-
PLUS
Samsung Galaxy S7 vs S25 – Så mycket har hänt på nio år
-
PLUS
Duell i tunnaste vikbara: Samsung Galaxy Z Fold 7 mot Honor Magic V3
-
PLUS
Krönika: Världens tunnaste mobiltelefon
-
PLUS
24 timmar med nya Samsung Galaxy
-
PLUS
Samsungs lansering av Galaxy Z Flip 7, Z Fold 7 och Galaxy Watch 8 på djupet
-
PLUS
Krönika: När en mobiltelefon förtjänar en allvarlig varning
-
PLUS
Mobil svarar: Uppdateringskrav, Doro-kritik, bättre ljud, Huawei-alternativ och mer
-
PLUS
Krönika: Att bryta dominans med bättre som inte är dyrare
-
PLUS
Upptäck alla möjligheter med din Garmin-klocka – Våra bästa tips del 2
-
PLUS
Krönika: Apple Watch i Android väcker drömmen
Vi förklarar
Så fungerar passkeys

Passkeys gör att du enklare kan logga in samtidigt som det blir säkrare. Vi förklarar principen.
Principen bakom passkeys är att det finns två nycklar. Den ena är den du har på din mobil/surfplatta/dator. Den är krypterad och skyddad på alla tänkbara vis och kan inte flyttas och därmed inte stjälas. Den andra nyckeln är offentlig och finns hos din passkey-leverantör, till exempel Google eller Apple. Genom att passa ihop de här två nycklarna kan man bekräfta att du är den som skapat nycklarna. Krypteringsmetoden som används gör att du inte kan räkna ut vad den privata nyckeln är utifrån den offentliga.
Om du vill logga in dig på en tjänst med passkeys tar du fram din nyckel genom att låsa upp din mobil, och tjänsteleverantören ber om att få tillgång till den offentliga nyckeln, och så ansluts de till varandra och bekräftar att inloggningen är korrekt.
I praktiken vill tjänsteleverantörerna göra det här förvarandet så smidigt som möjligt för dig och de talar sällan om passkeys eller säkra nycklar utan ber dig bara att logga in genom att identifiera dig på mobilen. Det här är en del av det pedagogiska problemet, för som användare ser du ju ingen skillnad på om Google använder en säker passkey för inloggning eller om den bara använder tjänsten för att spara lösenord på din enhet. Men ur säkerhetssynpunkt är det stor skillnad, med en passkey skickas inget användarnamn eller lösenord över öppna Internet där det kan kapas, som det gör i det senare fallet.
Det här är ett utdrag ur en längre artikel passkeys och artikeln publicerades tidigare exklusivt för Plus-medlemmar på Mobil.se. Här kan du bli Plus-medlem och därmed få direkt tillgång till alla artiklar på Mobil.se. Som plusmedlem så får du samlade tips och många andra fördjupande, vägledande artiklar. Hela den ursprungliga artikeln hittar du här.