Även om de flesta smartphones är fyllda med funktioner direkt ur lådan kan de bli ännu bättre ressällskap med några tillägg. I denna mobilskola testar vi att fjärrstyra datorer, redigera e-postbilagor och uppdatera webbinnehåll med mobilen medan den bärbara datorn får stanna hemma.
Redigera office-filer
Med bra e-postmöjligheter i mobilen följer också bifogade filer. Då är det viktigt att ha de rätta programmen för att öppna och redigera filerna. Mobiler med Windows Mobile har program för att redigera e-postbilagor som en integrerad del av operativsystemet, men med Symbian krävs speciella program.
Inte alla Symbianmobiler levereras med programmen som krävs förinstallerade, så det kan vara bra att känna till undantagen. Nokias mobiler i N-serien har endast program för att öppna och visa filer i word- excel- och powerpointformat. I Sony Ericsson M600 och P990 liksom i Nokias mobiler i E-serien finns också möjligheten att redigera filerna.
Programmet för att hantera office-filer i Nokias och Sony Ericssons mobiler kommer från Quickoffice och finns alltså i versioner med och utan redigeringsmöjligheter. För dig som vill kunna redigera filer i Nokias N-seriemobiler släpptes en ny version av Quickoffice för tredje utgåvan av Series 60 den 1 september. Quickoffice finns för Series 60, UIQ och PalmOS. Priset för en fullversion av Quickoffice är ca 375 kr.
Ett alternativ till Quickoffice är MobiSystems Office Suite. MobiSystems har inget stöd för powerpointfiler, men klarar i gengäld fler format när det gäller dokument och kalkylblad. Förutom de vanliga .doc- och .xls-filerna klarar MobiSystems Office Suite format som .xml, .cvs, .txt och .rtf. Mobisystems Office Suite finns för Palm OS och Series 60 inklusive tredje utgåvan. Priset är detsamma som för Quickoffice - ca 375 kr.
Uppdatera webbsidan från mobilen
Om du driver en webbsajt och regelbundet lägger upp material från mobilen är det inga problem att hitta en bra lösning - många webbaserade publiceringssystem fungerar bra också i mobilens webbläsare. Mobloggen eller Nokias Lifeblog-program är andra möjligheter att få ut material från mobilen på webben.
Publiceringssystem och bloggar förutsätter att din webbsida använder databaser och lagrar innehållet dynamiskt, men mobilen kan också vara räddningen om du snabbt behöver ändra i statiskt innehåll. Statiskt webbinnehåll ligger i vanliga filer på webbservern och inte i en speciell databasserver.
Den överlägset vanligaste metoden för att uppdatera statiska webbsidor är protokollet FTP (File Transfer Protocol), en teknik nästan lika gammalt som de äldsta sladdhärvorna i det som skulle bli internet. För vanliga datorer finns det många möjligheter att uppdatera filer via FTP. De flesta webbläsare klarar FTP liksom webbeditorer som Dreamweaver och Microsoft Frontpage. Dessutom finns renodlade FTP-program, till exempel WS FTP och Cute FTP.
Mobilens webbläsare klarar i regel inte FTP, men det gör däremot javaprogrammet MobyExplorer. Med MobyExplorer i mobilen kan du koppla upp dig mot en FTP-server och kopiera filer mellan mobilen och servern. Det finns också en inbyggd texteditor som fungerar för att göra enklare ändringar i både vanliga html-filer och i webbapplikationer skrivna i till exempel php eller asp. MobyExplorer kostar 120 kr och finns i en fullt fungerande men tidsbegränsad testversion. Programmet laddar du ned från www.bermin.net.
Fjärrstyr serverrummet
Mobilen kan hjälpa dig också med att fjärrstyra datorer som behöver ses om när du är ute och reser. Två vanliga tekniker för att fjärrstyra datorer som också fungerar i mobilen är VNC och RDP. VNC är en öppen standard medan RDP används av Microsoft.
Programmet J2ME VNC fungerar med de flesta VNC-servers, till exempel UltraVNC. För att få en ordentlig överblick när du fjärrstyr en dator är det bra att använda en mobil med så många pixlar i displayen som möjligt eftersom du annars bara får se en väldigt liten del av datorns skärmbild.
J2ME VNC är gratis att ladda ned från j2mevnc.sourceforge.net och fungerar i alla java-mobiler som klarar att ge javaprogrammen tillgång till mobilens internetanslutning. De enda inställningar du behöver lägga in i mobilen är IP-adressen och lösenordet till datorn där du kör VNC-servern.
Fjärrstyrning av en Windows-dator via RDP går också att lösa med hjälp av javaprogram. TSMobiles från Shape Services finns i en javaversion och en version för Blackberrymobiler. Programmet kostar ca 275 kr, men du kan testa det gratis i 7 dagar. Du laddar ned TSMobiles från www.shapeservices.com www.shapeservices.co... />En intressant skillnad mellan J2ME VNC och TSMobiles är att medan J2ME VNC visar så mycket från serverns skärmbild som får plats i mobilen och låter dig scrolla över resten av ytan så ändrar TSMobiles upplösningen på servern efter vad mobilen klarar. Vilket som fungerar bäst är en smaksak, men det är värt att notera att medan RDP stänger av skärmen på servern så kan den som befinner sig vid datorn som fjärrstyrs se vad som pågår om du använder VNC.
Faktaruta VNC
VNC står för Virtual Network Computing och är en plattformsoberoende teknik för att fjärrstyra datorer. VNC fungerar med nästan alla tänkbara kombinationer av operativsystem och består av en server och en klient. Servern är den dator som skall fjärrstyras och klienten är "fjärrkontrollen".
Du kan till exempel fjärrstyra en mac-dator från en PC eller en Linux-dator från en mobiltelefon. Alla VNC-klienter ska kunna koppla upp sig mot alla VNC-servrar. VNC stödjer också flera klienter samtidigt anslutna till samma server - en möjlighet som kan vara bra till exempel vid fjärrsupport. Grunden i VNC är protokollet Remote FrameBuffer (RFB) som gör det möjligt att skicka tangenttryckningar och musklick från klienten samtidigt som förändringar i skärmbilden skickas från servern.
VNC utvecklades av telejätten AT&T och är idag öppen källkod. För att komma igång med VNC-fjärrstyrning behöver du en server installerad på den dator som du vill fjärrstyra. "Originalet" från från AT&T utvecklas fortfarande och heter idag RealVNC. Du hittar RealVNC på www.realvnc.com www.realvnc.com>... />En mycket populär VNC-server är UltraVNC som du kan ladda ned från ultravnc.sourceforge.net. Ultravnc har även en lista på andra VNC-programvaror för olika operativsystem och användningsområden. Det enda som krävs när du installerar en VNC-server på datorn som skall fjärrstyras är att du anger en lösenord - det krävs vid inloggningen.
Om du sitter bakom en brandvägg eller router kan det bli lite knepigt att få igång VNC. Brandväggen gör att din server blir osynlig för klienten och anropen går inte fram. Lösningen är att sätta upp så kallade "port-forwards" i brandväggen som vidarebefordrar VNC-anropen till rätt dator i ditt nätverk. Du hittar inställningen under "Port-forwards", "Virtual Server" eller "Services" i inställningarna för brandväggen. Portarna 5800-5806 och 5900-5906 ska skickas vidare till datorn som kör VNC-servern.
Faktaruta RDP
RDP eller Remote Desktop Protocol är en fjärrstyrningsteknik för datorer som kör Microsoft Terminal Services. I praktiken innebär det att du kan fjärrstyra datorer som kör Microsofts serveroperativsystem, Windows XP Professional eller Windows XP Media Center. Fjärrkontrollen, eller klienten, behöver dock inte ha något av dessa operativsystem.
Windows XP Home levereras med programmet som krävs för att fjärrstyra via RDP och det finns program även för Mac och de flesta Linux-varianter. Bland de mer intressanta finesserna i RDP finns möjligheten att klippa och klistra filer mellan klienten och servern samt överföring av ljud.
Att installera Remote Desktop, eller Fjärrskrivbord som det heter i den svenska översättningen, på datorn som skall fjärrstyras är enkelt. Det måste finnas minst en lösenordsskyddad användare på datorn och sedan aktiverar du Fjärrskrivbordet genom att öppna egenskaperna för "Den här datorn" och slår på funktionen under fliken "Fjärranvändning". RDP använder port 3389 och sitter du bakom en brandvägg måste du se till att anrop på den porten når fram till datorn som skall fjärrstyras.
Snabba upp inmatningen
Oavsett om du skriver långa mail, gör mötesanteckningar eller redigerar word-dokument blir inmatningen snabbt en flaskhals med mobilen. Series 60 är den mest utbredda smartphoneplattformen och de flesta Series 60-mobiler använder T9 på en vanlig numerisk knappsats för inmatningen.
Även om T9 och det konkurrerande systemen Ezitext och Itap utnyttjar knappsatsen på ett bra sätt så är laptopen betydligt snabbare att jobba med. Tumtangentbord och pekskärmar kan snabba upp inmatningen, men lösningen för att kunna skriva lika snabbt på mobilen som på den bärbara datorn är ett bluetooth-tangentbord.
Två kompakta bluetooth-tangentbord som fungerar bra med svenska tecken är Freedom Portable Keyboard och Nokia SU-8W. Nokias tangentbord är främst anpassat för märkets egna mobiler, men Freedom Portable Keyboard fungerar med de flesta smartphones och handdatorer med undantag för de senaste modellerna från Nokia och Sony Ericsson.
Faktaruta: Nokia SU-8W
·Trådlöst tangentbord med bluetooth v1.1
·Mått: 262 x 87 x 13 mm
·Vikt: 190 g
·Batteritid: 50h med 2 st standard AAA-batterier
·Tillverkarens webbsida: www.nokia.se/phones/... />·Pris: ca 1300 kr
Faktaruta: Freedom Keyboard
·Trådlöst tangentbord med bluetooth
·Mått: 291 x 96 x 11 mm
·Vikt: 201 g
·Batteritid: 90h med 2 st standard AAA-batterier
·Tillverkarens webbsida: www.freedominput.com... />·Pris: ca 1200 kr