För några år sedan var bluetoothheadset en produkt för teknikfreaks som inte led av att se ut som om de rymt från inspelningen av en science fiction-film med låg budget. Idag finns det något för alla smaker. Med bluetooth-profilen A2DP får du stereoljud och musik i lurarna och du hittar sex olika stereoheadset i detta test. Alla headset är testade mot mobilerna Nokia N80, Sony Ericsson K610i och mot en dator med Toshibas bluetooth-stack.
Iqua BHS-302
Finska märket Iqua har funnits sedan 2004, men är nya på den svenska marknaden. Iqua BHS-302 har en hörsnäcka och mikrofon på sladd medan funktionsknappar och volym sitter i en liten enhet som kan fästas på kläderna. Klämman på baksidan av enheten är i metall och både fungerar bra och höjer kvalitetskänslan på detta headset. Sladden har ett spunnet ytterskikt som förhoppningsvis ökar livslängden. Funktionsmässigt bjuder inte BHS-302 på några större överraskningar. Knapparna är rejäla och fungerar som man förväntar sig - det räcker med ett snabbt ögonkast i manualen för att komma igång. Minnet rymmer upp till åtta olika mobiler, så du slipper göra om anslutningen om du vill exempel vill använda BHS-302 både till jobbmobilen och till din privata mobil. Iqua BHS-302 är bekväm att bära - med sladd och allt är vikten 17 gram varav en försummande liten del hänger i örat. Ljudet är bra i hörluren, men mikrofonen är inte den bästa. Motparten hade ibland svårt att uppfatta vad som sades och det följer med en hel del vindbrus.
Plus: Enkel att använda.
Minus: Dålig mikrofon
Iqua BHS-306
Iqua BHS-306 är ett in-ear-headset som har mycket gemensamt med BHS-302. Skillnaden är att hörlur och mikrofon flyttat in i själva enheten och metallklämman är utbytt mot en löstagbar plastbygel. BHS-306 är långt ifrån det smidigaste headsetet i testet, men det är ganska lätt och stannar kvar i örat även utan bygel så länge man inte ägnar sig åt några häftigare rörelser. Med bygel på är risken att tappa headsetet minimal, men komforten blir lidande. Precis som i BHS-302 finns det ett minne för åtta olika mobiler. Ljudet håller god kvalitet och samtalet går fram i både riktningar även om det är lite bullrigt eller om vädret är blåsigt. Iqua BHS-302 och BHS-306 finns i färgerna vitt, silver och mörkgrått.
Plus: Lätt, rejäla knappar
Minus: Obekväm bygel
Iqua BHS-701
Testets lättaste stereolurar är också de som sitter bäst. Nackbygeln fjädrar bra så att lurarna stannar kvar på huvudet utan att klämma för hårt. Knappar i hårt gummi och den gula färgen för tankarna till gamla sport-walkman och BHS-701 känns verkligen som en tålig produkt som fungerar på träningspasset. Gillar man inte gult finns headsetet också i silver. Precis som de flesta andra stereoheadset kan du styra musikspelaren och till exempel byta låt med hjälp av bluetoothprofilen AVRCP. Att koppla upp BHS-701 till mobilen fungerar ganska intuitivt, men det är bra att läsa manualen ordentligt för att förstå alla olika ljussignaler. Till exempel att växelvis blått och rött sken betyder att headsetet är redo för att kopplas till en ny mobil. Ljudet vid musiklyssnande är bra, men kvaliteten ligger snäppet under stereolurarna från Plantronics och Jabra. Vid telefonsamtal låter det bra i hörlurarna, men mikrofonens känslighet är låg så personen i andra änden har ibland svårt att uppfatta vad som sägs.
Plus: Sitter bra.
Minus: Dålig mikrofon
Jabra JX10
Vad som är snyggt är naturligtvis en fråga om personliga preferenser, men det går inte att förneka att Jabra gjort en seriös satsning på design med sitt headset JX10. Formgivningen står den danska byrån Jacob Jensen för och det placerar JX10 i gott sällskap med till exempel många Bang&Olufsen-produkter som har samma upphovsman. Designen tillför inte direkt något nytt funktionsmässigt, men personligen tycker jag att det är ett riktigt snyggt headset och bordsladdaren som följer med gör inte saken sämre. JX10 finns i silver, svart och i rött för den som vågar sticka ut lite. Materialet är lackerad plast, men eftersom låg vikt gör mycket för komforten föredrar jag det framför riktig metall när det gäller headset. Headsetet kan bäras in-ear eller med en liten bygel. Båda lösningarna är bekväma och JX10 stannar kvar i örat även utan bygeln. Det finns dock inga extra öronpluggar i olika storlekar. På tekniksidan bjuder JX10 på en DSP för att minska bruset och den gör sitt jobb - ljudet är bra både i headsetet och hos motparten.
Plus: Designen, ljudet
Minus: Endast en storlek för örat
Jabra BT-320s
Storleken och formen för tankarna till en enkel mp3-spelare, men musiken får mobilen stå för. BT-320s har en standard 3,5 mm kontakt för hörlurar och du kan klämma fast den på kläderna eller bära den runt halsen. Hörlurarna som följer skulle jag värdera till ungefär 100 kr som fristående produkt - de låter bra, men det finns många som låter bättre. Styrkan med detta headset är att det går att kombinera med favorithörlurarna. Mikrofonen fungerar bra om du bär den nära munnen. Bär du den runt halsen och enheten hänger runt nedersta revbenet måste det vara tyst runt dig för att det du säger ska gå fram. Känsligheten i bluetooth-mottagaren verkade ganska svag. Jämfört med övriga stereoheadset föll ljudet bort ganska ofta bara någon meter från mobilen. Räckvidden var snarare 50 cm än specificerade 10 meter för bästa ljud. Att komma igång med och använda BT-320s var dock inga problem. Koppling mot olika mobiler och styrning av musikspelaren via AVRCP fungerade fint.
Plus: Standardkontakt för hörlurar
Minus: Dålig räckvidd
Jabra BT-620s
Testets andra stereoheadset med bygel bakom nacken spelar musik med riktigt bra ljud, men har inte samma fina passform som Iqua BHS-701. Jabra BT-620s väger 100 gram och sitter lite för löst för att kännas riktigt bekvämt. Det är också något plastigare än Iquas headset. Tröskeln för att komma igång med BT-620s är hög jämfört med andra headset i testet, men när man lärt sig var knapparna sitter och hur länge man ska trycka för att aktivera olika funktioner är det inte så svårt. Mikrofonen har dålig känslighet och det drar ned ljudbetyget något. Headsetet kan fjärrstyra musikspelaren i mobilen.
Plus: Bra ljud för musik
Minus: Sitter löst
Logitech Mobile Pro Headset
Jag var först ganska skeptisk till detta headset - det är stort och påminner om Ericssons eller Nokias första headset från år 2001 eller möjligen 2002. De väl tilltagna måtten är inte bara till nackdel - de gör också att headsetet känns gediget och att det sitter bra på de flesta öron. Mikrofonen sitter på en rörlig bom som går att ställa i olika vinklar för bästa ljud. Headsetet innehåller också teknik för brusreducering. Ljudkvaliteten bra i hörluren och mycket bra hos motparten. Logitech Mobile Pro Headset än inte ett headset att bära på stan, men väl framför datorn eller i bilen. En kombinerad bordsladdare och förvaringsburk följer med.
Plus: Gediget och bekvämt
Minus: Stort och fult
Logitech Mobile Traveller Headset
Det är mikrofonen som får detta enkla headset att sticka ut. Logitech kallar tekniken för Windstop Microphone och resultatet är i klass med betydligt dyrare headset i testet. Mikrofonen filtrerar framför allt bort vindbrus, men fungerar också bra i trafikbuller. Ljudet i hörluren är inte lika imponerande utan mer vad jag förväntar mig av ett headset i den lägre prisklassen. Mobile Traveller Headset har basfunktionerna och är enkelt att komma igång med. Vikten är låg och headsetet sitter bra på örat.
Plus: Mikrofonen
Minus: Inget speciellt
Microdia AiroBlue G5-Pro
Ännu ett budget-headset med bra ljud. Trots lågt pris har AiroBlue en signalprocessor för brusreducering och den fungerar bra. Både mikrofonen och hörluren har bra ljudkvalitet. Det är lite sämre ställt med byggkvaliteten - någon "pro"-känsla infinner sig inte namnet till trots. Det är lite för mycket billig blank plast och blinkande ljus för min smak. AiroBlue går att bära både in-ear och med bygel. Vikten är låg, men headsetet är ganska långt och vill gärna trilla ur örat om inte bygeln är på plats.
Plus: Ljudet
Minus: Kvalitetskänslan
Motorola HS815
Testets billigaste headset kommer inte från någon ny uppstickare utan från Motorola. HS815 är ett ganska stort headset med en vikt på 20 gram, men det sitter bra och är bekvämt att bära även längre stunder. HS815 innehåller som väntat bara basfunktionerna. Ljudet från mikrofonen är riktigt bra, men det går inte att skruva upp volymen speciellt högt i hörluren.
Plus: Priset
Minus: Storleken
Nokia BH-200
Nokias billigaste headset är en enkel produkt, men det ser trevligt ut och innehåller faktiskt också aktuell teknik i form av Bluetooth 2.0. Nokia har valt att förse flera av sina headset med dubbla byglar som klämmer fast headsetet runt örat, men jag föredrar den lösning som BH-600 och flera headset från andra tillverkare har med en löstagbar bygel - då passar headsetet fler bärare och i fler situationer. Headsetet är tillverkat i blank svart plast som övergår i ett parti med glasklar plast som är infästningen för de båda gummibyglarna. BH-200 är inte speciellt kompakt, men det känns inte klumpigt och placerar sig i en viktklass mitt emellan de allra lättaste headseten och Motorolas HS815. Knapparna är bra placerade och det går snabbt att hitta rätt funktion även när headsetet sitter på örat. Att komma igång med BH-200 är enkelt, men jag rekommenderar ändå ett ögonkast i manualen för att inte missa praktiska funktioner, till exempel att ett tryck mitt på volymknappen stänger av mikrofonen. Ljudkvaliteten är bra, men jag märker ingen skillnad i vare sig ljudkvalitet eller räckvidd jämfört med headset i samma prisklass med äldre bluetoothversion. Samtliga Nokia-headset i testet använder laddare med det smala kontaktstiftet.
Plus: Användarvänligt
Minus: Inga justeringsmöjligheter för olika öron
Nokia BH-800
Nokias designheadset heter BH-800 och är en vass konkurrent till Jabra JX-10 och Samsung WEP200 om du vill ha ett lätt och snyggt headset. BH-800 har en matt yta och finns i färgerna svart och silver. Med i förpackningen finns en löstagbar bygel för örat och en hållare så att man kan bära headsetet i en rem runt halsen mellan samtalen. Med en vikt på 9 gram tillhör BH-800 de lättaste headseten i testet, men den del av headsetet som trycks in i örat är i längsta laget, så headsetet känns tyngre och klumpigare än konkurrenterna. Med bygeln på är det däremot riktigt bekvämt att bära och det går att justera bygeln efter örat. Ljudet är bra och knapparna är väl utformade och väl placerade precis som hos Nokias övriga headset. En bra funktion är att när man ändrar volym ger headsetet ifrån sig en ton som talar om vilken nivå som är inställd. Låg tonhöjd innebär låg volym och tonen ökar i frekvens med högre volym. Man lär sig snabbt att känna igen tonerna och slipper bli överraskad av starka ljud. Den största skillnaden mellan BH-800 och Nokias övriga headset är prislappen. Nokia har även ett snarlikt headset som heter BH-700 som är ca 5 mm längre och 1 gram tyngre - men kostar ungefär hälften så mycket. Prislappen är också svår att motivera i jämförelse med Jabra JX-10 och SamsungWEP200.
Plus: Lätt. Användarvänligt.
Minus: Priset
Nokia BH-900
Mikrofoner på bom håller nere bullret från omgivningen och Nokia har lyckats med konststycket att få mikrofonen nära munnen utan att headsetet blir klumpigt. Visst är BH-900 större och tyngre än de lättaste headseten i testet, men trots mikrofonbommen känns det inte tyngre att bära än till exempel BH-200. Med mikrofonen infälld är det inte heller speciellt mycket större. Headsetet innehåller också en DSP som ska göra att motparten "hör vad du säger och inte var du är" enligt Nokias marknadsföring. Funktionen uträttar inga underverk, men ljudet är riktigt bra även när omgivningen bullrar ordentligt. Jämfört med Logitechs Mobile Pro Headset är BH-900 lite obekvämt att bära längre stunder, men i gengäld är det mycket elegantare och har ännu bättre ljud. Knapparna är desamma som på övriga Nokia-headset, men BH-900 kan också aktivera push-to-talk genom en knapptryckning den dag vi får tillgäng till tjänsten här i Sverige.
Plus: Bra ljud
Minus: Inga justeringsmöjligheter för olika öron
Plantronics Pulsar 590a
Detta stereoheadset levereras i en stor kartong fylld med prylar. Förutom själva headsetet finns en bordsladdare, en bluetoothsändare, p>Plus: Bra ljud och passform
Minus: Plastiga
Plantronics Pulsar 260
Det finns många likheter mellan Pulsar 260 och Jabra BT320s. En viktig skillnad är att du inte kan använda vilka hörlurar som helst till Plantronics headset. Istället för att använda en vanlig 3,5mm-kontakt så har Plantronics valt att använda en tunnare fyrpolig kontakt som gör det möjligt att sätta mikrofonen på hörlurssladden. Fördelen är att mikrofonen lättare hör det du säger, men jag upplever att många köper den här typen av produkt för att själv kunna välja hörlurar. Lyckligtvis är det inga dåliga hörlurar som Plantronics har skickat med. Musikljudet är utmärkt och jag tycker att kvaliteten motsvarar vanliga hörlurar i prisklassen runt 250 kr. Samtalskvaliteten vinner också mycket på att mikrofonen sitter på sladden och hamnar nära munnen. Som i testets övriga stereohörlurar kan du styra musikspelaren.
Plus: Bra ljud
Minus: Ingen standardkontakt för hörlurar
Plantronics Discovery 655
Ett lätt och smidigt headset utan större designambitioner är Plantronics Discovery 655. Själva headsetet ser ganska ordinärt ut, medan laddaren faktiskt är lite speciell. Den ser ut som en förvuxen hatt till en reservoarpenna och likheterna med pennor ökar om du kopplar ihop laddaren med den medföljande batterihållaren. Du kan ladda Discovery 655 både via nätadapter och från ett vanligt AAA (LR03) batteri. Ljudet är utmärkt och den inbyggda signalprocessorn tar bort brus och ger bra ljud i bullriga miljöer. Som in-ear-headset är Discovery 655 det mest bekväma headsetet i testet. Tre olika gummiproppar följer med som gör att de flesta kan hitta en favorit som passar i örat. Funktionerna är många i detta headset. Förutom allt man förväntar sig finns vibrator, automatiskt svar och indikatorer för missade samtal och batterinivå. Tyvärr är priset högt, men det finns en budgetvariant vid namn 640 med lika bra komfort, men utan brusreducering.
Plus: Sitter som gjutet
Minus: Högt pris
Samsung WEP200
Samsungs headset ser ut lite som en märkets skjutbara mobiler i miniatyr. Det är ett in-ear-headset och med en vikt på 10 gram är det inte tungt att bära. För att passa olika öron finns ringar med olika storlek att fästa på öronpluggen. Ljudetkvaliteten placerar Samsungs headset på ett medelbetyg och varken mikrofon eller hörlur har några oförlåtliga svagheter. WEP200 innehåller basfunktionerna och är enkelt att komma igång med. Precis som Logitech Mobile Pro laddas WEP200 i en liten burk, men storleken på Samsungs laddare är precis som storleken på själva headsetet betydligt mindre. Den minimala storleken och en bra kvalitetskänsla gör att jag förväntar mig ett ganska högt pris, men överraskar Samsung och WEP200 får ett högt betyg när det gäller prisvärde.
Plus: Lågt pris
Minus: Inget speciellt
Sony Ericsson HBH-IV835
IV835 är testets största in-ear-headset, men vikten är låga 10 gram. Jag trivdes inte riktigt med detta headset eftersom delen som ska in i örat är väldigt lång. Antingen sitter headsetet ganska ostadigt eller så måste jag trycka in det betydligt längre in i örat än vad som känns hälsosamt. Det följer med gummipackningar i olika storlek, men de löser inte problemet med den långa utskjutande hörsnäckan. Passformen är naturligtvis inp>Plus: Bra ljud
Minus: Sitter dåligt i örat
Sony Ericsson HBH-GV435
GV435 påminner om en väl tilltagen hörapparat i silver. Större delen av headsetet vilar bakom örat och hörsnäckan sitter på en liten arm. Till skillnad från IV835 proppar inte GV435 igen örat helt och headsetet har både batteritid och komfort som gör att det fungerar under en hel arbetsdag. Trots att headsetet väger dubbelt så mycket som de lättaste i testet blir det aldrig obekvämt. Ljudnivån håller inte för bullrigare miljöer, men i bilen eller på kontoret fungerar det bra. Ljudkvaliteten är hög tack vare brusreducering.
Plus: Bekvämt
Minus: Låg ljudstyrka
Sony Ericsson HBH-DS970
Sony Ericsson levererar testets enda displayförsedda headset. Ingen dum finess faktiskt - en display är bättre än blinkande lysdioder för att visa headsetets inställningar. Förutom att vara till hjälp när du kopplar headsetet till olika mobiler kan du se numret från mobilens nummerpresentatör när det ringer. Naturligtvis finns också knappar för att fjärrstyra musikspelaren. Sladden till hörsnäckorna sitter fast i enheten med displayen, så du kan inte koppla in egna hörlurar. Precis som Plantronics har Sony Ericsson monterat mikrofon och svarsknapp på sladden till ena hörsnäckan. Det ger bättre ljud i telefonsamtalen. Hörlurarna håller bra kvalitet - bäst bland de som tillverkarna skickar med headseten i detta test - så det är ett riktigt trevligt headset för att lyssna på musik. I enheten finns också en signalprocessor för brusreducering, så du behöver inte kompromissa med samtalskvaliteten. Jämfört med konkurrenterna Iqua och Plantronics har Sony Ericsson lyckats tillverka en riktigt smidig enhet. Vikten är något högre, men formatet och den inbyggda displayen gör att detta känns som en mer exklusiv produkt. Tyvärr är också priset några hundralappar högre.
Plus: Display. Bra ljud. Smidigt format.
Minus: Ingen standardkontakt för hörlurar
Vinnare
Mono-headset: Jabra JX10
Ett riktigt snyggt och smidigt headset som dessutom låter som det skall.
Stereo-headset: Plantronics Pulsar 590A
Ett par riktiga musikhörlurar med bra ljud för både musik och telefonsamtal.
Bra köp
Samsung WAP200
Låg vikt, litet format och bra ljud = mycket headset för pengarna.
Faktaruta: Bluetooth - versioner och profiler
Bluetooth v1.xmax hastighet 721 kilobit/s
Bluetooth v2.0 + EDR (Enhanced Data Rate)max hastighet 2,1 megabit/s
Headset Profile (HSP)
Headsetprofilen kopplar upp en digital ljudförbindelse med monoljud.
Handsfree Profile (HFP)
Som headsetprofilen, men med mer avancerade funktioner för telefonsamtal.
Advanced Audio Distribution Profile (A2DP)
Profilen som krävs för stereoljud i bluetoothheadset.
Audio/Video Remote Control Profile (AVRCP)
Profilen som gör att du kan styra musikspelaren i din mobil. Stöds av de flesta produkter som stödjer A2DP.
Faktaruta: Använd ditt headset för Skype
Ett bluetoothheadset fungerar också med Skype och andra telefoniprogram i datorn:
1.Se till att du har en bluetoothdrivrutin i datorn som stödjer headset och ställ ditt headset i hopkopplingsläge.
2.Starta guiden för att lägga till en ny bluetoothenhet från bluetooth-ikonen nere i högra hörnet eller i kontrollpanelen.
3.Gå igenom guiden för att installera ditt headset. Om datorn frågar efter en kod är det 0000 du ska slå in. Tryck på headsetets svarsknapp för att ansluta till datorn.
4.Starta Skype och välj "Inställningar" under menyn "Verktyg". Klicka på "Ljudenheter". Välj bluetoothalternativet i rullgardinsmenyerna "Ljud ut" och "Ljud in". Klicka på "Spara". Nu använder Skype ditt headset istället för datorns högtalare och mikrofon.
Tyvärr är det få headset som låter dig använda svarsknappen för sitt riktiga syfte - att svara när det ringer - i kombination med Skype. Flera tillverkare har dock sådana headset på gång. Ett exempel är Voyager 510 USB från Plantronics.