att ladda ner låtar via nätet. Musikspelaren erbjuder uppspelning och man kan även göra spellistor, men trots det imponerar inte. Det märks att N73 inte är en profilerad musikmobil och att Nokia satsat det mesta krutet på andra områden.

Möjligen något otippat kan telefonen faktiskt tjänstgöra som ett litet kontor. Det handlar alltså inte bara om nöje och multimedia. Programmet Quickoffice kan riktigt snyggt visa dokument du laddar ner i telefonen, anpassat till mobilens lilla skärm. Dokumenten ser inte ut som de gör på en stor skärm och man kan inte redigera, men det vill man nog inte på den här typen av mobil ändå. Däremot syns allt innehåll mycket tydligt och det räcker gott för att man ska kunna ha nytta av programmet.

Utöver alla de program som finns i telefonen från start är möjligheten att ladda ner egna program en ordentlig fördel. Det går att göra enkelt via en särskild applikation i telefonen. Generellt känns också telefonen kraftfull utan att för den skulle bli svår att använda. Som helhet är inställningarna lättöverkomliga och för att dra igång surfande är det bara att sätta i simkortet och klicka igång webbläsaren. Inställningarna som behövs ligger redan på plats. Även e-posten gör Nokia sitt bästa för att hjälpa till med. Baserat på vad du tidigare angivit gissar telefonen de kommande inställningarna, en välkommen och trevlig gest.

Det yttre formatet är också trivsamt. Knapparna är samlade rätt nära varandra och möjligen skulle man vilja ha menyknappen och de andra över sifferknapparna istället för i en ram runt. Dessa yttre knappar kan vara lite knepiga att nå när man håller telefonen med en hand, men det fungerar ändå rätt bra. Framsidan domineras av en stor skärm på 2,4 tum, märkbart större än många av konkurrenterna. I dokumentvisning, webbsurfning och bildvisning kommer den givetvis väl till pass. Webbläsaren är för övrigt densamma som vi hittat i Nokias senaste modeller och gör att du kan surfa både på mobilanpassade sidor och på fullstora. Stora sidor kan storleksanpassas och när du scrollar visas en miniatyr av hela sidan som hjälp för att navigera rätt.

Nokia N73 är en riktigt bra telefon med många möjligheter, men trots det är det synd att telefonen är nästan en tusenlapp dyrare än främste konkurrenten.

Innan du köper

N73 är en mångsidig telefon och formatet är närmast idealt. Kameran har ibland problem med motljus, men det skiljer den inte från konkurrenterna i mobilkamerabranschen.

Alternativen

K800 är självklara kombattanten och har även den en hel del smarta lösningar. N73 är mer mångsidig tack vare sitt operativsystem och K800 är snabbare i menyerna.

Betyg 86 %

Telefoni&data 9

Multimedia 9

System och program 9

Användarvänlighet 8

Prestanda och minne 8

Plus

Programutbud från start

Minus

Långsam programstart

Nokia N73

Typ: 3G och fyrband gsm

Vikt: 116 gram

Mått: 110 x 49 x 19 mm

Taltid: Upp till 3 tim, 45 min

Standbytid: Upp till 370 timmar

Minne: 42 MB tillgängligt, plats för Mini-SD

Wap: 2.0

Internet och datafunktioner: Gprs klass 10, e-post

Anslutning till pc/mac: Ja, via bluetooth och usb

Röststyrning: Ja, röststyrning och röstuppringning

Ringsignaler: Polyfona signaler samt aac, wma och mp3

Telefonbok: Namn, telefonnummer, e-postadresser, bild, hemsida, hemadress, företagsadress, titel, anteckningar med mera kan anges för varje kontakt.

SAR-värde: 0,87 watt/kg

Skärm: 2,4 tums TFT-skärm med 262144 färger och 320 x 240 pixel

Spel: Snakes medföljer. Även möjlighet att ladda in spel och program som java- eller Symbianprogram.

Kamera: Ja, 3,2 megapixel, autofokus, blixtlampa

Övriga funktioner: Mediaspelare, fm-radio, röstinspelning, e-post, kalender, synkronisering, webbläsare, miniräknare, alarm, Lifeblog, dokumentläsare, chatt (wireless village), sökfunktion.

Tillbehör: Laddare och stereoheadset medföljer, Nokia PC Suite, usb-kabel, Photoshop Album Starter Edition medföljer.

Uttag för extern antenn: Nej

Tillverkarens hemsida: www.nokia.se/N73/
/>Pris: 4700 kronor

Hårdfakta: prestanda

SP-Mark-test: 2059 poäng totalt, bilder (PNG) 67 poäng, 3D-spel 8,8 fps, JVM 1985 p.

Kommentar: Snabbt jobbat, men i vissa situationer känns ändå N73 lite långsam i svängarna.

Hårdfakta: batteritid/taltid

Tillverkaren uppger: Upp till X timmar

Batteriets taltid för oss: X tim X min

Kommentar: