Toppklass i massor

Jämförande test: Bästa smartphone just nu – 9 toppmobiler i test

Foto: Johan Wessel (alla bilder)
Föregångaren Nokia Pureview 9.

Vi kollar närmare på de senaste toppmobilerna. Testet av nio flaggskeppsmobiler blir en jämn match och du behöver inte lägga en förmögenhet för att få en utmärkt toppmobil.

Publicerad Uppdaterad

Att välja rätt mobiltelefon är inte lätt. Särskilt nu när flaggskeppen vi testar här har ökat i pris står det ännu lite mer på spel och det blir än viktigare att man verkligen blir nöjd med sitt köp. 

Det finns ingen telefon som är bäst på allt eller bäst för alla, utan det bästa valet gör du genom att först fundera på vad som är viktigast för dig och sedan se vilken telefon som bäst lever upp till dina krav. I det här testet ser vi till att gå igenom vad var och en av telefonerna har för styrkor och svagheter.

Mobiltelefonen är ju något många av oss använder många gånger dagligen i många olika sammanhang. Den ska klara allt från kommunikation i video, ljud och text med vänner och bekanta till att föreviga bild och film från vardag och oförglömliga stunder. Den ska även hjälpa till med allt från bankärenden till biljetter för resan eller evenemanget, ja mobilen är central för mycket i vardagen. Det ställer så klart stora krav på allt från batteritid till bildkvalitet, tålighet och prestanda.

Samtidigt som flera av flaggskeppen blivit dyrare har vi fått se ett riktigt kompetent utbud av telefoner för ungefär halva priset och med förvånansvärt stora likheter med de klart dyrare telefonerna. Det gör att vi har ovanligt stora prisskillnader mellan telefonerna i det här testet, för allt som kan kallas flaggskepp, oavsett prislapp är med här. 

Om prislappen har varit något som vi pratat om mycket i takt med att telefoner blivit allt dyrare så visar utvecklingen inom smartphones i år att det lyckligtvis även finns annat att lyfta fram. Kameror och skärmar hör till det som tillverkarna har satsat allra mest på. Allt fler och allt mer avancerade kameror har hittat till mobilernas baksidor och även selfiekamerorna har utvecklats. I strävan efter att få så mycket skärmyta som möjligt har flera av mobilerna i det här testet rörliga selfiekameror som helt undviker dilemmat med så kallad sensorpanel eller ett hål i skärmen för selfiekameran.

Samtidigt har flera av tillverkarna alltså kostat på sina skärmar extra mycket omsorg. Alla skärmar är i långsmalt format, med Sony Xperia 1 som tar ut svängarna mest och har en högupplöst skärm i bioformatet 21:9.

Apple med sin Iphone XS Max är givetvis en etablerad spelare samtidigt som de är en outsider med sitt IOS när alla andra mobiler i testet kör senaste versionen av Android. Gemensamt för alla nio mobilerna i testet är att de har topprestanda, men hur de väljer att använda den skiljer sig åt.

Samsung Galaxy S10 Plus

På Androidsidan har Samsung och deras flaggskepp i S-serien dominerat länge med en lång rad funktioner, riktigt bra skärm och bra kamera, särskilt i mörker. De har dock i allt större grad fått se sig utmanade och deras position är inte alls lika säker idag.

Mobiltillverkare som använder Android särskiljer sig genom att antingen bidra med nya, egna funktioner till systemet eller genom att lägga sig så nära ett grundutförande som möjligt. När vi på Mobil har gjort läsarundersökningar har vi sett att de flesta föredrar ett avskalat gränssnitt med få tillägg, men något rätt eller fel finns inte här. Samsung hör hur som helst till de tillverkare som anpassar och lägger till mycket. Här finner vi deras egna nya gränssnitt kallat One UI som känns väldigt genomtänkt. För gränssnitten i våra telefoner har inte utvecklats lika mycket de senaste åren som telefonerna i sig. Med One UI är Samsungs mål att göra det enklare att hitta rätt och att använda telefonen. Det gör man genom att använda nedre delen av skärmen, den du enkelt kan nå även på dagens långsmala telefoner, till saker du behöver klicka på och den övre delen för information du bara behöver konsumera och inte interagera med.

Bland tjänsterna som Samsung adderar och som inte finns i andra telefoner är Samsung Pay, den egna smarta assistenten Bixby och Smart Things för kopplingar till det smarta hemmet, för att nu nämna några. Vissa av tjänsterna tillför definitivt värde, men man ska kanske inte överdriva nyttan, för i Android kan man som användare på egen hand och i andra tillverkares telefoner tillföra en hel del funktionen. Google har ju själva en betaltjänst kallad Google Pay som visserligen inte är kompatibel med så många banker, men erbjuder snarlik funktion som det Samsung Pay ger.

Andra saker som man måste nämna med Samsung Galaxy S10 Plus är skärmen, för den är fantastiskt bra. Man kan tycka olika saker om hålen för kameran men skärmen i sig ger riktigt bra färgåtergivning, svärta och detaljrikedom och dessutom är den vilsam att se på, i starkt ljus och i mörker. Särskilt märkbart blir det kvällstid när skärmen kan anpassa ljuset så att det blir vilsamt utan att för den skull förvränga färgåtergivningen som annars ofta är fallet.

På kamerasidan har telefonen tre kameror på baksidan med två gångers optisk zoom, porträttläge med oskärpa och vidvinkelläge. Det mesta man kan begära alltså. Samsung har sedan föregångaren S9 adderat framförallt vidvinkelläget och i övrigt är skillnaderna små vilket har gjort att flera konkurrenter idag har kommit ikapp. Kameran på S10 Plus är bra, men det finns flera som är minst lika bra.

Plus: Skärmen, genomtänkt gränssnitt

Minus: Priset

Apple Iphone XS Max

Iphone har en förkrossande stor marknadsandel i Sverige vilket gör att de flesta nog känner till ganska väl vad telefonen erbjuder. Apple skiljer så klart ut sig i det här sällskapet genom att de kontrollerar och ansvarar för både hård- och mjukvara, alltså såväl telefonen i sig som operativsystemet IOS med allt vad det innebär. Meddelandetjänsten Imessage som låter dig skicka gruppmeddelanden, högupplösta bilder och filmer genom att använda datatrafik och inte SMS/MMS är ett sådant exempel. Det har ingen Android-användare tillgång till. Facetime med sina video- och röstsamtal är en annan Apple-unik funktion. Samma sak med Icloud och möjligheten att enkelt utbyta information, oavsett om det är bilder, video, text eller något annat mellan din Iphone och en annan Apple-enhet.

Det är dock fel att tro att det här är unika möjligheter som skulle göra det särskilt svårt att byta från Iphone till Android. När det gäller apputbud är det ingen särskilt stor skillnad mellan Ios och Android idag. Alla de mest populära apparna som Facebook, Instagram, Bank-ID, Swish, Netflix, Spotify och så vidare finns till båda. 

Hos Android (och även tillgängliga i IOS) finns till exempel Google Foto, videosamtalsappen Duo och chattappar som Messenger och Whatsapp som kan göra samma sak som Apples Facetime/Imessage/Icloud.

Iphone har många fördelar, men att utesluta ett byte för att man tror det är krångligt är inte rätt. Till fördelarna med Iphone XS Max hör till exempel Apples säkra och snabba Face ID, en teknik som man är ensamma om. Den kameramodulen med 3D-avläsning innebär även att Iphone har en väldigt bra teknik för selfies med oskarp bakgrund och kamerorna på baksidan håller också bra klass. Du får två gångers optisk zoom, men här saknas vidvinkelläget som många Android-mobiler har idag.

På området foto och video drar Apple nytta av sin kompetens inom både hårdvara och mjukvara vilket märks när man har tagit sina bilder och filmer och vill göra något med dem. Apples fotoalbum som kan skapa automatiska filmer av dina händelser har såväl Google som Androidtillverkarna svårt att matcha och det gäller i ännu högre grad om du vill klippa ihop en film direkt i mobilen. Ser vi till mjukvara har så klart Iphone en stor fördel genom att du som kund är garanterad uppdateringar av Ios när nya versioner släpps och i det sammanhanget ligger Android och dess tillverkare långt, långt efter.

De områden där Android-tillverkarna å andra sidan ligger före handlar som jag nämnt om vidvinkel i kameran, men även om till exempel snabbladdning och batterikapacitet i sin helhet. Snabbladdning har varit närapå standard i Android-sammanhang i flera år och finns inte alls i samma utsträckning ännu när det gäller Apple och Iphone. Vill du snabbladda en Iphone, vilket går med Iphone 8 eller senare, krävs en särskild USB-C-laddare med rätt kapacitet samt en adapter till Apples Lightning-kontakt. Inget som följer med i kartongen när du köper Iphone alltså.

Söker vi hos konkurrenterna efter spännande ny teknik går det att hitta områden där Apple varit sena, till exempel vattentålighet, OLED-skärm och trådlös laddning. Omvänd trådlös laddning, 5G, vidvinkel och mer zoom är områden där Androidtillverkarna ligger före idag.

Plus: Systemuppdateringar, skärmen

Minus: Priset, kameran i mörker, snabbladdningen 

Asus Zenfone 6

Det finns flera särskilt spännande telefoner bland flaggskeppen i det här testet och Asus Zenfone 6 är onekligen en av dessa. Den har flera egenskaper som tillskrivs flaggskepp idag och adderar dessutom ett par som gör den än mer spännande. Samtidigt har Asus haft modet att välja bort, eller prioritera ner, en del saker till förmån för ett lägre pris. 

För att göra en kort sammanfattning så har Asus valt bort OLED-skärm till förmån för en billigare LCD-skärm och avstått riktigt snabb laddningsmöjlighet som flera konkurrenter har till förmån för ett riktigt stort batteri, större än någon av konkurrenterna. Vidare finns här ingen trådlös laddning och telefonen är inte vattentät. En av orsakerna till att den inte är vattentät är så klart den unika kameramodulen som snurrar runt med hjälp av en liten motor och därmed agerar både huvudkameror på baksidan och selfiekamera på framsidan beroende på tillfälle. Det här för med sig flera både för- och nackdelar. Den givna fördelen är att vi slipper sensorpanel och att skärmen därför är kliniskt ren från allt vad kamerahål och sensorpaneler heter. Fingeravtrycksläsaren sitter för övrigt på baksidan så den tar varken plats på framsidan eller sitter i själva skärmen utan är alltså en klassisk, fysisk sensor på baksidan av telefonen.

Utöver att kameramodulen gör sensorpanel onödig gör den även att samma dubbla och kraftfulla kameror som används på baksidan kan användas som selfiekameror. Det gör att den här mobilen har extremt bra selfiekameror eftersom du får helt unika möjligheter när alla motivlägen och inställningsmöjligheter, utöver själva kamerornas egenskaper i sig, blir tillgängliga även för selfies. Framförallt är givetvis porträttläget med dessa två kameror användbart för selfies.

Vi har nämnt att skärmen är av LCD-typ och inte OLED som faktiskt alla andra telefoner i det här testet använder sig av. Fördelen med OLED-skärmar är att de generellt ger bättre svärta och kan ge bättre batteritid, men med det sagt har vi inga klagomål på den skärm som Asus faktiskt har satt i sin Zenfone 6. Färgåtergivning, betraktningsvinkel och ljusstyrka är bra och den fyller helt enkelt sitt syfte. Det är skönt att slippa sensorpanel och hål i skärmen och istället ha en ostörd skärmyta, även om nu Asus inte är ensamma om att erbjuda det i det här testet.

Prestanda är i alla fall något som Asus prioriterat, konstigt vore annars med bolagets långa erfarenhet från datorsidan med moderkort och spelcentrerade enheter och annat. Formgivningen av Zenfone 6 är för övrigt lite inspirerad av det och utseendet andas mer prestandaracer än sober elegans. Hur som helst innebär prestandafokuset att man precis som snart sagt alla andra i det här testet använder det snabbaste Qualcommchippet, som heter Snapdragon 855. Det räcker så klart långt och telefonen har inga problem att köra krävande appar eller för den delen vardagliga göromål. Även om Asus har skalat ner sitt gränssnitt så att det numera är överskådligt och inte innehåller en massa onödiga, förinstallerade appar så får jag inte riktigt någon direkt respons när jag växlar mellan appar, startar program och bläddrar mig fram genom gränssnittet. Det finns en liten fördröjning där som gör att telefonen inte känns blixtsnabb även om det inte innebär något stort problem.

Plus: Avskalad mjukvara, selfies

Minus: Långsam ansiktsigenkänning, inte vattentålig

Oneplus 7 Pro

Är det något som skiljer ut Oneplus 7 Pro så är det hastigheten. Det gäller inte bara den här modellen, utan kinesiska Oneplus har även i tidigare telefoner gjort det till sitt kall att hyvla av millisekund efter millisekund från eventuella väntetider. Ofta framgångsrikt, ska man kanske tillägga. Hastighet när du använder en telefon och väntar på att mobilen ska uppfylla dina önskemål är något man snabbt vänjer sig vid. Har man en gång använt en riktigt snabb telefon är det alltså svårt att byta till någon annan utan att uppleva fördröjningarna som innan verkade rimliga som klart irriterande.

När jag byter till Oneplus 7 Pro däremot så reagerar jag inte bara på korta väntetider och mer eller mindre direkt respons, utan det blir till och med så överraskande snabbt att jag reagerar på det. “Oj!”. 

I Oneplus 7 Pro har man arbetat med prestandan på flera nivåer. Förutom att vi har det senaste systemchippet och mer arbetsminne än någon av konkurrenterna (upp till 12 gigabyte, mer än dubbelt vad många andra har) så har Oneplus satsat särskilt på skärmen. Det har man gjort genom att välja en skärm med högre bilduppdateringsfrekvens och då så klart en skärm som även i övrigt har goda egenskaper. 

I år släpper Oneplus för första gången fler än en telefon åt gången och Oneplus 7 Pro är givetvis den mer påkostade medan Oneplus 7 har väldigt mycket gemensamt med föregående flaggskepp.

Därför bjuder Oneplus 7 Pro på mer än snabbhet och skärm. Kamerorna är till exempel totalt fyra till antalet. Tre på baksidan för att sköta tre gångers optisk zoom, vidvinkel och en upplösning på upp till 48 megapixel. Bildmässigt räcker detta långt och Oneplus 7 Pro är i nivå med till exempel Samsungs Galaxy S10 Pro i mörker, vilket inte är dåligt. Den ger även bra bilder i andra sammanhang, för mörker är ju inte det enda som avgör en bra kamera.

Telefonens fjärde kameralins, selfiekameran sitter faktiskt inte på framsidan av telefonen utan dold i överkanten. Det handlar alltså om en speciell pop-up-kamera som med hjälp av en liten motor tittar fram så fort den behövs. Det räcker att du växlar till selfieläget i kameraappen så är kameran framme någon knapp sekund senare. Det fungerar bra eftersom väntetiden inte är ett problem här. Man behöver ändå någon sekund för att komponera bilden och se vart man ska titta. Ett större irritationsmoment är det när kameran ska användas för ansiktsigenkänning när du låser upp telefonen. 

Att telefonen är utrustad med pop-up-kamera innebär alltså att hela framsidan kan användas för skärmen och vi slipper både sensorpanel och kamerahål i skärmen. 

Alternativet till ansiktsigenkänning, förutom pinkod eller liknande då, är fingeravtrycksläsaren som sitter i skärmen. Den är optisk och är ungefär lika snabb som testets andra optiska läsare, men inte så snabb som en fysisk. 

Oneplus kallar sitt skal till Android för Oxygen OS vilket antyder att det handlar om ett helt eget system, men det är inget att oroa sig för. Oneplus erbjuder visserligen en del unika inställningsmöjligheter, men det handlar fortfarande om en avskalad version av Android där mycket är sig likt och med få förinstallerade appar. Allt för att göra systemet snabbare.

Plus: Snabb, skärmen

Minus: Ej IP-klassad, långsam ansiktsigenkänning

Huawei P30 Pro

När vissa har ifrågasatt innovationskraften på mobilmarknaden och påstått att nya mobiltelefoner är alltför lika föregångarna har Huawei gång på gång givit svar på tal. Med sin P-serie (P-som i photo) fokuserar man traditionellt på design och kamera och det var just här i P-serien som samarbetet med legendariska kameratillverkaren Leica presenterades för några år sedan. P-serien där så klart denna P30 Pro är den senaste kompletteras sedan av Mate-serien som presenteras på hösten och har mer fokus på teknik och prestanda. Numera är dock de två serierna relativt lika varandra och P30 Pro som lanserades i våras bygger till stor del vidare på det vi fick se i Mate 20 Pro som lanserades hösten 2018. Det betyder sammantaget att vi i Huawei P30 Pro har en grund med bra prestanda och genomarbetad mjukvara. Materialval och kvalitetskänsla ligger även de i toppklass.

Teknik som introducerades i den tidigare modellen har även den hittat till P30 Pro, som möjligheten till omvänd trådlös laddning som inte bara innebär att du kan ladda din telefon från en trådlös laddare utan även ladda andra enheter från din telefon. Mest nytta av det här har du förmodligen när du behöver ladda ett par hörlurar eller smartklockan på språng, förutsatt då givetvis att de har stöd för trådlös laddning. Riktigt snabb laddning via såväl trådlös laddning som via sladd får vi också med P30 Pro.

Dessutom adderar telefonen en hel del ny teknik och värt att nämna där är att skärmen tjänstgör som högtalare vid samtal. Istället för en minimal liten högtalare ovanför skärmen kommer alltså ljudet direkt ur skärmen. Vid samtal visas instruktioner och pekar ut ett område på skärmen, ungefär den övre halvan, där du ska hålla ditt öra för att höra bäst och det funkar precis som utlovat. Enda nackdelen är att det här innebär att du bara har monoljud de gånger du lyssnar på musik eller filmklipp utan hörlurar eftersom bara högtalaren i botten på telefonen används då.

Några nackdelar är det svårare att hitta när vi kommer till kameran, eller snarare kamerorna, i P30 Pro. Vi har tidigare testat den både enskilt och i jämförande kameratest och kommit fram till att den är ett självklart val för den som vill ta de bästa bilderna. Den är inte nödvändigtvis bäst på alla motiv, men med extrem zoom och exceptionellt bra mörkerbilder blir den samlade bedömningen att P30 Pro är den klara kameramästaren. Att till och med den billigare lillebror P30 slog alla konkurrenter i det testet säger något om hur långt fram Huawei ligger på kameraområdet.

Man kan så klart inte testa en Huawei-telefon idag utan att nämna något om den blockad som bolaget i skrivande stund befinner sig i. USA:s blockad mot Huawei innebär att bolaget inte får göra affärer med Google som gör Android, och inte heller med chiptillverkare och andra leverantörer. I praktiken gör blockaden det mycket svårt för Huawei att släppa nya mobiler, men den har bara begränsad påverkan på redan tillverkade produkter. Exakt hur det kommer att påverka dig som konsument om nu konflikten inte upphör är svårt att säga, men på kort sikt bör det inte påverka alls. På längre sikt kan Huawei dock troligen inte erbjuda till exempel nästa version av Android när den finns tillgänglig.

Plus: Kamerorna, snabbladdning

Minus: Låg skärmupplösning, eget minneskortformat

Nokia 9 Pureview

Det är svårt att hitta någon telefon som varit mer omtalad under så lång tid som Nokia 9 Pureview. I alla fall bland de mest insatta. Kanske är det därför också som fallet när den inte når upp till förväntningarna blir extra hårt, extra plågsamt.

Nokia 9 Pureview är både en ambitiös och en modig satsning, utan tvekan. I grunden gör HMD Global telefoner med en ren Android-installation, den som kallas Android One och som garanterar uppdateringar i två år efter lansering så snart nya versioner av Android släpps. Det här har man lyckats bra med och skaffat sig en tydlig position framförallt i mellanprissegmentet. Vi ska vara tydliga med att det inte är mycket mer än varumärket Nokia som förenar dagens Nokiamobiler med de från Nokias storhetstid. När HMD Global som gör Nokiatelefonerna satsar på Android One innebär det samtidigt att de får svårt att särskilja sig i mängden eftersom de inte levererar något egentligen unikt jämfört med andra tillverkare som också kör Android One. 

Hur som helst har Nokia-fansen och även andra för den delen länge längtat efter ett riktigt flaggskepp. Det som gamla Nokia var bra på var bland annat kamera, framförallt med sitt Pureview-varumärke och den idag smått legendariska Lumia 1020 med hela 41 megapixel, vilket var extremt mycket på den tiden.

Med Nokia 9 Pureview gör alltså det varumärket comeback, men kamerorna i telefonen håller inte vad de lovar. Telefonen har fem kameror vars bilder kombineras till en. Det kräver enligt HMD Global extrem beräkningskraft och det ska vara anledningen till att det tar ungefär 20 sekunder, när vi tar tid, för telefonen att bearbeta varje bild du tar. Du kan fortfarande ta nya bilder eftersom beräkningen sker i bakgrunden, men det är alltså först efter tjugo sekunder som du kan se din bild och om du så önskar bearbeta den.

Dynamiskt omfång är en styrka som telefonens kameror ska ha i teorin, men resultatet blir en besvikelse. Konkurrenterna är på inget sätt dåliga på det här området och Nokia 9 Pureview skiljer inte ut sig positivt, snarare tvärtom. Dessutom innebär den här kameralösningen att Nokia 9 Pureview saknar både optisk zoom och vidvinkel och inte heller i mörker kan Nokia konkurrera med övriga kameramobiler i testet.

Precis som övriga Nokia-mobiler idag kör alltså Nokia 9 Pureview Android One. Med tanke på hur ren den installationen är det särskilt svårt att förstå hur det kan finnas så mycket barnsjukdomar och buggar i mjukvaran. Fingeravtryckssensorn i kameran är även efter att telefonen har fått den senaste uppdateringen klart långsammare än konkurrenterna. 

Plus: Garanterade Android-uppdateringar

Minus: Fingeravtrycksläsaren, buggig, kamerorna

Sony Xperia 1

Som flera gånger tidigare passar Sony på att ta en egen väg och den här gången finns det vissa guldkorn. Från att ha varit en stor spelare har Sony numera en mycket blygsam andel av den totala mobilmarknaden och man har siktat in sig på att göra det man kan extra bra. Det innebär underhållning och bakgrunden till det är så klart Sonys koppling till allt från kameratillverkning och Playstation till Sonys filmproduktion i Hollywood och teveförsäljning.

Att skärmen i Xperia 1 håller väldigt hög kvalitet, definitivt topp tre i det här testet, är nästan lätt att glömma när de flesta talar mer om vilket format den har.

För med bildformatet 21:9, samma som bioduken, sticker Sony ut hakan. Fördelen ska inte bara vara att du kan se på film skapad i 21:9 som den var tänkt utan kanske framförallt för att du ska få mer utrymme när du skrollar i appar.

Det är lätt att se att det ovanligt långsmala skärmformatet inte bara har fördelar. Material som inte är i 21:9 blir ju givetvis antingen beskuret eller visas med svarta kanter. Samtidigt ger det relativt bra möjligheter att visa två appar i delad skärm och det har Sony tagit fasta på genom att erbjuda enklare sätt att starta två appar på samma gång.

Gränssnittet har man också anpassat, men kanske inte så mycket som man borde. Med långsmal skärm blir det svårt att nå menyval i toppen på skärmen utan att använda båda händerna. I toppen av skärmen finns ju aviseringsmenyn i Android och den blir alltså svår att nå. Visst finns det ett enhandsläge och visst kan du från hemskärmen svepa nedåt var som helst på skärmen för att kalla ner aviseringsmenyn, men det är ändå en lösning med begränsningar. Gränssnittet är helt enkelt inte helt anpassat för formatet och Sonys Side-sense-funktion med genvägar är alltför opålitlig. Tanken är att du ska trycka på, eller dra utmed, skärmens kant för att kalla fram en specialmeny men det fungerar sällan.

För den riktiga medieskaparen finns mer eller mindre professionella funktioner för att spela in film i 21:9-format och använda manuella inställningar. De funktionerna passar dock bara en liten målgrupp. För övriga är snarare den vanliga kameraappen ett argument för Xperia 1 med fin naturlig färgåtergivning när konkurrenter ofta har en vilja att överdriva färger.

Utöver det jag redan sagt om Sony Xperia 1 är prestandan och kvalitetskänslan det slutgiltiga som imponerar. Gränssnittet i telefonen är snabbt och det är kryddat med tips som hjälper dig att utnyttja telefonens möjligheter. När jag ansluter till ett wifi som telefonen bedömer som dåligt så får jag instruktioner om hur jag ska göra för att få bättre uppkoppling.

Plus: Prestandan, kvalitetskänslan, skärmen

Minus: Saknar ansiktsigenkänning

ZTE Axon 10 Pro

Den här telefonen från kinesiska ZTE är något av testets överraskning. En gång i tiden, för ungefär tio år, sedan var både Huawei och ZTE nykomlingar i Sverige. Huawei har sedan dess haft en otrolig resa medan ZTE visserligen haft framgångar med sin långlivade serie av telefoner i Blade-serien men ändå inte varit i närheten av samma framgångar. Efter ett amerikanskt handelsförbud som stoppade ZTE:s verksamhet under delar av 2018 är bolaget nu tillbaka under ordnade former och Axon 10 Pro är ett tydligt bevis på det. Från att de senaste åren inte ha blandat sig i toppstriden alls utmanar man nu med en telefon som definitivt kan konkurrera med de bästa. 

Först och främst är skärmen av hög kvalitet med fin färgåtergivning och detaljrikedom. Den är lätt kurvad i kanterna och när telefonen inte används finns en funktion för aktiv låsskärm vilket gör att du kan se aviseringar, aktuell tid, datum och batterinivå utan att för den skull tända skärmen. Det här är smidigt eftersom det bara kräver att du slänger en blick på telefonen för att veta vad som hänt och det kan spara batteri jämfört med om du ska tända skärmen varje gång du vill kolla läget. I toppen på skärmen finns en liten droppformad sensorpanel där selfiekameran som även används för ansiktsigenkänning sitter. Ansiktsigenkänningen är snabb, så ofta kan jag lyfta upp telefonen utan att riktigt behöva reflektera över om den har skärmlås eller inte. Säkrare men inte lika snabbt är alternativet fingeravtrycksläsare. Just i ZTE Axon 10 Pro är fingeravtryckssensorn optisk och sitter i skärmen. Det är samma teknik som till exempel Huawei P30 Pro och Oneplus 7 Pro använder och det är bra för att det frigör utrymme på framsidan trots att du slipper leta på baksidan av telefonen varje gång du ska använda sensorn. Ser man till precision och snabbhet kan dock inte den här typen av fingeravtrycksläsare mäta sig med en klassisk, fysisk sensor så det är onekligen en form av kompromiss. När jag låser upp telefonen och siktar rätt med fingret blir jag dock insläppt utan problem. Det går lika snabbt som hos de tidigare nämnda konkurrenterna.

Snabb är även telefonen som helhet. Liksom de flesta telefoner i det här testet är den utrustad med det snabbaste Snapdragon-chippet som går att få tag på idag och telefonen känns mycket riktigt rapp i gränssnittet. Prestanda märks både i benchmarktester och i faktisk användning och vi slipper irriterande fördröjningar.

Ser man till mjukvaran så har telefonen så klart senaste versionen av Android och till det har ZTE adderat relativt lite. I grunden är det en ren Android-version med få tillverkarspecifika tillägg. ZTE har en egen supportapp, det finns filhanterare, ett särskilt spelläge som ser till att du inte störs i spelet och samtidigt optimerar prestandan. Vi har även möjlighet att skydda privata filer och appar i ett digitalt kassaskåp. Helt enkelt mycket av det som även andra tillverkare erbjuder. Vi hittar också en väderapp och en app för att i text eller tal direktöversätta mellan olika språk. Du pratar och telefonen upprepar det du sagt på ett annat språk. Det fungerar riktigt bra och har ett trettiotal språk att välja mellan.

Fler viktiga egenskaper är kvalitetskänslan i enheten när det gäller material och formgivning och så klart kamerorna. Telefonen har tunna kanter runt skärmen och känns tunn, kanske bland annat för att kanterna på skärmen är rundade. Kvalitetsmässigt håller den jämna steg med konkurrenterna utan att sticka ut särskilt designmässigt. Baksidan är i spegelblankt glas, mitt testexemplar är i blått, en design som vi ser även hos många av konkurrenterna.

Kamerorna då är tre till antalet på den spegelblanka baksidan och de bidrar med såväl vidvinkel som tre gångers optisk zoom. Du kan välja att ta bilder i upp till 48 megapixel, men i det läget får du ingen zoom. Bilderna generellt blir bra och med linser som ger så olika utsnitt får du många möjligheter. I mörker klarar sig Axon bra men når inte upp till de bästa. Framförallt märker jag att det lätt blir brus i detaljerna när ljusförhållandena är utmanande.

Plus: Ren mjukvara, snabb

Minus: Brus i mörkerbilder

Xiaomi Mi 9

Så länge de har funnits så har Xiaomi framgångsrikt gjort telefoner som kan mäta sig med toppmodellerna men utan att för den skull kosta skjortan. Man har gjort det alltmer framgångsrikt och sedan märket fick mer uppmärksamhet och distribution i Sverige så har man blivit en kraft att räkna med även här.

Flaggskeppet Mi 9 kombinerar i stort sett allt man förväntar sig av en toppmodell idag med ett av det här testets lägsta priser. Det innebär bland annat att vi får en OLED-skärm, riktigt bra prestanda och en trippelkamera med såväl optisk zoom som vidvinkel och gott om megapixel. Telefonen behöver inte skämmas för sig när det gäller kvalitetskänsla eller materialval heller för när du håller den i handen och använder den är det egentligen inget som avslöjar att den kostar hälften av vad några av konkurrenterna vill att du ska hosta upp.

Möjligen kan man hävda att Xiaomi Mi 9 saknar det där lilla extra, överraskningen eller det unika. När andra mobiler har extrem zoom, pop-up-kamera eller specialskärm har alltså Mi 9 inget direkt att sätta emot. Men det behöver kanske inte vara något problem? Det är svårt att hävda att den där lilla sensorpanelen i toppen på skärmen i Mi 9 skulle vara värd att betala telefonens hela pris för att bli av med, om man säger så.

Prestandamässigt är Mi 9 en toppmodell, utan tvekan, och när man använder telefonen så är det påtagligt. Prestanda kan utöver rena komponentegenskaper även ha att göra med hur väl tillverkaren har lyckats med sin mjukvara. I Xiaomis och Mi 9:s fall är mjukvaran en ordentligt omgjord Androidversion. Här känner man inte igen mycket och inspirationen till animationer, utseende och detaljer känns mer hämtat från Apples IOS än från Android. Mycket fokus har lagts på det grafiska uttrycket och resultatet är onekligen lyckat. Ikoner animeras när man stänger och öppnar en app och trots de visuella effekterna som är där för att visa vad som händer så känns systemet hela tiden rappt och utan irriterande fördröjningar. Helt enkelt en vältrimmad maskin.

Även funktionsmässigt, när vi ser bortom utseendet, så levereras en hel del extra. Eftersom Xiaomi är relativt nya på den svenska marknaden kan det verka överraskande, men eftersom de innan dess haft tid att utveckla sina erbjudanden på hemmaplan i Kina är det inte konstigt att här finns allt från egen synktjänst, säkerhetskopiering av bilder till Mi Cloud, särskild startskärm där information samlas och så vidare. Helt enkelt mycket av det som till exempel Samsung erbjuder i sina mobiler och som vi har kommit att ta för givet.   

Plus: Prestanda, pris

Minus: Ingen minneskortsplats

Betygskategorier

System och prestanda

Är det något man betalar för när det handlar just om flaggskeppsmobiler så är det ju prestanda. De ska klara allt krävande de utsätts för och de ska göra det blixtrande snabbt. Oneplus har lagt särskild vikt vid just detta och hyvlat de där extra millisekunderna som gör att den inte bara känns snabb, utan extremt snabb.

Vinnare: Oneplus 7 Pro

Funktion och kvalitet

Lägger man så här mycket pengar, som de flesta av testtelefonerna kostar, ska man få valuta för pengarna. Då vill vi givetvis att telefonen i fråga ska vara tillverkad med största omsorg om detaljerna och ge riktigt god kvalitetskänsla. Dessutom söker vi så klart nytta, att vi verkligen kan använda flaggskeppet till mer.

Vinnare: Apple Iphone XS Max, Huawei P30 Pro, Samsung Galaxy S10 Plus, Sony Xperia 1

Kamera

Eftersom kamera är något av det som många nästan använder mest eller i alla fall värderar högst så lägger vi särskild vikt vid det. De flesta telefonerna i det här testet tar utmärkta bilder och det är sällan kamerorna inte lever upp till förväntningarna. Det finns dock några som utmärker sig och en som gör det lite extra.

Vinnare: Huawei P30 Pro

Skärm och ljud

På de flesta områden klarar sig telefonerna riktigt bra, men det finns alltid de som satsar lite extra och får det att märkas. Skärmen är viktig för att den är fönstret till nästan allt du gör med mobilen, så det är rimligt att satsa extra på den. Det märks det att de som kammar hem den här betygskategorin gjort.

Vinnare: Oneplus 7, Samsung Galaxy S10 Plus, Sony Xperia 1

Extrafunktioner och upplevelse

Detaljer och helhet är det som gör en upplevelse och här tittar vi på båda delarna. Apple har en särställning eftersom deras hård- och mjukvara ger en smidig upplevelse inom många områden. Samsung S10 Plus imponerar med en rad egna funktioner och ett gränssnitt som är mer genomtänkt och modernt än alla konkurrenters.

Vinnare: Apple Iphone XS Max, Samsung Galaxy S10 Plus

(klicka för att visa större)

Vinnare: Samsung Galaxy S10 Plus

Det är framförallt helheten med extremt bra skärm, ett uppdaterat gränssnitt och ett stabilt batteri av funktioner och tjänster som lägger basen för segern. Samsung är visserligen omsprungna på några områden, men bredden gör ändå att S10 Plus kan hålla konkurrenterna som ivrigt flåsar i nacken bakom sig.