Kompis på catwalken

Vi har testat två 3G-mobiler med ett utseende som drar blickarna till sig. Har Nokia och Sony Ericsson satsat lika mycket på det som ryms under skalet?Av Tomas Nilsson

Publicerad Senast uppdaterad

Varför skulle utseendet på mobilen spela mindre roll än utseendet på kläder eller annat du bär med dig dagarna i ända? Mobiltillverkarna försöker nu överträffa varandra inte bara med teknik utan också med stil. Vi har låtit Nokias och Sony Ericssons catwalk-anpassade mobiler gå en match mot varandra.

Form och knappar

Storleksmässigt hamnar de båda mobilerna ganska nära varandra - Sony Ericsson Z610 är några millimeter större medan Nokia 7390 är fem gram tyngre. Båda är klassiska vikbara mobiler utan vridbara displayer eller andra mekaniska finesser. Kvalitetskänslan är genomgående hög hos duellanterna, men Sony Ericsson kommer inte riktigt upp i samma nivå som Nokia. Plasten i 7390 känns mycket slagtålig och fjädringen i gångjärnet är nästan så stark att den skulle platsa i en råttfälla. Z610 är lite plastigare med sin lägre vikt. Materialet känns framförallt tunnare och det knakar lite i luckor och gångjärn när man använder mobilen.

Sony Ericsson Z610 har en blank svart baksida och en gråglänsande framsida. Batteriluckan är försedd med den gröna loggan och märkets namn i nedsänkta bokstäver, men annars är baksidan tom så när som på ett högtalargaller. Framsidan av mobilen är mer intressant. Materialet är en mörkt gråtonad transparent plast (mobilen finns även i rosa och turkos färg) med en spegelbeläggning som gör att det påminner lite om en blankpolerad sten av mineralet järn(III)oxid eller hematit som det också kallas. Bakom plastskalet sitter den lilla OLED-displayen som visar klocka, signalstyrka, batterinivå, numret på den som ringer och annan viktig information. När displayen är aktiv syns alla tecken tydligt, men inget ljus läcker ut som avslöjar displayens form eller storlek. Bara genom att vinkla mobilen under stark belysning kan man se att skalet har ett fyrkantigt fönster runt displayen. När ingenting visas är displayen helt osynlig. Nokia har tidigare försökt sig på att bygga in TFT-skärmar i färg under spegelhöljen, men en monokrom skärm fungerar faktiskt bättre för detta ändamål. Med OLED-teknikens självlysande bildpunkter blir resultatet mycket snyggare än med TFT som saknar kontrasten för att ge den lite magiska känslan av att displayen dyker upp från ingenstans. Invändigt finns en rejäl knappsats med navigationsknapp, sju funktionsknappar och mobilens strömbrytare. Alla knappar är behagliga att trycka på och ger ifrån sig ett distinkt, men tyst, klick.

Nokias mobil är ganska konventionell i sin utformning jämfört med andra mobiler ur deras designkollektioner. Tidigare toppades "L'Amour Collection" av den mycket speciella mobilen 7380 som utmanade gränserna för hur en mobil kan se ut. Möjligen saknar vi de små måtten hos 7380, men samtidigt är det en lättnad att få en riktig knappsats istället för rullhjulet hos 7380 som gjorde sms-skrivande till en svår prövning. Nokia 7390 finns i två olika färgvarianter - vitt och glänsande rosa eller svart och brons. Själva formen på mobilen är strikt med raka linjer och lätt rundade hörn. Det som gör den roligare än träslöjdens slipklossar är alla detaljer. Liksom på andra designmobiler från Nokia finns det en liten textil-tag på sidan. Baksidan av mobilen har en stor yta av mönstrat skinn och lättas dessutom upp av en förkromad infästning runt kameralinsen och blixten. En kromlist löper runt kanten på tre av mobilens sidor och separerar de vita ytorna från de rosa. Även framsidan har en mönstrad rosa yta kring den yttre skärmen och de tre knapparna för musikspelaren. När vi öppnar Nokia 7390 hittar vi en till ytan något mindre knappsats än på Sony Ericssons mobil. På djupet verkar däremot Nokia ha låtit sina knappar få rejält med utrymme. Lång slaglängd och lagom hårt motstånd gör det enkelt och bekvämt att slå nummer snabbt och skriva långa meddelanden.

Utvändigt hittar vi flera knappar på både Nokia 7390 och Sony Ericsson Z610. Nokia har volymknappar, en kameraknapp med avtryckare i två nivåer, strömbrytare och tre funktionsknappar under den yttre skärmen. Sony Ericsson har volymknappar och en pausknapp för musikspelaren. Nokia har lyckats lite bättre även med de yttre knapparna som hos Sony Ericsson är för små för att fungera riktigt bra.

Knapparna är bättre och kvalitetskänslan högre hos Nokia 7390 än hos Sony Ericsson Z610 även om skillnaden är hårfin. Däremot är spegelskalet och den dolda yttre displayen på Z610 större designinnovationer än alla mönster och detaljer på 7390 där det mesta känns bekant från äldre Nokiamodeller. Mobilerna får samma poäng, men Sony Ericsson vinner kategorin efter granskning av målfotot.

Vinnare: Sony Ericsson Z610

Multimedia

På papperet ser det ut som att Nokia ska ta hem en promenadseger i denna kategori, men hur väl fungerar skärmar, musikspelare och kamera i praktiken? Vi börjar med skärmarna. Invändigt har Nokia satsat på en QVGA-skärm med TFT-teknik. Skärpan och färgerna är utmärkta, men bakgrundsbelysningen är väldigt svag. Såväl Sony Ericsson Z610 som andra modeller från Nokia har bättre ljus. Fördröjningen från senaste knapptryckning till att bakgrundsbelysningen dämpas ännu mer är dessutom extremt kort. Den yttre skärmen har hög upplösning för att vara en sekundär skärm - med 128 x 160 pixel motsvarar den huvudskärmarna på till exempel Nokia 6080 eller Sony Ericsson K320i. Eftersom den är liten till ytan ger den också intrycket av hög skärpa, men färgerna är ganska bleka och kontrasten är inte den bästa.

Sony Ericssons har nöjt sig med 176 x 220 pixel för huvudskärmen. Det gör att den inte matchar skärpan hos Nokia. Ytan är också något mindre, så Nokia har bättre förutsättningar för program som visar mycket information, till exempel webbläsaren och kalendern. När det gäller ljusstyrka vinner dock Z610 som sagt stort över 7390. Den yttre skärmens specifikationer på Z610 är inte så imponerande i sig - 128 x 36 pixel och svartvit bild. Däremot gör OLED-tekniken att kontrasten är bra trots att displayen sitter bakom ett plastskal som dämpar ljuset. TFT- och STN-skärmar kan jämföras med ett rutmönster av färgfilter och jalusier som filtrerar ljuset från en bakgrundsbelysning medan en OLED-skärm består av en liten ljuskälla för varje pixel. Med OLED ger en svart pixel inte ifrån sig något ljus medan det alltid finns ett visst läckage på TFT och STN.

Kameran på Sony Ericsson Z610 har två megapixel och är av det slag som kräver bästa förhållanden för att ta bra bilder. Testbilderna är tagna cirka två timmar före solnedgång en decembereftermiddag och trots halvklart väder blir bilderna från Z610 väldigt mörka. Blixt eller fotobelysning saknas, så inomhusbilder i svag belysning innehåller mycket brus. På sommaren i soligt väder kan jag tänka mig att kameran presterar väl - fördröjningarna från avtryck till exponering och mellan bilder är ganska korta även med högsta bildkvalitet inställd. Nokias kamera ger betydligt bättre bilder. Den har tre istället för två megapixel, men det är inte pixelantalet utan andra egenskaper som gör bilderna bättre. Autofokus innebär för Nokia 7390 att skärpan hos bilderna blir betydligt bättre - inte minst i svagt ljus. Optiken verkar också skickligare på att ta vara på ljuset och bilderna från 7390 stämmer bättre överrens med verkligheten. Den yttre skärmen fungerar bra som sökare vid fotografering och den speciella fotoknappen har ett mellanläge för fokusering - precis som en riktig digitalkamera. Om du däremot tar bilder med mobilen öppen och trycker av med navigationsknappen fokuserar kameran när du trycker in knappen och tar bilden när du släpper densamma. Det kändes lite ovant i början, men fungerar bra efter en stunds övning.

Musikspelarna skiljer sig inte så mycket åt när det gäller funktionalitet. Båda mobilerna har stöd för spellistor och internetlänkar för att köpa och ladda ned musik direkt till musikspelaren. Nokia har dessutom praktiska, automatgenererade spellistor för senast tillagda och mest spelade låtar. Med 7390 kan du även lyssna på FM-radio. Sony Ericsson Z610 fungerar med alla märkets musiktillbehör, men Nokia har inte försett 7390 med den vanliga pop-port-kontakten utan använder en fyrpolig 2,5 millimeterskontakt för hörlurarna. Det gör att 7390 inte kan använda samma tillbehör som andra musikmobiler från Nokia, till exempel N92 eller N93 Music Edition. Både Z610 och 7390 fungerar med trådlösa bluetooth-stereolurar.

Sony Ericsson får se sin Z610 besegrad i multimedia-kategorin. Nokia 7390 har bättre, om än inte lika tekniskt och designmässigt intressanta, skärmar. Autofokuskameran i 7390 tar både ljusare och skarpare bilder än Z610. Som musikspelare är mobilerna likvärdiga, men Z610 saknar FM-radio.

Vinnare: Nokia 7390

System och program

Grässnitten i Nokia 7390 och Sony Ericsson Z610 hör till marknadens mest beprövade. 7390 använder det system som kallas Series 40 3rd Edition Feature Pack 2 vilket innebär stöd för de flesta java-funktioner och bluetooth-profiler samtidigt som man känner igen sig från äldre Nokiamobiler. Även Z610 kombinerar märkets traditioner med den senaste tekniken i menyerna och i de inbyggda programmen. Gränssnittet använder skalbara typsnitt som gör att allt text ser trevlig ut och stödet för java, bluetooth och olika filformat känns komplett.

Varken Nokia eller Sony Ericsson har lagt in några viktigare delar av gränssnittet, till exempel musikspelaren eller e-postklienten, i form av javaprogram. Däremot innehåller javamappen i Nokia 7390 tre tilläggsprogram; världstidsklocka, storlekskonverterare för kläder och programmet "Sensor" som används för att dela information över bluetooth.

De båda mobilerna innehåller de flesta funktioner man förväntar sig av mellanklassmobiler. Menyer, filhanterare och program fungerar mycket bra, men varken 7390 eller Z610 innehåller något direkt nytt eller oväntat med undantag för Nokias funktion "Aktivt vänteläge" som gör att du kan välja vilken information som ska visas på skärmen i utgångsläget. Sony Ericsson vinner kategorin eftersom Z610 utnyttjar flikar och ikonmenyer i flera kolumner för att snabba upp navigeringen i mobilens menyer medan Nokia kör med enkla listor i större utsträckning.

Vinnare: Sony Ericsson Z610

Telefoni och data

Samtalskvaliteten och funktionerna för att hantera samtal och meddelanden beter som de skall. Nokia 7390 fungerar bättre av de två som högtalartelefon - funktionen är enklare att komma åt och högtalaren låter bättre. Telefonböckerna stöder självklart många olika fält med telefonnummer och adresser för varje kontakt och kan synkroniseras med datorn eller med någon backuptjänst över syncML. För dataöverföringen kan du använda bluetooth eller USB-kabel. Nokia 7390 har även en IR-port. Nokia har inte lyckats till hundra procent med sina bluetooth-funktioner. Om jag till exempel vill skicka fler än en fil till en annan mobil måste sökningen efter nya enheter göras om för varje sändning. Mobilen kommer bara ihåg enheter som sparas med lösenord och det går inte, som på andra Nokiamobiler, att avbryta sökningen direkt när den önskade enheten har hittats.

Sony Ericsson använder sin egen datakabel med fastport-kontakt. Nokia har valt den standardiserade mini-USB-kontakten, så många kablar för digitalkameror, USB-hårddiskar och andra datortillbehör passar. Praktiskt om du vill kopiera filer från en dator på jobbet eller hos en kompis - sannolikheten att hitta en kabel som passar ökar betydligt när standarder används istället för tillverkarspecifika lösningar.

Sms, mms och e-post är självklarheter och på Sony Ericsson Z610 finns också en RSS-läsare bland valmöjligheterna under "Meddelanden". RSS-funktionen är väl integrerad med mobilens webbläsare och en speciell ikon visas när du surfar på en sida som länkar till RSS-flöden. Webbläsaren i Z610 är flexibel och klarar till skillnad från Nokias att visa många sidor som är avsedda för datorer.

Bättre hantering av bluetooth-anslutningar och bättre webbläsare ger den högre poängen till Sony Ericsson trots svagheterna som högtalartelefon.

Vinnare: Sony Ericsson Z610

Prestanda och minne

Nokia slår Sony Ericsson på fingrarna både när det gäller mängden inbyggt minne och storleken på minneskortet som följer med i kartongen. Nu räcker inte 128 megabyte speciellt långt ens det, så oavsett vilken mobil du väljer finns det anledning att köpa ett större kort för att kunna använda musikspelaren ordentligt. MicroSD-korten som Nokia använder är lite knappt 10 procent billigare än M2-kort för Sony Ericsson.

Ingen av tillverkarna tycks ha snålat på mobilernas processorkraft. Menysystemen fungerar utan störande fördröjningar och java-prestandan är klart godkänd i båda telefonerna. Nokia får 2616 poäng i SP-Mark-testet mot 2304 för Sony Ericsson.

Vinnare: Nokia 7390

Vinnaren

Nokia 7390 blir duellens vinnare. Vilken mobil som är snyggast kan man ha olika åsikter om, men när det gäller antal funktioner och prestanda vinner Nokia. FM-radio, en vass kamera och bra prestanda ger god utdelning i betygstabellen. Det går dock inte att komma ifrån att Sony Ericssons yttre display är fräckare.

Faktaruta: Alternativen

Motorola V3xx

Bra kvalitetskänsla, smidigt format och turbo-3G.

LG U890

En Tre-mobil med lägre designambitioner, men med bra musikspelare och stöd för Messenger.

Samsung Z620

En tunn, snabb och stilren mobil. Turbo-3G och tvåmegapixelkamera.