Apple har hittills vägrat släppa en egen mini-pc. Men många har tagit saken i egna händer och installerar Mac os på sina mini-pc. Hur går det till? Vi har undersökt.
Amerikanska tidningen Macworlds chefredaktör är en av alla som redan skaffat sig en mini-pc som han installerat Apples operativsystem Mac os på. Den förre Macworldredaktören Brian Chen gjorde nyligen samma sak. På tidningen Wireds webb-tv visade Brian Chen härom månaden steg för steg hur man gör för att installera Mac OS på en mini-pc från taiwanesiska MSI. Det fick dock Apple att reagera, och webb-tv-inslaget togs så småningom bort av tidskriften Wired.
Ända sedan 2005 då Apple valde att anpassa sitt operativsystem till samma processorer som Microsoft Windows (Intels x86-processorer) har en del ägnat sig åt att installera Apples system osx på andra datorer än Apples. Datorn med det hackade macintosh-systemet har till och med fått ett eget namn: hackintoshen. Nu nu när minidatorer säljs överallt, men inte av Apple, har trenden att installera OSX på pc spritt sig.
Minidatorer från pc-tillverkaren msi har snabbt blivit populära bland folk som vill ha en mini-mac. Det sprids hackade versioner av osx, specialanpassade för msi:s minidator Wind, och Realtek som tillverkar det trådlösa nätverkskortet i msi-datorn har lagt ut drivrutiner även för osx på sin hemsida.
Annons
Fenomenet med billiga mini-pc är här för att stanna. Och de som gillar Apples system har hittat vägar att gå runt Apples spärr mot att köra Mac OS på andra datorer än Apples.
Annons
Men det krävs en del trixande. Apple har alltså en spärr som ska hindra den som köper Mac OS att installera det på vilken dator som helst. Installationsprogrammet känner av om datorn presenterar sig som en Appledator, och om datorn inte gör det så vägrar installationsprogrammet att köras.
Manipulerade installationsfiler
Hur gör då personer som Macworlds amerikanska redaktörer för att komma runt Apples spärr? Det finns två sätt som beskrivs på internet av folk som provat sig fram. Det ena är att man manipulerar installationsfilerna som finns på den installations-dvd med Mac OSX som du köpt. Man ändrar så att programvaran inte känner av om datorn är en mac. Det kräver en hel del kunskaper, och på många sajter tipsas om att man kan ladda ner färdigmanipulerade installationsfiler av OSX.
Att använda en färdigmanipulerad installationsfil är också vad Macworlds förre redaktör Brian Chen rekommenderar.
För MSI:s minidatorer finns en särskilt anpassad och färdigmanipulerad installationsfil för osx med namnet msiWindosx86.iso. Filändelsen iso innebär att det är en avbild av en dvd-skiva, i klarspråk: en komplett installationsskiva med Apples operativsystem osx, anpassat för minidatorer från MSI.
Efter att OSX installerats på MSI-datorn behöver man ladda ner drivrutiner till det trådlösa nätverkskortet. Det gör man från Realteks hemsida.
Att ladda ner msiWindosx86.iso via någon fildelningswebbsajt har än så länge varit den vanligaste metoden att installera OSX på minidatorer. De flesta som tipsar om den metoden, till exempel den amerikanska tidningen Wired, rekommenderar förstås i samma andetag att man före installationen köper osx i en butik, så att man faktiskt införskaffat en licens för operativsystemet.
Installera med Apples dvd
Det finns dock ett sätt att installera osx på en mini-pc utan att ladda ner operativsystemet från en fildelnings-sajt. Nyligen lyckades en grupp hackers skapa en installationsmetod för osx på pc-datorer genom att få datorn att presentera sig som en Appledator för installationsprogrammet. Metoden kallas bland hackers "boot-132".
Utan att gå in på de tekniska detaljerna kan man konstatera att den här metoden gör det möjligt att installera OSX på en minidator från MSI, direkt från Apples vanliga installationsdvd, som man då kan köpa på vanligt sätt, exempelvis från Apple. (Är du intresserad av hur den här metoden rent tekniskt lurar installationsskivan? Titta i länklistan i spalten till höger.)
Det innebär alltså att man numera kan slippa ladda ner en illegalt distribuerad hackad installation av OSX för att få in systemet på sin mini-pc. Men för att det ska fungera måste man alltså först mixtra lite med sin MSI-dator, så att den presenterar sig som en Appledator.
För att MSI-datorn ska presentera sig som en Appledator finns ett hack i form av en fil som kan brännas till en dvd-skiva. Men med den här metoden krävs också en massa annat trixande efter installationen, och det är nog en av anledningarna till att de flesta använder den hackade versionen av OSX.
I det här fallet har vi alltså köpt en licens med en vanlig installationsskiva, och inte ens manipulerat installations-skivan. Vi har alltså betalat både för dator och installationsskiva. Enligt Apple är detta ändå otillåtet, eftersom det bryter mot användarvillkoren för Apples operativsystem, där det uttryckligen står att man bara får köra systemet på Apples datorer. Den paragrafen har dock aldrig prövats juridiskt, men man ska vara medveten om man gör detta, att Apple betraktar det som ett avtalsbrott. Man har varken rätt till garanti eller support när man på detta sätt manipulerat installationen av sin dator.
Ändå är det många som på detta sätt ser till att världen får allt fler minidatorer även med Apples operativsystem. Betydligt mindre, mer bärvänliga och billigare än den minsta bärbara Apple-datorn.
Så installeras OSX på MSI:s minidator
Observera att alla installationer av OSX på en dator som inte är tillverkad av Apple innebär att man bryter mot villkoren i Apples användarvillkor. Givetvis ska du först av allt köpa en version av OSX från www.apple.se eller någon annan återförsäljare, även om du använder en annan installationsfil.
1. Den vanligaste metoden för att installera OSX, som också rekommenderas i den amerikanska tekniktidningen Wired, är att man använder den hackade versionen av OSX, som har namnet MSIWindosx86.iso. Vanligtvis laddar man ner filen via en fildelningssajt på nätet. Att ladda ner en installationsfil för OSX på det sättet är dock förmodligen inte lagligt, men många gör det med motiveringen att de trots allt köpt en licens för systemet.
2. Filen bränns till en dvd-skiva med exempelvis Burn My Files i en pc eller med Finder i OSX, eller till ett usb-minne med skivhanteraren i OSX. Installation från dvd-skiva kräver att du också har en extern dvd-spelare som kan anslutas via usb till MSI-datorn.
3. När MSI-datorn startas håller man ner knappen F11 för att boota på usb-minnet eller den externa dvd-spelaren. Sedan körs installationen av OSX. Det enda som är viktigt under installationen är att när man kommer till rutan "Install summary" och själva installationen ska börja ska man klicka "Custimize" och bocka av rutan "Kernel". Annars kommer exempelvis inte usb-portarna på datorn att fungera på rätt sätt.
_image_
4. Ett alternativt installationssätt, som dock kräver lite mer krångel, är att installera direkt från den OSX-skiva som man köpt från Apple.
Användartips om hur man går tillväga finns på webbforumet forums.msiwind.net.
Begreppet Hacintosh föddes 2005 när Apple annonserade sitt nya operativsystem anpassat för vanliga Intelprocessorer (x86-processorer). Redan innan de första Intelbaserade mac-datorerna började säljas, spreds artiklar på internet om personer som installerat Mac OS på vanliga pc-datorer, genom att hacka betaversionen av OSX som Apple hade släppt till utvecklare. "Hackintoshen" var skapad.
10 januari 2006 lanserade Apple sina första datorer med Intelprocessorer, samma som i vanliga pc-datorer. Det dröjde bara en månad innan samma system som satt i Apples mac:ar hade hackats och installerats på andra datorer än Apples. På nätet skapades en subkultur av folk som trixade med Apples installationsfiler, och den hackade versionen av OSX fick namnet OSX86.
I slutet av 2007 lyckades några av dessa mac-hackare lista ut hur man kan manipulera en pc så att den presenterar sig och fungerar som en mac för installationsprogrammet. I mitten av 2008 resulterade det även i en kommersiell produkt: EFIX - en usb-dongel som används tillsammans med Apples installations-dvd för OSX. Med dongeln i datorn presenterar sig datorn som en mac för Apples installationsskiva, och alla funktioner fungerar som de ska efter installationen. Enligt företaget bakom EFIX är lösningen helt laglig eftersom Apples installationsfiler inte på något sätt manipuleras. EFIX kan köpas via nätet, men stödjer bara vissa pc-datorer.