Först och främst: En bra datapott och ett generöst pris är inte mycket värt om man inte kan utnyttja dem. Det viktigaste med valet av mobilabonnemang är att nätet har täckning där du befinner dig mest. Hemma, på jobbet, i fritidshuset, och på resan emellan dem. Du kanske redan har en känsla för vilka operatörer som funkar och inte funkar där du är, men om du inte har det är ett tips att skaffa ett kontantkort för de fyra mobilnäten, Telias, Tele2s, Telenors och Tres, och testa dem.
För trots att du kan få ett mobilabonnemang från mer än ett dussin operatörer är det dessa fyra nät som finns (och ibland är de dessutom samma nät då operatörerna samarbetar i olika konstellationer). Var och en av dessa operatörer har dessutom ett eget lågprismärke, Halebop för Telia, Comviq för Tele2, Vimla för Telenor och Hallon för Tre, som utnyttjar moderbolagets nät. I vår lista har vi även med fyra fristående operatörer: Fello och Mybeat, som hyr in sig i Telias nät, och A3 och Universal Telecom som använder Telenors nät.
Sedan ett drygt år tillbaka har i princip alla nya mobiltelefoner plats för två sim-kort (i Apples fall behöver det ena vara ett e-sim, vilket ett par svenska operatörer erbjuder). Det innebär att du kan ha två mobilabonnemang samtidigt i din telefon. Förutom det mest uppenbara att ha jobbnumret och hemnumret i en och samma mobil erbjuder det möjligheter att utnyttja olika operatörers för och nackdelar. Att kompensera för lokalt dålig täckning med olika abonnemang är inte den smidigaste lösningen, tänk dig själv att behöva säga på en dålig lina “ring mig på mitt ANDRA nummer”. För utlandsbruk däremot, i synnerhet om du ofta reser till ett annat land för att du har släkt, vänner eller fritidshus där, kan det ibland löna sig att ha ett andra abonnemang med låg fast kostnad för de gånger du är utomlands.
Annons
EU-priser
Som ni säkert redan vet har man inom EU reglerat så att man ska kunna använda sitt hemlands mobilabonnemang till samma villkor när man befinner sig utomlands. I stora drag innebär det att man kan ringa, sms:a och surfa som om man vore hemma i Sverige utan att det kostar extra. Däremot finns det några fallgropar man bör vara medveten om.
En är att priserna visserligen gäller mellan länderna, men bara så länge du befinner dig utomlands. Ringer du till annat EU-land från Sverige tar operatörerna rejält betalt för samtalet. Använd då hellre internetsamtal som till exempel Skype.
Operatörerna är inte heller skyldiga att låta dig använda hela din surfpott när du är utanför Sverige. I praktiken är dock de flesta svenska operatörer rätt generösa med detta och har satt taket till hur mycket pott du får använda inom EU till 10 GB per månad, och i många fall betydligt mer än så. I vår tabell ser du hur mycket månadspott du kan använda inom EU med de olika abonnemangen. I en del fall har vi angivit mer än den månadspott abonnemanget har, det gäller abonnemang som tillåter att du sparar oanvänd pott från månad till månad och betyder förstås inte att du får mer pott utomlands än i Sverige.
En annan fälla att se upp med är att för att utnyttja EU-roamingen måste du förstås slå på roaming utomlands, och då riskerar du att att få roaming när du inte vill ha det. Det gäller då främst i två situationer. Dels om du är nära ett land som INTE är med i EU-roamingen. Norge är anslutet via EES, men inte till exempel Schweiz, Monaco eller Andorra. Det är förmodligen lätt hänt att åka genom Monaco och glömma roamingen, men även om man inte faktiskt är inne i landet kan din mobil plocka upp en basstation på andra sidan gränsen.
Det andra riskområdet är ombord på färjor. Även om du färdas mellan två EU-länder, som Sverige och Tyskland, och aldrig kommer utom synhåll för fastlandet, riskerar du om du har roaming påslaget plocka upp någon av de extremt dyra satellittjänster som används för mobiltelefoni för sjöfarten. Dessa kan lätt ge dig flera hundra kronor extra på mobilräkningen utan att du egentligen fått något för det.
Annons
Utanför EU
Att vi är bortskämda med att det inte kostar extra att ringa och surfa inom EU gör det på sätt och vis ännu mer smärtsamt att använda mobilen utanför EU, där samtalspriserna kan dra iväg till över 10 kronor per minuten och att surfa på mobilen snabbt blir orimligt dyrt.
Tidigare var det inte helt ovanligt att när du anlände till ett nytt land fick ett erbjudande om att köpa ett paket med en viss mängd mobildata till fast pris, säg 1 GB data för ett par hundra som gäller en vecka. Detta var vanligast i EU, och det är nu ont om liknande erbjudanden i operatörernas prislistor, även om de förekommer. Comviq har till exempel sådana erbjudanden, med 1 GB data för 245 kronor i USA som prisexempel.
Sticker ut desto mer gör då Telenor och Tre som erbjuder villkor liknande de för EU-roaming även i en lång rad länder utanför EU. För Tres del är det av praktiska skäl en tilläggstjänst, som dock är gratis, medan tjänsten ingår i Telenors abonnemang.
Till Telenors abonnemang ingår förutom EU de europeiska länderna Andorra, Turkiet, Schweiz, Serbien och Montenegro, de sydostasiatiska länderna Thailand, Malaysia och Myanmar, samt USA. Villkoren i dessa länder är samma som för inom EU/EES.
Tres tilläggstjänst 3Världen gäller i EU/EES och ytterligare hela 50 länder. På listan finns bland annat USA, Kanada, Ryssland, Indien och Kina. Även en del afrikanska och latinamerikanska länder är med, men faktiskt inte Myanmar, Serbien och Montenegro som Telenor har i sina abonnemang. Utanför EU gäller 3Världen i max 30 dagar, sedan måste du använda mobilen i Sverige emellan. Du måste ha ett 3-abonnemang med minst 10 GB datapott och bindningstid för att kunna använda tjänsten.
Annons
Spara potten
Ungefär hälften av abonnemangen i listan låter dig spara oanvänd surfpott från månad till månad. Det innebär att om du till exempel har 6 GB surfpott och bara använt 4 GB en månad har du nästa månad 6 GB + 2 GB sparat = 8 GB surfpott. Villkoren för detta ser olika ut från operatör till operatör. En del låter dig spara mindre data, andra mer. En del har kortare tid potten får sparas, andra längre.
Sparad surfpott kan vara ett smart sätt att hantera Internet på resan om den är inom EU. Förmodligen använder du Wifi på jobbet och hemma och din surfpott främst när du befinner dig någon annan stans. Om du då har en pott där du får lite över varje månad och kan spara det får du kanske så det räcker för att använda extra mycket mobildata bortom wifi på sommarsemestern.
Fri surf på vissa villkor
Telia och Tre har var sin kontroversiell tjänst som ger dig tillgång till vissa Internettjänster utan att det räknas mot din datapott. 3Musiksurf ger dig tillgång till vissa streamade musiktjänster utan att det räknas mot din datapott. Du kan alltså lyssna på musik via dessa tjänster utan att behöva ladda ner den via wifi innan om du inte vill oroa dig för att göra av med din pott. Telias tjänst erbjuder i sin tur fri surf på sociala medier.
Anledningen till att tjänsterna är kontroversiella är att det kan tolkas som att de bryter mot den så kallade nätneutraliteten, som ska hindra att operatörerna missgynnar vissa tjänster framför andra. Ett tydligt exempel är Tres musikstreaming, som inkluderar Spotify, Deezer, Tidal, SoundCloud och Apple Music, men inte Googles Play Musik och Youtube Music. Det beror enligt Tre på att man via Googles tjänster inte kan avgöra vad som är streamad musik och video, inte på att man aktivt valt att missgynna Google, men missgynnade blir de ju i alla fall. På samma sätt är det med Telias fri surf på sociala medier som gäller Facebook, Instagram, Messenger, WhatsApp, Twitter, Kik, Pinterest, Viber, LINE, Welcome App och Snapchat, men inte till exempel Telegram och Tiktok. Post och Telestyrelsen har granskat dessa tjänster och krävt justeringar i vissa fall men som helhet godkänt dem eftersom man ger användaren en bonus snarare än att missgynna tjänster.
Värt att veta är att dessa tjänster gäller enbart för abonnemang hos Tre och Telia, och inte deras dotterbolag Halebop eller Hallon, eller oberoende operatörer som använder deras mobilnät.
Vilket abonnemang är bäst för dig?
Den här gången har vi valt att gruppera mobilabonnemangen efter vilken månadskostnad du är beredd att betala för ett mobilabonnemang. Till det kommer förstås en eventuell tilläggskostnad för avbetalning på mobiltelefonen. När det blir allt vanligare att vi behåller våra mobiler mer än två år blir det nog också allt vanligare att man inte betalar av en mobiltelefon på sitt abonnemang.
Här nedan ger vi utifrån varje prisintervall ger vi en rekommendation av vad vi tycker är det mest prisvärda abonnemanget, men vi nämner också de bästa abonnemangen för övriga mobilnät, om du behöver en viss operatörs nät för att få täckning. I vissa fall är det ett abonnemang som egentligen ligger i prisklassen under som är det mest fördelaktiga.
Som ni ser är det sällan de fyra stora operatörerna som ger mest abonnemang för pengarna. Vad förlorar man på att välja ett lågprismärke? De flesta av dessa ger bra support på sina abonnemang, men har kanske färre sätt du kan kontakta dem på och mindre generösa öppettider. Framför allt är det tilläggstjänsterna du går miste om. Telias fri surf på sociala medier räcker knappast för att kompensera deras högre priser, men deras erbjudande om familjeabonnemang kan göra deras obegränsade abonnemang attraktivt. Och om en stor del av din datapott går till att streama musik kan det löna sig att välja Tre framför Hallon. De viktigaste tilläggstjänsterna i sammanhanget är förmodligen Telenors och Tres utökade listor över länder där du surfar som hemma. Befinner du dig ofta i något av länderna utanför EU på deras listor kan det vara värt att välja något av deras abonnemang i stället för de vi rekommenderar här nedan.
Bästa abonnemanget för max 100 kronor
Hallon 4 GB Nät: Tre Pris: 99 kr/mån Hallons billigaste abonnemang är det som ger klart mest datapott för pengarna, och dessutom kan du spara pott från månad till månad. En möjlig nackdel är att abonnemanget använder Tres nät. Tre har fått bättre täckning men fortfarande kan man märka luckor där andra har bättre täckning.
Andra nät: Telia: Halebop Mini 2 GB 99 kr/mån Tele2: Comviq Fastpris Mini 3 GB 99 kr/mån Telenor: Vimla 2 GB 100 kr/mån
Bästa abonnemanget för max 170 kronor
Hallon 8 GB Nät: Tre Pris: 149 kr/mån För 50 kronor till i månaden dubblar du din surfpott till 8 GB jämfört med Hallon 4 GB. Det gör Hallons abonnemang till det mest prisvärda även med detta pristak. Även här kan du spara oanvänd pott från månad till månad, men förbehållet är återigen risken att Tre har sämre täckning där du befinner dig.
Vimla 15 GB Nät: Telenor Pris: 210 kr/mån I prisklassen runt 200 kronor är det Vimlas abonnemang som ger mest pott för pengarna. Abonnemanget låter dig också spara oanvänd pott upp till 100 GB. Telenor och Tele2 samarbetar om att ge bättre täckning i glesbyggd med GSM för samtal och 4G för data.
Hallon 25 GB Nät: Tre Pris: 249 kr/mån I prisklassen runt 250 kronor i månaden har återigen Hallon ett riktigt prisvärt abonnemang som ger mycket datapott för pengarna. Men Comviq Fastpris 20 GB hamnar inte långt efter. I detta prisintervall hittar vi Telias billigaste abonnemang, som erbjuder få fördelar och betydligt mindre pott jämfört med lågprisoperatörerna som går i Telias nät.
Uppdatering till tabellen: Comviq 20 GB, 40 GB och 100 GB låter dig nu spara upp till 200 GB surf.
Bästa abonnemanget för max 320 kronor
Hallon 50 GB Nät: Tre Pris: 299 kr Hallon är bra på att lägga sitt pris strax under konkurrenternas, och så även i priser runt 300 kronor, där Hallon ger rejält med datapott för pengarna. Men Vimla ligger inte långt efter, och vill du hellre ha Telenors nät är det värt 20 kronor extra att välja dem i stället. Även Comviqs alternativ i Tele2:s nät är prisvärt.
Comviq Fastpris 100 GB Nät: Tele2 Pris: 345 kronor Comviqs och Hallons abonnemang med 100 GB datapott är i stort sett identiskt prissatta och ger riktigt mycket data för pengarna. Vi ger Comviq rekommendationen för att Tele2:s nät brukar ge bättre täckning utanför storstäderna.
Tele2 Obegränsad Nät: Tele2 Pris: 499 kronor Är du storkonsument av mobildata och är beredd att betala för det är Tele2:s abonnemang med obegränsad datapott riktigt prisvärt. Den enda haken är att du måste skicka ett sms för gratis påfyllning med 5 GB i taget efter att du använt 20 GB på en dag. Tycker du att även denna begränsning är för mycket låter Telenors obegränsade mobilabonnemang dig ladda ner obegränsad data utan påfyllnings-sms.