Superkameratest: 7 Androidlurar

Vilken Android-mobil har bästa kameran?

Har du bestämt dig för en Androidmobil men vill ha den med bäst kamera? Mobil har jämfört de sju bästa alternativen just nu och korat en vinnare.

Publicerad Senast uppdaterad

Till det yttre är det inte mycket som förenar de sju telefonmodellerna i det här testet. Medan Desire HD är en av de största telefonerna jag provat på utmärker X10 Mini sig med sitt minimala format. Därtill har vi Galaxy S som ser ut nästan som en Iphone och Motorola Defy som är en telefon byggd för tuffa tag. Nexus S är inte helt olik Galaxy S men har en liten böjd form och är snäppet mindre. Det som förenar telefonerna är att de alla har Android som operativsystem.

Avsikten med testet är att utröna vilken telefon som är bäst för att ta bilder och filma med. Hur telefonerna står sig gällande andra funktioner är inte i fokus i det här testet. Eftersom samtliga lurar kör Android finns samma programutbud från tredjepartstillverkare att tillgå till dem.

Samsung Galaxy S

Först ut i testet är Galaxy S vars kamera är på 5 megapixel. Telefonen saknar allt vad kameraknappar heter och att ta bilder på sig själv blir därför en krånglig historia då man inte kan se var på skärmen man ska peka för att trycka av kameran. Det finns en självutlösare på telefonen men eftersom Galaxy S är designad med rundade kanter är det heller inte lätt att lyckas placera telefonen på ett stabilt sätt för att ta bilder.

Telefonen är försedd Android version 2.2 och kameran har bra inställningsmöjligheter. Det finns tre fokuslägen, ett automatiskt, ett för makrobilder och ett för ansiktsigenkänning. Det går att justera såväl vitbalans som iso-värde och det finns även en funktion för att undvika att knäppa bilder när motivpersonen råkar blinka till. Telefonen har bra funktioner för man ska kunna dela med sig av sina bilder via sms, e-post, Facebook och andra sociala tjänster.

Videoinspelningsfunktionen stödjer 720p-upplösning med 30 bilder per sekund vilket gör att det blir bra flyt på det filmade materialet. Här drar telefonen verkligen nytta av den kraftfulla processorn på 1 ghz som finns under skalet på den. Inställningarna för videoinspelningen är tyvärr få, dock går det åtminstone att justera vitbalansen. Som enda kameramobil i testet som helt saknar fotolampa eller blixt gör Galaxy S förstås inget vidare ifrån sig när det gäller mörkerfotografering. Bilderna blir gryniga och mörka och om man ökar exponeringstiden genom att aktivera det särskilda mörkerläget blir det i princip omöjligt att ta bilder med rörliga motiv. För makrofotografering och bildtagning under bra ljusförhållanden ger Galaxy S ett klart godkänt resultat med bra färgåtergivning och bra detaljrikedom.

Plus: Bra inställningsmöjligheter, bra flyt på videoinspelningen

Minus: Ingen lampa eller blixt, ingen kameraknapp

Vi ber om ursäkt för att bilderna från Galaxy S har låg upplösning.

Kameran ger bra, skarpa och detaljrika bilder vid goda ljusförhållanden.

Vid makrofotografering kan man ta bilder på ner till 10 centimeters avstånd. Det krävs dock en del tålamod för att få till bra fokus.

Utan lampa eller blixt blir det förstås inga bra bilder när ljuset är dåligt och här blir det bottenbetyg för Galaxyn.

Samma motiv igen, samma resultat. Mörkerfotografering är den här telefonens stora svaghet.

Sony Ericsson Xperia X10

Xperia X10 är en kamera som med sina 8.1 megapixel åtminstone specifikationsmässigt ser mycket bra ut. Kameran aktiveras snabbt och enkelt via en knapp för ändamålet av luren och samma knapp används även som avtryckarknapp. Med rundade kanter är även den här telefonen så gott som omöjlig att kunna placera utan stöd någonstans för att ta bilder med självutlösning.

Sedan uppdateringen till Android 2.1 har telefonen stöd för filminspelning i 720p men kvaliten på inspelningen i denna höga upplösning imponerar inte. Materialet blir ryckigt och dessutom tycks det komprimeras alldeles för hårt av mjukvaran.

Inställningsmöjligheter för kameran i Xperia X10 låter användaren välja mellan en rad olika bildlägen och under Motiv i menyn kan man välja vilken typ av foto man vill ta. Det går även att välja mellan en rad olika fokuslägen där de tre främst användbara är autoläget, markoläget och ansiktsigenkänninsläget. Att dela med sig av bilderna på exempelvis Facebook eller via mms går enkelt via bildgalleriet och de senast tagna bilderna syns även nere i hörnet på skärmen när telefonen är i fotoläge.

För fotografering i mörker är telefonen försedd med en led-lampa. Märkligt nog måste denna vara antingen påslagen eller avslagen hela tiden när man använder kameran och den kan alltså inte användas bara som blixt. Fördelen är att den går att använda även i videoinspelningsläget där den åtminstone på nära håll gör skillnad under dåliga ljusförhållanden. Vill man använda lampan för att få till bättre bilder där man har starkt motljus gör den dock egentligen varken till eller från.

Sony Ericsson Xperia X10 gör sig bäst lämpad under bra ljusförhållanden och får då till bilder där både färg- och detaljrikedom är väldigt bra. Vid makrofotografering blir avståndet för skarpa bilder några centimeter längre med den här kameran än med övriga kameror i testet.

Plus: Bra färg- och detaljrikedom under bra ljusförhållanden, bra inställningsmöjligheter

Minus: Ryckig videoinspelning i 720p-upplösning, klen fotolampa som är krånglig att aktivera.

Kameran ger bra och detaljrika bilder under goda ljusförhållanden.

Makrofotografering med X10:an kräver några centimeter längre avstånd till motivet än övriga kameror i testet.

Färgåtergivningen är helt okej när det gäller mörkerfotografering utan lampa, men att få till bra skärpa i bilderna är desto svårare på grund av den långa exponeringstiden.

Den lilla fotolampan på X10:an är på tok för svag och gör ingen större nytta om inte motivet befinner sig väldigt nära kameran.

Sony Ericsson Xperia X10 Mini

Minstingen i testet är Sony Ericssons X10 Mini och även prislappen för den här telefonen ligger lägre än för övriga telefoner i testet. På ovansidan av luren sitter en liten knapp för att använda kameran och det minimala formatet till trots ligger den bra i handen när man ska ta bilder. Telefonen går med viss ansträngning att balansera på högkant för att ta självutlösta bilder.

Jag gillar gränssnittet för kameran. Det är enkelt att använda och genom ikoner i hörnen på den pyttelilla skärmen kommer man åt inställningar, kan stänga av eller slå på blixten och se bilder man har tagit tidigare. Vad inställningarna beträffar har man fyra olika fotolägen att välja mellan och det går inte att justera saker som vitbalans eller exponering. Kameran är dock duktig på att själv fixa bra inställningar för detta och den är snabb på att fokusera när man trycker in kameraknappen. Vid makrofotografering var den klart enklast att få till bra bilder med bra fokus på i det här testet.

Videoinspelningsfunktionen på kameran är begränsad till vga-upplösning med 640x480 punkter och det går att ha led-lampan påslagen under inspelningen. Även om filmerna alltså inte blir särskilt detaljrika tack vare den låga upplösningen är det ändå bra flyt i dem.

Det är förvånansvärt bra styrka i den lilla led-lampa som pryder telefonens baksida och på inte allt för långt avstånd går det att få till bra bilder även i dåligt ljus. Vad gäller mörkerfotografering utan blixt får telefonen godkänt även om det precis som med X10:an är svårt att få till riktigt bra skärpa. Vid bra ljusförhållanden gör kameran sig förstås bäst och faktum är att den faktiskt slår storebrodern X10 genom att ha bättre skärpa.

Plus: Billig och prisvärd, snabb fokus och bra skärpa

Minus: Lågupplöst videoinspelning

Kameran ger skarpa och klara bilder i bra ljus och känns snäppet bättre än X10:an när det gäller just skärpan.

Vad gäller makrobilder är kameran snabb på att hitta rätt fokus. Det lilla formatet på luren gör dock att det kan vara svårt att vara tillräckligt stadig på handen för att få till bra bilder.

Kameran ger relativt bra färgåtergivning trots dåligt ljus. Lång exponeringstid och svårigheter att hålla den lilla telefonen tillräckligt still gör dock att det är svårt att få till bra skärpa.

Den lilla led-lampan på X10 Mini:n är förvånansvärt kraftfull och räcker till för att få någorlunda bra ljus vid mörker om inte avståndet till motivet är för långt.

Motorola Defy

Motorolas tuffingtelefon Defy har ingen knapp för att aktivera eller använda kameran och inte heller går det att ställa telefonen på någon av kanterna för att kunna ta självutlösta bilder med den. Då telefonen är byggd för att kunna tåla vatten får det dock ge lite pluspoäng på användbarhetsbetyget, även om jag inte hade tillfälle att prova hur väl kameran lämpar sig för undervattensfotografering.

Att dela med sig av bilder till Facebook och annat är enkelt fixat i galleriet och det finns även en snabbuppladdningsfunktion som gör att man automatiskt kan tanka upp bilder till ett fotoalbum efter att man tagit dem. Inställningarna för kameran är snåla. Det finns färdiga inställningar att välja mellan beroende på vilken typ av motiv man ska ha på sin bild, man kan lägga på några enkla effekter och det går att ändra exponeringen, men där tar det stopp.

Det är påtagligt att kameran har problem med vitbalansen då det inomhus har en benägenhet att bli gulaktiga bilder. Kameran fokuserar först när man trycker på avtryckaren på skärmen vilket gör att det kan vara svårt att ställa in så att kameran fokuserar på rätt sak i bilden. Bland inställningarna hittar man ett makroläge men det gör ingen märkbar skillnad mot autoläget när man ägnar sig åt närbildsfotografering, som är klart godkänd med den här kameran.

Videoinspelningsfunktionen är begränsad till vga-upplösning och även här är det dåligt med inställningar. Den lilla led-lampan på framsidan kan vara påslagen under videoinspelningen vilket underlättar något under dåliga ljusförhållanden. Inte helt oväntat är lampan inte heller tillräckligt stark för att imponera vid fotografering i mörker och utan blixt har kameran svårt att både få bra fokus och hitta rätt färgbalans.

Plus: Robust yttre och tål vatten, lampan kan vara påslagen vid videoinspelning

Minus: Dålig på att hitta rätt vitbalans, låg upplösning på videoinspelningen

Som med resten av kamerorna ger Defyn bäst resultat ifrån sig under bra ljusförhållanden.

Trots att kameran fokuserar först efter att man tryckt på avtryckaren går det relativt enkelt att få till skarpa makrobilder.

Kameran har svårt att få bra fokus och ger ett matt intryck vad gäller färgnyanserna vid mörkerfotografering utan blixt.

Den lilla led-lampan får kämpa i mörkret och räcker inte riktigt till.

HTC Desire

Precis som med de flesta andra telefoner i det här testet går HTC Desire inte att ställa på någon kant för att kunna ta självutlösta bilder. HTC Desire är försedd med en optisk sensor på framsidan som man förutom att bläddra i menyer med också använder för att trycka av kameran. För just kamera-användningen hade en vanlig knapp ändå varit att föredra, även om jag personligen gillar den optiska sensorn för dess smidighet i menyerna.

Att dela med sig av bilder via Facebook eller andra tjänster går enkelt via galleriet. Kameran har ett rikt utbud av inställningar och man kan justera ljusstyrka, kontrast, mättnad, skärpa, vitbalans och iso-värde. Standardinställningarna är inte optimala, som synes av mina testbilder. Färgåtergivningen vid mörkerfotografering utan blixt är relativt bra även om det är svårt att få till skarpa bilder. Led-lampan på HTC Desire är ganska kraftfull och kan även vara påslagen när man använder telefonen för att filma. Trots det blir det inga vidare bilder i mörkerfotografering med lampan på, resultatet blir både grynigt och oskarpt.

Videoinspelningen kan ske i 720p och HTC utlovar 30 bilder per sekund med den upplösningen. Det stämmer inte. Filmerna inspelade i hög upplösning blir hackiga och ryckiga och ska man ha bättre flyt får man helt enkelt ställa ner upplösningen. För makrofotografering finns inget särskilt fotoläge med den här telefonen och autofokusfunktionen är känslig att jobba med. Det krävs en hel del pill innan man får till bra makrobilder.

Plus: Stark led-lampa, bra inställningsmöjligheter

Minus: Dålig automatik, ryckig videoinspelning

De automatiska inställningarna ger inte kameran riktigt rättvisa. Kameran har svårt med vitbalansen emellanåt.

Vid makrofotografering är autofokusfunktionen jobbig att handskas med och man får ge det en del tid innan man får till bra bilder.

Kameran ger bra färgåtergivning i mörkerfotografering utan blixt men bilderna blir gärna oskarpa.

Trots en ganska stark led-lampa blir inomhusbilder i mörker inte särskilt bra med kameran. Grynighet och oskärpa karaktäriserar resultatet.

HTC Desire HD

HTC Desire HD är en riktig bjässe till telefon. Trots storleken har man inte gjort någon plats för en kameraknapp utan man får använda sig av skärmen för att trycka av sina bilder. Precis som med lillebrorsan Desire erbjuder Desire HD ett rikt utbud av inställningar och det går att anpassa allt ifrån ljusstyrka, kontrast och mättnad till skärpa, vitbalans och iso-inställningar.

Trots de 8 megapixlarna i luren är kamerans mjukvara inte snål med att efterbehandla bilderna. Den digitala brusreduceringen märks inte av så mycket när man tittar på telefonens stora och högupplösta skärm, men vid en närmare titt i datorn har bilder en tendens att kännas utsmetade. Medan automatiken i Desire inte var något vidare är den i Desire HD betydligt bättre. Kameran ger relativt bra resultat ifrån sig vid mörkerfotografering både med och utan de dubbla led-lamporna, som ger ett kraftfullt ljus ifrån sig och även kan användas vid videoinspelning. Kameran är snabb på att hitta rätt fokus och gör bra ifrån sig vid makrofotografering trots att ett läge för detta saknas bland inställningarna. Där får man istället får använda sig av autoläget.

Videoinspelningen sker i upp till 720p men trots utlovade 30 fps ger inspelningen ett ryckigt intryck och för att få bra fokus får man vara med med fingret på skärmen för att se till att kameran fokuserar på rätt saker i bilden.

Plus: Starka dubbla led-lampor, bra inställningar

Minus: Ryckig videoinspelning, den digitala brusreduceringen är inte alltid lyckad

Kameran gör bra ifrån sig vid bra belysning och automatiken fungerar bättre än i lillebrorsan Desire. Den digitala brusreduceringen är dock ett irritationsmoment.

Trots att det inte finns något makroläge på kameran är den bra på att hitta fokus.

Kameran ger förhållandevis skarpa och färgrika bilder vid mörkerfotografering utan lampa.

De dubbla ledlamporna är riktigt kraftfulla och resultatet vid fotografering i mörker blir därför relativt bra.

Google Nexus S

Nexus S är en telefon som utmärker sig lite i sammanhanget eftersom det är den enda telefonen i testet som har Android 2.3. Man kan därför kanske vänta sig att det ska finnas fler inställningar och funktioner för kameran, men så är faktiskt inte fallet. Jämfört med exempelvis Galaxy S:en, som ju också är tillverkad av Samsung, är det sämre ställt med inställningarna. Man kan ändra vitbalans och det finns en rad olika fotolägen, men mycket mer än så kan man inte ändra på.

Videoinspelningen sker av någon anledning bara i 720x480, vilket inte ska förväxlas med 720p-upplösning som ju innebär 1280x720. Även om en högre upplösning vore att önska blir det filmade materialet ändå av hög kvalitet och filmerna lider inte av ryckighet som är fallet med X10 till exempel.

Fotolampan på kameran är en av behållningarna med modellen. Kameran tar bra bilder i mörker utan programvaran ägnar sig allt för mycket åt efterbehandling av bilderna, vilket till exempel är fallet med Desire HD. Lampan går även att ha aktiverad när man spelar in video med kameran. Nexus S saknar som många andra lurar i testet kameraknapp och inte heller går det att placera den på någon kant om man vill ta bilder med självutlösningsfunktionen. Makrofotograferingen med telefonen är riktigt bra och med makroläget aktiverat är det inga svårigheter att få bra skärpa. Utomhusfotografering ger också bra resultat med Nexus-modellen.

Plus: Bra fotolampa, bra makrofotografering

Minus: Inte äkta 720p-upplösning, snålt med inställningar

Bilder under bra ljusförhållanden blir skarpa och bra med kameran.

Makroläget gör att det går enkelt att få bra fokus på närbilder.

Den inbyggda led-lampan har bra styrka och ger ljus i bilderna utan allt för mycket efterbehandling.

Kameran får kämpa med oskärpa och grynighet vid mörkerfotografering utan blixt men ger ändå godkänt resultat.

Inställningar

Vad inställningsmöjligheterna beträffar är det dött lopp mellan de båda HTC-telefonerna som båda får högt betyg med en fyra vardera. Förvisso är det nog ganska sällan som man har tid att pilla med en massa inställningar när man ska fotografera med mobiltelefonen, men tar man sig tid att göra detta kan bildresultatet bli betydligt bättre än om man använder automatiska funktioner på allt. Motorola Defy hamnar längst ner betygsmässigt i den här kategorin eftersom det helt enkelt är väldigt snålt med inställningar. Det finns en rad färdiga inställningar för olika motiv och man justera exponeringen, men utöver att välja om lampan ska användas eller ej och ett gäng olika effekter som kan appliceras finns det inte fler inställningar att välja bland här. Galaxy S:en har också hyfsat med inställningsmöjligheter. Det är anmärkningsvärt att Nexus S inte är i topp bland inställningarna med tanke på att den kör den senaste Android-versionen och är ämnad av Google att demonstrera vad Android kan gå för.

Användbarhet

I den här kategorin är det mer eller mindre dött lopp mellan de olika telefonerna. Samsung Galaxy S, Nexus S, HTC Desire HD, och Motorola Defy saknar alla fyra kameraknapp men den sistnämnda får ändå snäppet högre betyg. Detta eftersom telefonen är IP67-klassad och därmed tål både rejält tuffa tag och vatten. Ingen av telefonerna i testet förutom X10 Mini:n går att ställa på kant på ett bord för att ta självutlösta bilder, men det minimala formatet på X10 Mini:n gör samtidigt att det är svårt att hålla telefonen tillräckligt stadigt för att ge riktigt skarpa bilder vid exempelvis makrofotografering. Desire-telefonen har en optisk sensor som avtryckare medan storebrodern Desire HD dumt nog förlitar sig på skärmen som avtryckare.

Kvalitet stillbild

Också i den här kategorin är det ganska jämnt lopp mellan kamerorna. Motorola Defy och Desire placerar sig något lägre än genomsnittet. För Motorola-lurens del beror det främst på problemen med vitbalansen som gör sig gällande inomhus då ett gulaktigt stick gärna letar sig in i bilderna. X10 och X10 Mini får båda två en stark trea i betyg i den här kategorin även om det inte riktigt räcker för att ge en fyra. Mini:n upplever jag ger något skarpare bilder än X10:an, vilket är ett exempel på att det här med antalet megapixlar egentligen säger ganska lite om bildkvaliten. Desire HD ger också bra bilder men den digitala efterbehandlingen lämnar tyvärr en del övrigt att önska. Nexus S ger bra bilder utan att utmärka sig.

Kvalitet rörlig bild

Medan Galaxy S med ganska liten marginal placerar sig sist i testet som helhet är det här en kategori där kameran faktiskt placerar sig i topp tillsammans med Desire HD. De högupplösta filmerna man spelar in med 720p-format med kameran har bra flyt och ser betydligt bättre ut än vad X10ans, Desirens och Desire HDns filmer i samma upplösning gör. Eftersom Galaxy S saknar en kameralampa krävs dock bra belysning för att filminspelningsfunktionen ska vara användbar. Kameralampan väger upp en del för ryckigheten i inspelningen med Desire HD som därför också får en trea här. Nexus S:en har nästan identiska specifikationer med Galaxy S:en, men av någon anledning kan kameran inte spela in i 720p-format. Det är synd eftersom filmat material med kameran annars flyter på bra och eftersom kameralampan också hjälper till vid sämre ljusförhållanden.

Mörkerfoto

Av någon anledning envisas mobiltelefontillverkarna med att utrusta sina kameratelefoner med led-lampor istället för riktiga Xenon-blixtar och det märks förstås när det gäller mörkerfotograferingen. Desire HD:ns dubbla led-lampor är visserligen överraskande ljusstarka men eftersom bildresultatet ändå blir grynigt blir det inget särskilt högt betyg där heller. X10 Mini får en trea i betyg i den här kategorin och det beror främst på en relativt pigg led-lampa. Kameralampan på Nexus S är förhållandevis bra och bilderna blir någorlunda klara utan allt för mycket digital efterbehandling av programvaran. Jumboplatsen går till Samsung Galaxy S som saknar allt vad blixt eller fotolampa heter.

Vinnare

När poängen ska summeras kan konstateras att ingen av telefonmodellerna i testet har fått annat än ganska mediokra sammantagna poäng. Det tycks som det är svårt att tillverka en riktigt bra allround-kamera bland Android-mobilerna. Galaxy S:en må vara sämst vad gäller mörkerfotografering men ger bäst videokvalitet under bra ljusförhållanden. Inte heller att underskatta är prislappen för telefonerna. Sony Ericsson X10 Mini, som placerar sig i mitten av testen poängmässigt, ligger en bra bit under de andra prismässigt och blir därför utsedd till bästa köp. Kameratelefonens främsta nackdel är avsaknaden av videoinspelning i hd-upplösning.

Bäst i test blev till slut HTC Desire HD som plockar hem en väldigt knapp poängseger framför Nexus S, vars främsta nackdel är att den inte stöder filminspelning i hd-format. HTC Desire HD har mycket goda inställningsmöjligheter och de dubbla led-lamporna ger klart bäst mörkerbilder i testet vilket drar upp betyget. Videoinspelningen med kameran är bra utan att vara utmärkande och vad gäller vanliga stillbilder blir det en medelmåttig trea som betyg. Betyget för stillbilder dras samtidigt ner av den ibland påträngande tydliga digitala efterbehandlingen av bilderna.

I en tidigare artikel testade vi kameratelefoner där plattformen inte var begränsad till bara Android. Det är bara att konstatera att det än så länge inte finns någon riktigt bra kameratelefon bland Android-lurarna. Ingen av telefonerna i det här testet kommer nämligen upp i samma klass som exempelvis Iphone 4 eller Nokia N8 när det gäller fotograferingsegenskaperna.

Klicka på tabellen för läsbar upplösning.