Det finns flera vägar till video i mobilen. När 3G introducerades satsade operatörerna stort på streaming av videoklipp med nyheter, musik och sport. Streaming innebär att videoklippen skickas till mobilen som en ström av datapaket, filer utan början eller slut. Hastigheten är lite högre än vad mobilen behöver för att spela upp klippet, så datamängden räcker för att bygga upp en liten buffert som gör att bilden inte försvinner även om kapaciteten i mobilnätet skulle sjunka tillfällig. Streaming fungerar både för nedladdning av klipp ur ett arkiv, till exempel musikvideor - och för direktsändningar. Den vanligaste datahastigheten för streaming är 32 Kbps och kan fungera både i 2G och 3G-nät. 3G-mobilerna är som bekant snabbare och i 3G-tjänster förekommer hastigheter som 48, 64 och 128 Kbps vilket högre kvalitet.
Mobil-tv
Nackdelen med streaming för vanliga tv-program är att varje tittare måste ladda ned en egen dataström från källan. Det gör att program med många tittare kräver väldigt stor kapacitet i mobilnäten. Lösningen är att använda teknik som mer liknar klassisk rundradioutsändning - broadcasting - där alla tittare tar emot samma dataström. En sådan lösning som har testats i Sverige är DVB-h. DVB-h fungerar som de markbundna digital-tv-sändningarna, men har lägre upplösning och en effektivare kodning som gör att mobilerna inte behöver hantera så stora datamängder. Tidiga försök i Finland med DVB-h använde H.263-kodning, men testerna i Sverige har gjorts med H.264 som ger fler kanaler på samma frekvensutrymme. Upplösningen för DVB-h är qvga att jämföra med vanlig digital-tv eller dvd-filmer som har 720x576 pixel. De mest intressanta alternativen till DVB-h är DMB (Digital Multimedia Broadcasting) och MBMS (Multimedia Broadcast Multicast Service). DMB är en vidareutveckling av den digitala radiostandarden DAB och sänds både via satellit och i marknät. Den största marknaden för DMB är Sydkorea, men det pågår tester i flera europeiska länder och Kina planerar att sända mobil-tv med DMB under OS nästa år. DMB använder H.264 för videokodningen. MBMS har inte testats lika mycket som DMB och DVB-h och finns ännu inte i skarp drift, men tekniken är ändå intressant eftersom den inte behöver några nya master och basstationer. MBMS använder de vanliga mobilnäten, men sänder data som så kallade broadcast-paket som flera mobiler kan ta emot samtidigt. Ericsson är en tillverkare som satsar stort på MBMS.
Faktaruta - videokodning
Okomprimerad video kräver helt absurda mängder data. En okomprimerad långfilm i dvd-kvalitet skulle behöva flera hundra gigabyte lagringsutrymme, men dvd-standardens kodning gör att det räcker med mellan 4 och 9 gigabyte.
Kodningen arbetar på flera olika sätt för att minska mängden data. En mycket enkel form av videokodning är Motion JPEG (MJPEG). Med MJPEG lagras varje bildruta med en kompression som liknar jpeg-kompressionen i vanliga digitala stillbilder. Varje bildruta komprimeras och lagras för sig - det är bra om videon ska redigeras eftersom det går att göra klipp var som helst utan kvalitetsförluster. Den stora nackdelen med att nöja sig med kodning inom bildrutan är att hela bilden måste lagras gång på gång - även om det kanske bara är en liten del som förändrats. När någonting utspelar sig framför en bakgrund som ser likadan ut i bildruta efter bildruta finns det mycket att vinna på att bara lagra bakgrunden en gång och sedan beskriva rörelsen.
De riktigt effektiva kodningsformaten lagrar bara hela bilden då och då och grupperar ett antal bildrutor till en GOP (Group Of Pictures). Varje GOP innehåller bara en komplett bild och en sådan bildruta kallas Intra (I)Frame. Mellan varje I-frame finns flera bildrutor som inte är helt kompletta utan bara innehåller det som förändrats. De kallas Predicted (P)Frames eller Bidirectional (B)Frames beroende på om de bara bygger vidare på föregående bildruta, eller om de också tar hjälp av nästa bildruta för att forma en komplett bild. Ett kodningsformat som innehåller många B-frames kräver mindre datamängd, men mer processorkraft än ett format som använder fler I- och P-frames.
För att kunna lagra informationen i P- och B-frames på ett bra sätt krävs smarta metoder för att beskriva förändringen mellan bildrutorna. Kodningen letar efter gemensamma nämnare genom att dela in bildrutorna i skivor (slices), makroblock och block. Skivorna används för felkorrektion och består av en rad med makroblock. Ett makroblock i sin tur är en kvadrat bestående av ett antal block. Den allra minsta enheten i en bild är en bildpunkt eller pixel och ett block kan till exempel bestå av 8x8 pixlar.
Kodningen försöker komma undan med att lagra så lite information som möjligt om varje makroblock och letar efter partier som liknar varandra så att inte varje pixel måste lagras på nytt. Kanske har blocken samma utseende som i en angränsande bildruta eller så har det bara flyttats en aning. Hela processen går ut på att bara ta med förändringar som är så stora att ögat kan uppfatta dem i flödet av bildrutor - och ögat är lätt att lura. Det räcker med några tusendelar av filmens okomprimerade storlek för att få bra kvalitet.
Standarder för videokodning
Utvecklingen av videokodning tog fart på allvar under slutet av 1980-talet eftersom man ville kunna ringa videosamtal över ISDN-linjer där hastigheten var begränsad till 64 kilobit per sekund. ITU (internationella telekommunikationsunionen) lanserade standarden H.261 år 1990 för just detta syfte. Samtidigt, i filmbranschen, undersökte man möjligheten att lagra video på cd-skivor, som vid denna tid börjat slå igenom på allvar bland musikköparna. 1991 lanserade Philips sin "CD-i"-spelare. Bokstaven i stod för interactive och till spelaren släpptes ett antal spel och karaoke-skivor, men också filmer, så kallade video-cd. Filmerna lagrades med den första ISO/MPEG-standarden (Moving Picture Experts Group) - MPEG-1. MPEG-1 är anpassad för högre datahastigheter än H.261 - ungefär 150 kbit/s - och lever kvar i form av mp3-formatet som ingår i standarden.
Nästa viktiga standard utvecklades gemensamt av ITU och ISO/MPEG. I telekomvärlden heter standarden H.262, men den är mer känd som MPEG-2. MPEG-2 är dvd-formatets videostandard och den dominerar också helt bland lösningarna för digital-tv i standardupplösning. MPEG-2 är anpassad för höga datahastigheter, så för att ersätta den gamla H.261-standarden började ITU utveckla en ny standard för videosamtal och andra applikationer där man vill använda så lite data som möjligt. Arbetet resulterade i H.263 - det format som används för 3G-mobilernas videosamtal, video-mms och andra former av mobilvideo.
ISO/MPEG har också fortsatt utvecklingen efter MPEG-2 för och satsat på kodning för mindre datamängder - till exempel för video över internet. MPEG-4 är en standard som finns i många olika varianter, till exempel "Visual Simple Profile" som finns i de flesta mobiler.
Dagens hetaste videoformat figurerar under tre olika namn - AVC (Advanced Video Coding), H.264 eller MPEG-4 Part 10. H.264 är ITU-namnet på standarden och det namn som används oftast när de gäller mobiler. H.264 överträffar tidigare format med god marginal när det gäller komplexitet och antalet metoder som används för att minska datamängden utan att kvaliteten blir lidande. Nackdelen är att det krävs mer processorkraft för att koda och avkoda H.264-video. Vanliga datorer med bara en processorkärna, till exempel Pentium 4, kan behöva klockfrekvenser på över 3 GHz för att klara av att visa H.264-video. Därför används i regel speciella videokretsar i prylar som hanterar H.264-material. H.264 klarar både stora och små datahastigheter. Därför passar formatet för allt från videoklipp och tv i mobilen till hdtv-boxar och högupplösta filmer på HD DVD eller Blu-ray.
Det finns också format som inte är öppna standarder utan utvecklas av enskilda företag. RealVideo är ett sådant format och även det fungerar i många mobiler. Ett annat exempel är Microsofts försök att konkurrera med H.264 genom formatet Windows Media Video 9. Microsofts format kallas också VC1 och finns med i standarderna för HD DVD och Blu-ray som ett alternativ till MPEG-2 och H.264.
Videoklippens filformat
Precis som ett minneskort kan innehålla filer i olika format så kan olika videofilformat innehålla video som är kodad med olika sorters videokodning. Vilket filformat som används ser man ofta på de sista bokstäverna i filnamnet. På datorn är det till exempel vanligt med filer som slutar på avi, mov, rm eller mpeg medan extensionerna 3gp och mp4 återfinns i mobilerna. Vissa filformat är hårt standardiserade och innehåller alltid samma kodningsformat medan andra är mer flexibla och fungerar med många olika sorters kodning. För datorbruk finns det väldigt många olika kombinationer, men på mobiler är det mer överblickbart.
Filformatet 3gp har utvecklats av 3GPP (3rd Generation Partnership Project) och brukar innehålla video i antingen H.263- eller MPEG-4 Visual Simple Profile-format. Alla mobiler som läser 3gp-formatet ska klara H.263 och många klarar även MPEG-4. Filformatet mp4 erbjuder ungefär samma möjligheter. Videofiler som är kodade med H.264 har ofta mp4-ändelsen.
Bildstorleken för video i mobilen följer formaten qcif, sqcif, qvga och cif som i sin tur innebär 176x144, 128x96, 320x240 respektive 352x288 pixel. Inte bara antalet pixlar har betydelse för videokvaliteten utan också hur många bildrutor som visas per sekund - bildfrekvensen. 15 bilder per sekund är vanligast i mobilen och ger okej kvalitet även om 30 bilder per sekund, som de bättre videomobilerna klarar, ger en mer filmliknande upplevelse.
Ladda mobilen med film
Med rätt program i datorn är det enkelt att omvandla dvd-skivor och videoklipp till format som funkar i mobilen. I guiden används programmet Nero Recode - ett enkelt videoprogram som följer med många datorer och dvd-brännare. Nero-sviten kostar cirka 700 kr att köpa separat.
1.Börja med att ta reda på vilket videoformat som är bäst för din mobil. Vissa tillverkare har information om detta på sina utvecklarsidor, men det går också bra att prova sig fram.
2.Starta Nero Recode och välj "Omkoda DVD och video-filmer till Nero Digital". Bild: recode_1.jpg
3.I programmet finns två rullgardinsmenyer - "Nero Digital-kategori" och "Nero Digital-profil". Om du tillverkar video för Playstation Portable eller Ipod finns det färdiga inställningar i kategori-menyn. För mobiler och andra spelare - välj "Nero Digital" eller, om din enhet har stöd för H.264 - välj "Nero Digital AVC". Tänk på att H.264 kräver mycket processorkraft - exempelvis Sony Ericssons mobiler klarar inte att visa videoklipp med lika många pixel i H.264-format jämfört med H.263 eller mpeg-4. Gränsen för H.264 hos Sony Ericsson går vid qcif och 15 bilder per sekund. Vill du ha mer så välj "Nero Digital" utan AVC. Profil-menyn låter dig välja hur avancerad kodning du vill använda. Profilen "Mobile" är enklast och ger små videoklipp med 15 bilder per sekund. Det funkar i de flesta mobiler. Mediaspelare och mer avancerade videomobiler, till exempel Nokia N95, klarar även profilen "Portable" som ger dig upp till 30 bilder per sekund och som mest cif-upplösning. Bild: recode_2.jpg
4.Nu är det dags att lägga till innehåll. Tryck på knappen "Importera filer" och välj ut de videoklipp och DVD-titlar som du vill titta på i mobilen. Du kan förhandsgranska filmen och ta med rätt ljudspår och textremsor innan du trycker på "Lägg till titel". Om Nero Recode inte vill läsa din DVD-skiva, prova att först kopiera den till hårddisken med programmet DVD Shrink - se listan. Bild: recode_3.jpg
5.När filmen är laddad i Nero Recode kan du med fördel göra ett kortare videoklipp för att testa kvaliteten innan du kodar hela filmen. Tryck på "Klipp film" och ange start- och stoppunkt för ett kortare avsnitt. Vet du att alla inställningar är okej kan du gå direkt vidare till knappen "Nästa". Välj vilken mapp du vill spara videoklippet i och tryck på "Bränn". Nu kodas filmen om till det format som du valt - det kan ta ganska lång tid beroende på hur snabb processor din dator har och vilka format du konverterar till respektive från. Bild: recode_4.jpg
6.När kodningen är klar - tryck på "Nästa" och sedan "Avsluta". Videklippet sparas i mappen som du valde i förra steget. Kopiera det till mobilen på lämpligt sätt - till exempel med usb-kabel eller med en minneskortläsare.
Fler program för att skapa mobilvideo
·Nokia Video Manager - www.nokia.com/A4370009 www.nokia.com/A43700... />Ett tilläggsprogram för Nokia PC Suite som söker igenom datorns hårddisk efter videoklipp och omvandlar dem till rätt format för din mobil.
·Magix Movies2Go - www.magix.com www.magix.com>
/>Kodar till format som fungerar i PSP, Ipod och de flesta videomobiler. Movies2Go läser dvd-filmer. Magix Movies2Go kostar cirka 300 kr.
·Smartmovie - www.lonelycatgames.com www.lonelycatgames.c... />Krymper ned dvd-filmer och videoklipp från datorn till en storlek som passar på mobilens display. Programmet har även funktioner för textning. Fungerar med Symbian- och Windows Mobile-smartphones samt med PalmOS, PocketPC och Linux på handdator. Smartmovie kostar cirka 210 kr.
·DVD Shrink - www.dvdshrink.org www.dvdshrink.org> />Ett gratisprogram för att göra backup av dvd-filmer. DVD Shrink kan inte omvandla filmer direkt till mobila format, men löser ofta problem med skivor som inte fungerar i andra program.
Portabla mediaspelare
·Archos 604
o4,3 tum TFT 480x272 pixel pekskärm
owlan, usb 2.0
o30 GB hårddisk
oMPEG-4, VOB, MPEG-2, H.264
oCirka 4100 kr
·Epson P-2000
o3,8 tum TFT 640x480 pixel
ousb 2.0
o40 GB hårddisk
oDV, MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4
oCirka 5600 kr
·Creative Zen Vision W
o4,3 tum TFT 480x272 pixel
ousb 2.0
o30 GB hårddisk
oWMV9, MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4P, DivX
oCirka 3600 kr
·Apple Ipod 80 GB
o2,5 tum TFT 320x240 pixel
ousb 2.0
o80 GB hårddisk
oMPEG-4, H.264, Quicktime
oCirka 3500 kr
Heta videomobiler
·Nokia N77
o3G
oDVB-h
oRealvideo, H.263, H.264&MPEG-4
oMinneskort: MicroSD
·Nokia N95
o3G, HSDPA
oRealVideo, H.263, H.264&MPEG-4
oMinneskort: MicroSD
·Samsung Ultra Video F500
o3G, HSDPA
oH.263, H.264, MPEG-4, WMV&DivX
oMinneskort: MicroSD
·Samsung Z720
o3G
oH.263&MPEG-4
oMinneskort: MicroSD
·Sony Ericsson K810i
o3G
oRealVideo, WMV, H.263, H.264&MPEG-4
oMinneskort: Memory Stick Micro
·Sony Ericsson W880i
o3G
oRealVideo, WMV, H.263, H.264&MPEG-4
oMinneskort: Memory Stick Micro
Läs mer om video i mobilen
www.itu.int www.itu.int>... - Internationella telekommunikationsunionen
www.mpegif.org www.mpegif.org>... - MPEG Industry Forum
www.smpte.org www.smpte.org>... - The Society of Motion Picture and Television Engineers
www.microsoft.com/windowsmedia/ www.microsoft.com/wi... - Microsoft WMV
www.p>www.p>... - DivX Video
www.dvb-h.org www.dvb-h.org>... - Allt om DVB-h-sändningar runt om i världen
www.t-dmb.org www.t-dmb.org>... - Allt om DMB