Stort jämförande test

Smartphone med budgetpris

Pekskärm, appar, gps och turbo-3g – allt för under 2000 kr. Vi har testat fem olika alternativ för dig som är ute efter en riktigt kompetent budgetmobil.

Publicerad Senast uppdaterad

System och appar

I startfältets fem mobiler hittar vi tre helt olika operativsystem – Android, Bada och Symbian. Nokia jobbar envist vidare med sina egna lösningar medan Samsung, Sony Ericsson och ZTE har det mesta i systemväg i sina respektive portföljer.  I Nokia 5230 hittar vi Symbian 9.4 med S60-menyer. På ytan är 5230 väldigt lik 5800 – Nokias första mobil med S60 för pekskärm – men gränssnittet har blivit bättre. Kinetisk bläddring snabbar upp hanteringen av långa listor och den automatiska skärmvridningen är riktigt användbar. Med mobilen på högkant känns ytorna man trycker på för att öppna ”Val”-menyn eller för att avsluta appen som en illa placerad kvarleva från S60 för mobiler med knappar, men i liggande format hamnar knapparna i högermarginalen och blir praktiska att trycka på med tummen.

5230 är utan tvekan bättre än Nokias första pekskärmsmobiler, men jämfört med Androidmobilerna i testet finns det många irriterande brister. Startskärmen går att anpassa med egna genvägar, länkar till mejlkonton och favoritkontakter, men såväl Androidlurarna som Samsung Wave 723 med Bada-systemet har uppkopplade widgets och möjlighet att fördela widgets och genvägar över flera startskärmssidor. Nokias N8 innehåller en fräschare utgåva av Symbian med bland annat multitouch och fler möjligheter för startskärmen, men hur man än vänder och vrider på det känns Bada och Android som betydligt mer moderna och mer pekskärmsoptimerade system.

Androidmobilerna från Samsung, ZTE och Sony Ericsson använder alla version 2.1 av operativsystemet. Det innebär att man får klara sig utan Flash i webbläsaren och möjligheten att använda mobilen som en trådlös router – två funktioner som Samsung Wave 723 klarar utan problem. Även Nokia 5230 har stöd för Flash i webbläsaren, men spelaren är gammal (version 8) och många webbsidor kräver version 9 eller 10 så nyttan är begränsad. Gränssnittet i Samsung Wave 723 ser ut ungefär som ett mellanting mellan Android och Samsungs äldre pekskärmsmobiler med eget system. Inställningsmenyn ser ut på samma sätt som i Android och systemen följer samma upplägg med startskärmar, meny och ett fält med aviseringar högst upp på skärmen.

De stora skillnaderna mellan Bada och Android är utbudet av appar och möjligheterna att synka mobilen. Bada drar det kortaste strået både när det gäller apparnas kvalitet och kvantitet – bortsett från spel är det svårt att hitta något vettigt att ladda ned från Samsung Apps, så det är tur att mobilen är väl utrustad från start med appar för sociala nätverk och läsare för dokument och pdf-filer. Utbudet i Ovi Store på Nokia 5230 slår visserligen Samsung Apps, men mobilen är snålt utrustad från start. Dokumentläsare saknas och gamla Nokia-favoriter som webbradiofunktionen lyser med sin frånvaro.

Jämför man en app som finns för alla tre systemen – Facebook – så finns det också skillnader. Android-appen är bättre uppdaterad och känns funktionsmässigt helt i synk med sajten. Här finns möjligheten att checka in på platser, att gilla kommentarer och många andra funktioner som saknas både på Symbian och Bada. Bada-appen påstår också med jämna mellanrum att Facebook-servern är instabil trots att tjänsten fungerar utan problem i övriga mobiler.

Synkningen är som alltid ett starkt kort hos Androidmobilerna. Att synka mot Googles tjänster är ett enkelt sätt för vanliga användare att komma igång med en backup i molnet och hantera mejl och kontakter på ett riktigt smidigt sätt. Genom att använda SyncML- eller Exchange-funktionerna på Samsung Wave 723 eller Nokia 5230 går det att få delvis samma funktionalitet, men att komma igång med Googles tjänster på Android är betydligt enklare – allt som behövs är ett gratiskonto.

Finns det någon skillnad i hur väl systemet fungerar i de tre olika Androidmobilerna? Definitivt. En stor del av skillnaden hänger ihop med skärmarna och avhandlas i nästa avsnitt, men tillverkarna har också skickat med egenutvecklade finesser. Sony Ericsson X8 har en egen startskärm med genvägar i de fyra hörnen – samma lösning som vi hittar i X10 Mini-mobilerna. X8 har även Timescape – en funktion som kopplar samman telefonbok, meddelanden och sociala nätverk – och Sony Ericssons musikbutik PlayNow. ZTE har inte lagt ned så mycket energi på att förändra gränssnittet. Några användbara appar finns förinstallerade – till exempel dokumentvisaren Docs To Go. Samsung har gjort vissa justeringar av gränssnittet så att det fungerar bättre på den lilla qvga-skärmen och dessutom försett Galaxy 5 med ett antal egna widgets – här finns exempelvis väder, aktiekurser och rss-uppdateringar.

Stort app-utbud och ett genomarbetat system ger de tre Androidmobilerna ett rejält försprång framför Samsung Wave 723 och Nokia 5230. ZTE Blade ser ut att kunna få en uppdatering till Android 2.2 inom kort, men med nuvarande innehåll går kategorisegern till Sony Ericsson X8 tack vare smarta egna funktioner som Timescape och startskärmsgenvägar.

Vinnare: Sony Ericsson X8

Skärm

En riktigt bra skärm kostar en slant, så här är ett område där man kan befara att tillverkarna valt sämre alternativ för att hålla kostnaderna nere. På vissa marknader säljs ZTE Blade med en Amoled-skärm, men den modell som kommer hit använder den äldre TFT-tekniken. Skärmen är riktigt skarp och har samma upplösning som HTC Desire HD, Galaxy S eller andra flaggskeppsmodeller, men lägger man mobilerna sida vid sida så ser man att ZTE Blade har sämre ljusstyrka och att ljuset är lite ojämnt fördelat över skärmen.

Pekskärmen har stöd för multitouch och får ett godkänt betyg. Respons och precision är inte i klass med de bästa pekskärmsmobilerna på marknaden, men jämfört med konkurrenterna i testet är ZTE Blade mycket bra. Det som drar ned betyget en aning är skärmtangentborden. I liggande format täcker tangentbordet hela den aktiva appen när man matar in text. Visst finns väl fungerande alternativ att ladda ned från Market, men en så här grundläggande funktion tycker jag ska fungera bra från start.

Testets besvikelser är Samsung Galaxy 5 och Nokia 5230. Samsungs qvga-skärm känns grynig och saknar multitouch. Vissa appar kräver högre skärmupplösning än qvga och fungerar därför inte för Galaxy 5, men trots det är utbudet stort. Textinmatning sker som standard med T9 – en bra lösning när skärmen bara mäter 2,8 tum. Nokia har bättre skärpa och upplösning, men använder gammal resistiv teknik för pekskärmen. Resistiva pekskärmar fungerar bäst med penna, men det är få som använder en mobil på det sättet idag och Nokia 5230 känns både trög och oprecis när man trycker med fingrarna.

Samsungs andra modell i testet – Bada-mobilen Wave 723 – har multitouch och använder en TFT-skärm med 400 x 240 pixel. Låg upplösning i kombination med en hyfsat stor yta gör att bilden känns oskarp, men pekskärmen har multitouch och bra respons. Skärmtangentbordet täcker en stor del av skärmen, men fungerar annars utmärkt. Sony Ericsson X8 har den klassiska Android-upplösningen 480 x 320 pixel och fungerar därför med nästan alla appar. Jämfört med Samsung Wave 723 och Nokia 5230 är Sony Ericssons skärm både skarpare och mer ljusstark – ytan är dessutom större trots samma antal tum tack vare att skärmen inte har ett lika långsmalt format. Responsen i skärmen är bra, men tyvärr saknas multitouch på Sony Ericsson X8.

ZTE Blade tar hem det högsta betyget tack vare testets största skärm – både sett till antal tum och antal pixel. Responsen är bra när man trycker på skärmen och det finns stöd för multitouch.

Vinnare: ZTE Blade

Multimedia

När det gäller musik har samtliga fem mobiler i testet en till synes komplett hårdvara. Det finns riktigt 3,5-millimetersuttag för hörlurar och Bluetooth med stöd för trådlöst stereoljud. FM-radio finns också på plats. Skillnaderna märks när man tittar närmare på mjukvaran. ZTE Blade har ett väldigt trist gränssnitt för FM-radion. De enda som syns på skärmen är stora siffror som visar frekvensen och tre knappar längst ned för att ställa in kanal eller stänga av radion. Det finns uppgifter på nätet om att vissa versioner av ZTE Blade har rds, men funktionen saknas i vårt testexemplar. Ljudet är godkänt, men jag saknar finesser som kanalkatalog eller en möjlighet att spela in program.

Här har Samsung fått in en fullträff i Wave 723 – gränssnitten är snyggt och det är enkelt att ställa in kanaler, spara snabbval och göra inspelningar. Frekvensen går att ställa in – antingen genom att mata in antalet MHz exakt, genom automatisk sökning eller genom att svepa med fingret över den ”analoga” frekvensskalan. Radion i Galaxy 5 har samma utseende, men saknar inspelningsfunktionen.

Själva musikspelaren i ZTE Blade och Samsung Galaxy 5 är Androids standardspelare – den fungerar, men har inga finesser utöver det nödvändigaste. Sony Ericsson X8 har en egen musikspelare som man kommer åt via ett av hörnen på startskärmen. Bortsett från möjligheten att söka efter innehåll på Youtube eller i musikbutiken om artisten som spelas just nu erbjuder spelaren inte så många nya funktioner, men den har mer genomarbetad grafik än standardspelaren. Både musikspelaren och radion i X8 använder Sony Ericssons lösning med genvägar i hörnen, men Samsungs FM-radio är trots det lite enklare att använda.

Samsung Wave 723 har en väl fungerande musikspelare som är enkel att hitta rätt i tack vare tre olika flikar med låtar, spellistor och album. Upplägget är ganska likt den vanliga Androidspelaren, men i Bada-systemet finns fler funktioner – till exempel att skicka låtar via mejl eller bluetooth eller att söka efter liknande musik på nätet. Nokias musikspelare är ett av de starkaste korten hos 5230. Den har enkla och tydliga funktioner för att söka efter musik och skapa spellistor. Dessutom finns ett mycket bra program för att ladda ned poddradio och radioprogrammen går att hantera sida vid sida med musiken i spelaren. Nokias FM-radio har ett ganska rörigt utseende på ytan, men det är lätt att hitta i menyn och att lagra snabbval.

Samsung Wave 723 är inte bara välutrustad när det gäller musik – den har också testets bästa kamera. Jag hade vissa förväntningar på autofokuskameran i ZTE Blade – åtminstone utomhus – men ett test i svagt ljus visade att Samsungs 5-megapixelkamera är betydligt vassare. Skärpan är god och brusreduceringen arbetar ganska diskret. Bilderna från Nokias kamera ser trevliga ut vid en snabb titt och fungerar bra för mms, men tyvärr går det inte att hitta något positivt att skriva om bilderna från kamerorna i Samsung Galaxy 5, Sony Ericsson X8 och ZTE Blade.

Nokia och Sony Ericsson klarar sig bra när det gäller musik, men rår inte på Samsung Wave 723 som dessutom har en bra kamera med autofokus och lampa.

Vinnare: Samsung Wave 723

Format och knappar

Samsung Wave 723 har ett smidigt format och ett metallskal som känns riktigt välgjort. Den matchar inte Nokia N8 eller HTC Legend när det gäller kvalitetskänsla, men ingen av de fyra konkurrenterna i testet kommer i närheten av ett toppbetyg i kategorin. På sidan av Wave 723 finns en kameraknapp med bra känsla så att man enkelt kan utnyttja kamerans autofokus. Linsskydd saknas, men kamerans frontglas sitter försänkt ungefär en millimeter in i metallskalet, så risken att det hamnar fingeravtryck eller repor på kameran känns minimal.

ZTE har en design som påminner mycket om HTC:s mobiler. Trots fin passform i skalet och en matt gummifinish på de svarta delarna finns det saker som håller nere betyget. Både skärmens yta och kromlisterna på sidan av mobilen känns väldigt plastiga. Nokia 5230 och Sony Ericsson X8 lyckas med konststycket att göra något positivt av plastigheten. Utbytbara skal i olika färger är en trevlig finess och trots att materialen inte ger ett direkt påkostat intryck så känns mobilerna välgjorda och tillräckligt tåliga för daglig användning.

Nokia 5230 har stora outnyttjade ytor ovanför och nedanför skärmen och får därför nöja sig med ett lite lägre betyg. Samsung Galaxy 5 följer Corby-seriens design med blanka plastytor och rundade former. Resultatet är en hal, men riktigt smidig mobil. Galaxy 5 har flest knappar av testets mobiler och de utgör ett bra komplement till pekskärmen. Det finns en riktig fyrvägsknapp och fysiska knappar för röd och grön lur utöver de fyra vanliga Androidknapparna – meny, hem, bakåt och sök. På sidan av mobilen finns volymknappar, men tyvärr ingen knapp för kameran.

Metallskal och hårt glas över skärmen går alltid hem. Samsung Wave 723 får kategorins fempoängare. Bland plastmobilerna blir Samsung Galaxy 5 favoriten – mobilen ryms enkelt i fickan och har riktiga knappar för de viktigaste funktionerna.

Vinnare: Samsung Wave 723

Extrafunktioner

Google Maps är standardprogrammet för navigation på Android. Kartmaterialet håller toppklass, men för att hitta rätt i Sverige finns det andra appar som fungerar betydligt bättre. Nokia 5230 levereras med gratis navigation under hela mobilens livslängd. Hos vissa återförsäljare får man dessutom med en bilhållare med sugpropp. Ovi Maps är en kompetent navigatorapp med trafikinformation, möjlighet att installera kartor på minneskort, reseguider och bra sökfunktioner. Med tanke på mobilens prislapp får man verkligen mycket för pengarna. Gps finns givetvis även i testets övriga mobiler. För Wave 723 har Samsung valt Route 66 och i Sony Ericsson Xperia X8 finns Wisepilot förinstallerat, men i båda fallet handlar det om testversioner. Gps-mottagaren fungerar inte bara för navigation – samtliga mobiler i testet har stöd för geotaggning av bilder.

Samsungs mobiler kommer med programvara för att synka mobilerna mot Outlook i datorn. Nokia har valt att inte skicka med programvara eller kabel i kartongen, men PC Suite eller Ovi Suite – två olika alternativ med snarlika funktioner – finns att ladda ned från hemsidan. Med Sony Ericsson X8 och ZTE Blade är man hänvisad till att synka över internet. Nokias navigatorprogram känns som en tillräckligt smaklig bonus för att motivera förstaplatsen i kategorin. Det blir ingen fempoängare och flera andra mobiler får fyror – om än något svagare. Nokiamobilen saknar wlan och något minneskort följer inte med i kartongen -det drar ned betyget.

Vinnare: Nokia 5230

Vinnaren: ZTE Blade

ZTE lyckas leverera extremt mycket för pengarna. Mjukvaran innehåller inte så mycket utöver systemets standard, så avsätt en stund för att installera bra appar. Bortsett från den usla kameran kan ZTE Blade ge mobiler med både två och tre gånger högre pris en match.

Klicka på tabellen för läsbar storlek.

Nokia 5230

En delvis uppdaterad mobil på samma tema som gamla Nokia 5800. Nokia har putsat upp delar av gränssnittet, men Symbian halkar efter både när det gäller app-utbud och funktioner. 5230 hör inte till de smidigaste mobilerna i testet, men den ryms ändå enkelt i de flesta fickor. Mobilen har microusb-kontakt, men för att ladda mobilen måste man använda Nokias smala stiftkontakt. I förpackningen finns laddare, headset och – hos de flesta återförsäljare – en bilhållare. Usb-kabel och minneskort ingår tyvärr inte. 5230 har bra musikfunktioner och ett utmärkt navigatorprogram i fullversion, men kameran är av enklaste modell och webbläsaren och operativsystemet börjar kännas smärtsamt föråldrade.

Plus: Utbytbara skal. Gratis navigation.

Minus: Saknar wlan. Begränsat app-utbud.

Samsung Galaxy 5

En riktigt smidig Androidmobil. Alla funktioner finns på plats, men skärmen är i minsta laget för att kunna utnyttja operativsystemet till fullo. Samsung har kompletterat mobilen med smarta widgets och en utmärkt FM-radio, men för att använda kameran och musikspelare måste du komplettera med ett minneskort. Nedanför skärmen finns en riktig fyrvägsknapp och fysiska knappar för samtalshanteringen. Kameran är dessvärre riktigt dålig, men mobilen känns snabb. Webbläsaren saknar stöd för flash, men hanterar fullstora webbsidor på ett bra sätt trots att skärmen är liten.

Plus: Billig. Bra fysiska knappar.

Minus: Lågupplöst skärm. Saknar multitouch

Samsung Wave 723

Wave 723 använder Samsungs eget Bada-system och bjuder på en trevlig användarupplevelse som påminner inte så lite om Android. Webbläsaren, menyerna och apparna för musik och meddelanden och dokument fungerar riktigt bra, men vill du komplettera med fler funktioner så är en Androidmobil ett bättre val. Utbudet av appar för Bada är klent. Wave 723 är en elegant enhet i metall och mobilen kommer med ett skärmskydd i läderimitation. Kameran har autofokus och tar bilder av fullt godkänd kvalitet. Skärmen har dock ganska låg upplösning.

Plus: Bra kamera. Hög kvalitetskänsla.

Minus: Begränsat app-utbud.

Sony Ericsson Xperia X8

X8 känns och ser ut som en lite större version av X10 Mini. Skärmen har fått högre upplösning och innebär ett stort lyft jämfört med qvga. Systemet är lättnavigerat och Sony Ericsson har lagt till genvägar från startskärmens fyra hörn, en egen musikspelare och Timescape-appen för att integrera de sociala nätverken. Kameran håller inte den klass som vi vant oss vid från äldre modeller i Xperia-serien, men kvalitetskänslan är godkänd och ett minneskort på 2 Gbyte ingår.

Plus: Förbättrat gränssnitt. Utbytbara skal.

Minus: Saknar multitouch

ZTE Blade

En mobil med överraskande fina specifikationer, men bakom siffrorna döljer sig komponenter som inte riktigt håller samma kvalitet som hos mobilerna i toppskiktet. Skärmen är skarp och högupplöst, men lite ojämn i ljusstyrkan. Formatet är tunt och bra, men vissa detaljer är plastiga och kvalitetskänslan stannar på en medelnivå. Trots det låga priset är mobilen snabb och pekskärmen har bra respons. ZTE Blade har stöd för multitouch redan i den version som finns ute nu och en uppdatering till version 2.2 sägs vara på gång. Levereras med ett 2 Gbyte minneskort.

Plus: Bra skärm. Snabb.

Minus: Dålig kamera.