Kameran, oavsett den är inbyggd i en mobil eller inte, kan vara till praktisk hjälp i vardagen. När du använder kameran ofta blir det självklart att dra nytta av den i alla möjliga situationer.
- Kontakter. När du skruvat bort locket för väggströmbrytaren är naturligtvis det första du gör att ta en bild av hur ledningarna är kopplade. Eller hur?
- Vad ska vi handla? En bild rakt in i kylskåpet, en in i skafferiet och en på bänken där frukten och grönsakerna står tar mindre än en halv minut medan morgonkaffet rinner genom bryggaren, men ger dig i alla fall ett visst underlag när du ska handla mat på vägen hem.
- Var står bilen? Om du tar en bild av skylten som visar att du är i sektion Q på parkeringsplatsen så slipper du använda hjärnans värdefulla arbetsminne för att lagra uppgiften.
bara nöje>
Lomografi är stillbildsfotografins motsvarighet till dogma. Det internationella lomografiska sällskapet bildades i Wien i början av nittiotalet och slog fast tio gyllene regler.
Lomografin som idé är högst tillämplig även om du använder en kameramobil istället för den ryska plastkameran Lomo som givit upphov till rörelsens namn.
www.lomography.com
1. Ta med dig din kamera vart du än går och när du än går.
2. Använd den vid alla tider - dag och natt.
3. Fotografi är inte ett avbrott i ditt liv, utan en del av det.
4. Skjut från höften.
5. Gå så nära som möjligt.
6. Tänk inte.
7. Var snabb.
8. Du måste inte veta vad du fotograferar innan du tar bilden.
9. Du måste inte veta vad du fotograferat efteråt heller.
10. Oroa dig inte för regler.
- Gå närmare
Fotorådet 1A. Gå närmare. Försök inte att få med mycket i en och samma bild, utan fotografera ett motiv i flera bilder istället. Så här: Du vill ha några bilder från... säg en konstutställning... i din bilddagbok. De flesta backar så långt bak de kan och försöker få med hela rummet i ett enda knäpp. Men det blir nästan alltid bättre om du tar flera olika bilder. En på drinkarna, några på minglande människor, en på lokalen utifrån gatan, en på ett par skor som du tycker ser intressanta ut.
- Tresekundersregeln
Om du ser något intressant så ta en bild av det inom tre sekunder. Om du börjar tänka på hur du ska ta bilden så blir det troligen inte av. (Den har jag stulit från en fotograf som heter Johan Emanuelsson. Han har i sin tur fått den från fotografen Anders Petersen. Bara så att rätt personer får cred.)
- Ta porträtt vid fönstret
Din kameramobil har extremt låg ljuskänslighet och troligen inte inbyggd blixt. Det är därför dina porträtt ibland blir så gryniga och mörkt murriga. Om du ska ta ett snabbt porträtt av någon till din telefonbok, så ta med din vän till ett fönster. Stå nära. Du ska ha fönstret i ryggen.
En bonus med fönsterporträtt är att du alltid får en ljusglimt i ögat om du gjort rätt. Hur du gör om det är mörkt ute? Inte vet jag. Hitta på något.
- Byt höjd
Nybörjarmisstaget framför andra är att ta alla bilder från den egna ögonhöjden. Bilder som visar exakt vad du såg när du stod som vanligt är ofta tråkigare än bilder där du ansträngt dig för att titta på världen ur ett nytt perspektiv. Nästa gång du ska plåta grannens hund, släng dig ner på mage och plåta underifrån.
Yrkesfotografens gruppbildstrick framför alla andra är att klättra upp på en stol eller ett bord så att folk tittar upp i kameran. Det ger tre stora fördelar: 1. Man kan packa ansiktena tätare (kom ihåg att riktigt fösa ihop folk så att de står som på Stockholms tunnelbana i rusningstrafik. 2. Bakgrunden blir sällan störig eftersom den är typ ett golv eller en gräsmatta. 3. Nästan alla människor ser snyggare ut när de fotograferas lite från ovan. Det har att göra med att haklinjen blir tydlig och att alla eventuella dubbelhakor försvinner. I vår tid, i vår kultur har vi bestämt oss för att gilla definierade haklinjer. Dessutom får folk större ögon, vilket vi tycker är gulligt. Tacka Disney för det.
- Ta stöd mot mjukt
Självklart har du inget stativ till din kameramobil, det motverkar ju liksom hela grejen med att det ska vara snabbt och enkelt. Ändå kan du behöva hålla kameran väldigt stilla i svagt ljus för att undvika oskärpa som uppstår på grund av dina skakningar. Eftersom man normalt håller ut en kameramobil långt från kroppen så är risken extra stor.
Nyckelordet här är "mjukt". Vik ihop en jacka eller tröja och lägg på ett bord, mot en stolsrygg eller vad som helst i lämplig höjd. Tryck kameran ganska hårt ner mot det mjuka medan du tar bilden. Om du gör så får du mycket skarpare bilder än du skulle fått om du hållit kameramobilen i händerna.
- Tänk svartvitt
Färgåtergivning är kameramobilernas kanske sämsta gren, och det vill inte säga lite. Det är märkligt vad mycket bättre bilderna kan bli bara genom att göra om bilderna till svartvitt istället för färg. Ofta kan du göra det direkt i mobilen utan att behöva gå via datorn.