Kameramobilen är överlägsen din systemkamera

Om du ska få bra bilder med din kameramobil så måste du först acceptera den för vad den är: En digital leksakskamera vars största fördel är att den oftast finns i din ficka. Det är verkligen inte illa.

Publicerad Senast uppdaterad

Duger kameramobiler? Min bekantskapskrets betraktar mig som någon slags expert, jag har fått frågan hundratals gånger. Jag svarar alltid med en motfråga: Vad är en bra kamera? Jag ger två svarsalternativ.

- En bra kamera är en med goda tekniska prestanda.

- En bra kamera är en som ger bra bilder.

Om du anser att det första svaret är mest rätt för dig så kan du fortsätta att glömma kameramobilerna i många år till. Jämfört med vanliga kameror är de fortfarande skräp. Även om megapixeltalen ökar så kvarstår faktum att optiken är usel, bildsensorn liten, avtrycket segt och den sammantagna bildkvaliteten kass. Kameramobiler suger - varje fall om man bara ser till tekniska prestanda. Ingen broschyr på högblankt papper kan ändra på det.

Men. Om du tycker att det andra svaret låter vettigare så kan kameramobilen vara överlägsen vilken systemkamera som helst. För det är ju som dom säger: De sämsta bilderna är de som aldrig blev tagna. Medan din systemkamera ligger hemma i ett skåp för att den är för tung och stor så är mobilen alltid i din ficka. När systemkameran ger dig prestationskrav - med en så fin kamera måste väl bilderna bli super? - så låter mobilen dig misslyckas med en axelryckning. Ingen kan förvänta sig underverk med en leksakskamera, eller hur?

Det första steget i att bli nöjd med bilderna från kameramobilen är att du accepterar den för vad den är. Skruva ner förväntningarna på teknisk kvalitet och koncentrera dig på motiven istället. Om det blir bra? You bet. Billiga leksakskameror varit en seglivad trend bland seriösa fotografer ända sedan början av nittiotalet. Suddiga, slumpmässigt komponerade vardagsbilder med tveksam teknisk kvalitet är fortfarande kommersiellt gångbara. Inte för att det spelar dig någon större roll om du bara fotograferar för din egen skull. Men det kan vara kul att veta.

Vad är det med de enkla kamerorna som lockar kommersiella fotografer? Just enkelheten. Kameran inbjuder till spontant fotograferande, det sätter av sig på bilderna som blir roliga och lättsamma. Fotografer har ett samlingsnamn på de enkla kamerorna,"toy cameras". Kameramobiler kvalar självklart in i den gruppen.

Enkla kameror som mobilkameran har fördelen att de inbjuder till spontan fotografering.

Det är viktigt att minnas att det finns vissa områden där en kameramobil är perfekt och andra där den inte är så lämplig. Om du är på resa och vill ta bilder som ser ut som vykort så är det fel. Köp vykorten istället. Eller varför inte en hel bok om resmålet. Koncentrera ditt fotograferande kring bilder som bara du kan ta och som berör dig på ett särskilt sätt. Fotografera det specifika för just din resa, inte det allmänna som alla som reser till Paris kan uppleva.

Du fotograferar inte för att visa andra vilken duktig fotograf du är. Du fotograferar för att ge dig själv en present om tio, tjugo eller trettio år. Bilder som du tycker är helt värdelösa idag kan vara ovärderliga då. De hjälper dig att minnas. Den tekniska kvaliteten betyder inte så mycket så länge du kan se vad de föreställer.

Det kan vara en bra idé att tänka igenom lite vad du fotograferar, och inte bara hur. De flesta människor har en instinkt att fotografera det sällsynta, det som avviker från det vanliga. Det är därför vi så ofta fotograferar semestrar, fester och högtider.

Samtidigt är det kanske de vardagliga bilderna som betyder mest på längre sikt. Tänk trettio år framåt, vilka bilder är intressantast att minnas till - de från en strand på Kanarieöarna som du besökte en vecka eller de av dina arbetskompisar som du umgicks med dagligen under flera år? Chansen är stor att du har fler bilder från stranden än från jobbet. Det är synd.

Det finns en klassisk fotouppgift som belyser det här: Fotografera din väg till jobbet en gång om året. Med tiden får du en intressant bildserie som avslöjar inte bara när du bytte jobb eller bostad, utan också hur dina närmaste omgivningar har förändrats.

Undvik vykortsmotiven och knäpp istället de bilder som bara du kan ta.

Genom att fotografera ofta och mycket utvecklar du också med tiden ditt bildseende. Kanske du kan börja se likheter mellan bilderna du tar och andras bilder. Och skillnaderna.

Så länge du håller dig till din kameramobil, så strunta i allt det tekniska. Kameramobiler missar rätt ofta. Det blir oskarpt, fel färger eller för ljust eller för mörkt. Eller allt av ovanstående. Så länge du tar ditt fotograferande med en klackspark, vilket är sunt, så räkna med ett viss svinn hellre än att riva ditt hår varje gång det inte blir som du tänkt dig. Deppa inte, ta många bilder istället och släng de du inte vill ha.

Visserligen har många kameramobiler inställningar som kan motverka problemen med dålig automatik i vissa fall. Du kan till exempel hitta en funktion som kallas "exponeringskompensation" i menyn där du kan göra bilden ljusare (gå mot plus) eller mörkare (gå mot minus). Men det är ofta svårtillgängligt och långsamt att arbeta med. Dessutom kräver det att du stannar upp efter varje bild du tagit och funderar på om du ska ta om den med andra inställningar, och det är tvärtemot det lätta och enkla.

Lev hellre i nuet - fotografera allt som ser kul ut och titta på bilderna efteråt. Din tillvaro kommer inte att raseras av att några kort blir misslyckade.

Fast det är klart, när du mobilfotograferat ett tag blir du kanske sugen på att ta fotograferingen till en högre nivå och skaffa systemkamera. Då kan det verkligen löna sig bildmässigt att sätta sig in i det tekniska på djupet. Men det är en annan historia.

Kameran, oavsett den är inbyggd i en mobil eller inte, kan vara till praktisk hjälp i vardagen. När du använder kameran ofta blir det självklart att dra nytta av den i alla möjliga situationer.

- Kontakter. När du skruvat bort locket för väggströmbrytaren är naturligtvis det första du gör att ta en bild av hur ledningarna är kopplade. Eller hur?

- Vad ska vi handla? En bild rakt in i kylskåpet, en in i skafferiet och en på bänken där frukten och grönsakerna står tar mindre än en halv minut medan morgonkaffet rinner genom bryggaren, men ger dig i alla fall ett visst underlag när du ska handla mat på vägen hem.

- Var står bilen? Om du tar en bild av skylten som visar att du är i sektion Q på parkeringsplatsen så slipper du använda hjärnans värdefulla arbetsminne för att lagra uppgiften.

bara nöje>

Lomografi är stillbildsfotografins motsvarighet till dogma. Det internationella lomografiska sällskapet bildades i Wien i början av nittiotalet och slog fast tio gyllene regler.

Lomografin som idé är högst tillämplig även om du använder en kameramobil istället för den ryska plastkameran Lomo som givit upphov till rörelsens namn.

www.lomography.com

1. Ta med dig din kamera vart du än går och när du än går.

2. Använd den vid alla tider - dag och natt.

3. Fotografi är inte ett avbrott i ditt liv, utan en del av det.

4. Skjut från höften.

5. Gå så nära som möjligt.

6. Tänk inte.

7. Var snabb.

8. Du måste inte veta vad du fotograferar innan du tar bilden.

9. Du måste inte veta vad du fotograferat efteråt heller.

10. Oroa dig inte för regler.

- Gå närmare

Fotorådet 1A. Gå närmare. Försök inte att få med mycket i en och samma bild, utan fotografera ett motiv i flera bilder istället. Så här: Du vill ha några bilder från... säg en konstutställning... i din bilddagbok. De flesta backar så långt bak de kan och försöker få med hela rummet i ett enda knäpp. Men det blir nästan alltid bättre om du tar flera olika bilder. En på drinkarna, några på minglande människor, en på lokalen utifrån gatan, en på ett par skor som du tycker ser intressanta ut.

- Tresekundersregeln

Om du ser något intressant så ta en bild av det inom tre sekunder. Om du börjar tänka på hur du ska ta bilden så blir det troligen inte av. (Den har jag stulit från en fotograf som heter Johan Emanuelsson. Han har i sin tur fått den från fotografen Anders Petersen. Bara så att rätt personer får cred.)

- Ta porträtt vid fönstret

Din kameramobil har extremt låg ljuskänslighet och troligen inte inbyggd blixt. Det är därför dina porträtt ibland blir så gryniga och mörkt murriga. Om du ska ta ett snabbt porträtt av någon till din telefonbok, så ta med din vän till ett fönster. Stå nära. Du ska ha fönstret i ryggen.

En bonus med fönsterporträtt är att du alltid får en ljusglimt i ögat om du gjort rätt. Hur du gör om det är mörkt ute? Inte vet jag. Hitta på något.

- Byt höjd

Nybörjarmisstaget framför andra är att ta alla bilder från den egna ögonhöjden. Bilder som visar exakt vad du såg när du stod som vanligt är ofta tråkigare än bilder där du ansträngt dig för att titta på världen ur ett nytt perspektiv. Nästa gång du ska plåta grannens hund, släng dig ner på mage och plåta underifrån.

Yrkesfotografens gruppbildstrick framför alla andra är att klättra upp på en stol eller ett bord så att folk tittar upp i kameran. Det ger tre stora fördelar: 1. Man kan packa ansiktena tätare (kom ihåg att riktigt fösa ihop folk så att de står som på Stockholms tunnelbana i rusningstrafik. 2. Bakgrunden blir sällan störig eftersom den är typ ett golv eller en gräsmatta. 3. Nästan alla människor ser snyggare ut när de fotograferas lite från ovan. Det har att göra med att haklinjen blir tydlig och att alla eventuella dubbelhakor försvinner. I vår tid, i vår kultur har vi bestämt oss för att gilla definierade haklinjer. Dessutom får folk större ögon, vilket vi tycker är gulligt. Tacka Disney för det.

- Ta stöd mot mjukt

Självklart har du inget stativ till din kameramobil, det motverkar ju liksom hela grejen med att det ska vara snabbt och enkelt. Ändå kan du behöva hålla kameran väldigt stilla i svagt ljus för att undvika oskärpa som uppstår på grund av dina skakningar. Eftersom man normalt håller ut en kameramobil långt från kroppen så är risken extra stor.

Nyckelordet här är "mjukt". Vik ihop en jacka eller tröja och lägg på ett bord, mot en stolsrygg eller vad som helst i lämplig höjd. Tryck kameran ganska hårt ner mot det mjuka medan du tar bilden. Om du gör så får du mycket skarpare bilder än du skulle fått om du hållit kameramobilen i händerna.

- Tänk svartvitt

Färgåtergivning är kameramobilernas kanske sämsta gren, och det vill inte säga lite. Det är märkligt vad mycket bättre bilderna kan bli bara genom att göra om bilderna till svartvitt istället för färg. Ofta kan du göra det direkt i mobilen utan att behöva gå via datorn.