På resa med mobilen

Utomlands kan mobilen förvandlas till ett svart hål som slukar hela semesterkassan. Mobilskolan guidar dig runt fallgroparna och tipsar om programmen som du har nytta av på resan.

Publicerad Senast uppdaterad

För operatörerna som levererar mobiltäckning på de stora turistorterna är utländska besökare en viktig intäktskälla. När räkningen dimper ned efter utlandssemestern skickar din operatör tillbaka en stor del av summan till landet du besökte. Sedan ett år tillbaka är det ganska lätt att överblicka samtalskostnaderna inom EU, men på andra destinationer eller på båtar med mobiltäckning kan minutpriset nå hisnande nivåer. Det är inte bara genom räkningen som mobilen kan göra semestern kostsam - i de flesta europeiska länder är det förbjudet att prata i mobiltelefonen utan handsfree medan man kör bil. Bötesbeloppen är höga, så det är säkrast att överlåta telefonerandet till passagerarna.

Var förberedd

Använder du fastprisabonnemang eller abonnemang där det ingår ett visst antal samtalsminuter, SMS eller MMS? Glöm fastpris utomlands - där gäller meddelande- och minutpriser enligt operatörens utlandsprislista.

Surfa in på din mobiloperatörs utlandssida och läs den noga. Där hittar du priser för samtal, meddelanden och data för olika länder och abonnemang.

Hemma ringer man med den operatör som levererar abonnemanget. Utomlands finns det flera alternativ - din operatör har sannolikt roamingavtal med ett antal olika operatörer i varje land. Det är stor prisskillnad mellan dessa operatörer och mobilen är oftast inställd på att välja den operatör som har bäst signalstyrka och inte den som är billigast. Kolla på operatörens hemsida vilken roamingoperatör som är billigast och välj operatör manuellt i mobilen.

Om du har en 3G-mobil och reser till ett land utan 3G-nät - ställ om mobilen till "Endast gsm"-läge. Du får bättre både batteritid och stabilare funktion.

Leta efter specialpriser och arrangemang mellan operatörer. Tre erbjuder betydligt bättre priser om du ringer via Tre-nät i andra länder. I Danmark är priserna desamma som i Sverige och i övriga Tre-länder betalas svensk minutavgift + 69 öre per samtal. Telenors Passport-tjänst är ett samarbete med Vodafone som innebär att du betalar 9,95 kronor var 20e minut och i övrigt din svenska samtalstaxa när du ringer eller tar emot samtal utomlands. Inom norden är priset 5,95 kr var 20e minut. Tjänsten aktiveras med sms och fungerar bara i utländska Vodafone-nät.

Röstbrevlådan kan bli en dyr historia. Om du åker på semester och inte vill vara anträffbar - stäng av mobilen eller koppla över till svararen innan du lämnar Sverige. Annars får du betala utlandstaxan varje gång någon lyssnar på din hälsningsfras eller lämnar ett meddelande. Du kommer fortfarande få SMS när du fått nya meddelanden, och du kan lyssna av svararen från utlandet.

Ett ännu billigare alternativ är att stänga av röstbrevlådan och avvisa samtal med sms - en funktion som finns i flera mobiler. Du kan naturligtvis också göra det manuellt genom att skicka upptagetton och sedan skriva ett SMS till den som ringer, med en text i stil med "Jag är utomlands. Skicka ett SMS i stället, eller ring igen om det är något viktigt."

På resmålet

Köp ett lokalt kontantkort till mobilen. Om du ska vistas utomlands under en lite längre tid är ett kontantkort en bra investering. Du kan ringa billigare lokalt och förhoppningsvis får du bättre priser även på samtal till Sverige - men jämför med ditt vanliga abonnemang för att vara på den säkra sidan.

Glöm inte att aktivera tangentlåset. Vi vet alla hur förargligt det är att "fickringa". Sker det utomlands kan det dessutom kosta stora pengar.

Kom ihåg att om någon ringer upp dig på mobilen när du är utomlands är det du som betalar utlandstaxan, inte den som ringer dig.

Samtal

EU har beslutat att man ska kunna ringa mellan EU-länder för en maxtaxa på 49 eurocent. De svenska operatörerna har anpassat sig och priserna ligger nu mellan 4,50 och 5,50 per minut. Även priset för att ta emot samtal inom EU är reglerat och ligger runt 2,50 kr per minut.

Tänk på att 020-nummer inte är gratis från utlandet. De kostar minst lika mycket som ett vanligt samtal till Sverige.

Har du en telefon med wlan är det smart att installera en IP-telefonitjänst. Det finns gott om caféer med gratis wlan runt om i världen där du kan prata långsamtal till priset av en kopp kaffe. Även för en surfzon där man måste betala kan det löna sig med IP-telefoni. 50 kronor för en halvtimmes telefonsamtal är betydligt billigare än den vanliga utlandstaxan.

Meddelanden

Operatörernas påslag för sms i utlandet är mindre än för samtal, men det betyder inte att det kostar lika mycket som hemma. Om du har ett abonnemang med bra pris på sms kan kostnaden ändå vara mer än 10 gånger högre. Kolla din operatörs taxa så att du vet hur mycket ett SMS kostar. I vissa länder är det dyrt att skicka sms med kontantkort, så om du funderar på att skaffa ett lokalt kontantkort - glöm inte att jämföra sms-priset med vad du betalar från ditt vanliga abonnemang.

För mms är kostnaderna från utlandet svåra att överblicka. Det kostar både att skicka och att ta emot mms. Telenor och Telia har fasta priser på att skicka och ta emot mms. Tre och Tele2 tillämpar ordinarie taxa för mms plus datakostnad, så ett mms kan gå löst på 30 - 40 kr.

E-post, precis som mms, genererar dyr datatrafik. Håll dig till trådlösa hotspots eller internetcaféer istället för att koppla upp dig via mobilnätet.

Data

Datatrafik över mobilnätet är nästan alltid ofattbart dyrt utomlands. 120 kr per megabyte är inte ett ovanligt pris. Om du är Tre-kund och surfar i Tres nät utomlands betalar du dock samma pris som hemma - 10 kr per megabyte. Telenor erbjuder ett paketpris på 1245 kr per månad för 100 MB utlandssurf.

Med roamingpriser kan det kosta vad som helst mellan 50 och 200 kr att öppna en vanlig nyhetssida, så har du wlan i telefonen är surfzoner ett mycket bättre alternativ. Om du ändå måste surfa via mobilnätet - håll dig till mobilanpassade sidor som i regel är mindre i storlek. Du kan också stänga av automatisk nedladdning av bilder i webbläsarens inställningar för att minska trafikmängden.

Stäng av alla tjänster som automatiskt kopplar upp sig mot internet innan du lämnar Sverige. Det kan vara rss-läsare, automatisk e-posthämtning, podcastingprogram eller nummerpresentationstjänsterna från Eniro och Adressboken.

Operatörernas utlandssajter

Samtliga operatörer har någon form av informationssida för utlandspriser och smarta tips för resan. Telenor var pionjärer på området, men nu har alla operatörer bra och överskådlig information.

Tele2s utlandssajt:

www.tele2.se/mobilen-i-utlandet.html

Telenors utlandssajt:

www.telenor.se/utomlands

Telias utlandssajt:

www.telia.se/mobilt/utomlands

Tres utlandssajt:

www.tre.se/utland

Mått, vikt och valuta

Även om metersystemet förekommer i stora delar av världen finns det många länder där handel bedrivs i andra enheter än kilogram, liter eller centimeter. Många mobiler levereras med en enhetsomvandlare - perfekt om du vill säkerställa hur många liter en gallon bensin motsvarar eller om en pint verkligen är större än en stor stark.

Den inbyggda enhetsomvandlaren klarar i regel de flesta vanliga volym-, mass-, och längdmått och har ofta även en valutaomvandlare där du själv kan mata in växelkursen.

Det finns flera kommersiella program som ger ännu mer funktionalitet - till exempel automatiska uppdateringar av växelkurserna. Allt-i-ett-programmet Worldmate innehåller en mycket komplett enhets- och valutaomvandlare med klädstorlekar och flera andra funktioner som världstidsur och tips för effektiv packning. S60-versionen av World Mate saknar dock många finesser som finns för Uiq, så Handy Converter kan vara ett bättre alternativ för Nokiamobiler.

World Mate

Gratisversion från www.mobimate.com Fullversion med flygtidtabeller cirka 410 kr.

Finns för: S60, Uiq, Windows Mobile, J2ME, Blackberry, PalmOS

Handy Converter

Cirka 100 kr från www.epocware.com

Finns för: S60, Uiq, Windows Mobile

Språk

Utbudet av svenska lexikon och översättningsprogram för mobilen är inte så stort, men om du kan tänka dig att välja ett lexikon där ett av språken är engelska finns det mycket mer att välja mellan. Slovo Ed har lexikon mellan svenska och ett tiotal andra språk. Ett mer avancerat alternativ är språkkursprogrammet Lingvosoft.

Slovo Ed

Cirka 150 kr från www.slovoed.com

Finns för: S60, Uiq, Windows Mobile, J2ME

Lingvosoft

Cirka 700 kr från www.lingvosoft.com

Finns för Windows Mobile

Väder

Många Windows-mobiler presenterar vädret för valfri ort i idag-vyn. Med väderprognoser i mobilen slipper du leta upp lokaltidningar eller sitta klistrad framför teven. Saknar du funktionen i din mobil - testa programmen Handy Weather eller Weatherbug.

Weatherbug

Cirka 130 kr från www.smartphone.net

Finns for: Windows Mobile, Blackberry

Handy Weather

Cirka 130 kr från www.epocware.com

Finns för: S60, Uiq, Windows Mobile

Guideböcker

De stora ebokhandlarna är en bra källa till guideböcker. Mobipocket har över 400 titlar i sin "Travel"-kategori och priserna börjar på ett par tior. Svenska Adlibris har ett tiotal reseböcker från 100 kr och uppåt. Det vanligaste programmet för att läsa e-böcker är Mobipocket Reader.

Mobipocket Reader

Freeware från www.mobipocket.com

Finns för: S60, Uiq, Palm, Blackberry, Windows Mobile