Automatisk säkerhetskopiering av sms, mms, bilder och videoinspelningar låter som en krånglig tur med sladdar och felmeddelanden i datorn. Men det behöver inte vara så. Vi visar hur du gör för att få din mobiltelefon att synkronisera med ditt mejlkonto trådlöst, allt sköts dessutom automatiskt. Så här kommer du igång.
De flesta av oss har någon gång tänkt tillbaka på gamla sms som aldrig sparades när det där mobilbytet genomfördes. Jag vet att jag själv flera gånger tänkt att jag ska föra över dem till datorn en annan dag och lagt mobiltelefonen i en låda någonstans, men sedan har det aldrig blivit av. Under en livstid samlar vi på oss många telefoner och de där gamla sms:en har en tendens att försvinna i takt med varje mobilbyte.
Men det finns en jättebra tjänst för dig som vill göra slag i saken och faktiskt säkerhetskopiera in alla sms i datorn. Applikationen heter missvisande nog Psiloc Mailsync, men du kan alltså synkronisera såväl sms som mms, bilder och en massa annat som du vill göra en säkerhetskopia på.
I den här skolan kommer jag hjälpa dig komma igång med applikationen, men först tänkte jag berätta lite om den. Psiloc Mailsync kostar en liten summa, närmare bestämt cirka 90 kronor. Jag anser att det är ett rättvist pris med tanke på all funktionalitet du får. Men du kan testa appen gratis i sju dagar innan du bestämmer dig för om den är värd din hundralapp. Först bör du dock surfa in på korta.nu/mailsync och kolla i högerspalten så att just din Nokiamodell är kompatibel med appen, den kan vara det trots att den inte står med så jag rekommenderar dig att testa och se genom att följa den här guiden. Min E6:a fungerade exempelvis utmärkt trots att den har en helt ny version av Symbian och saknas i kompatibilitetslistan.
Annons
STEG FÖR STEG
Annons
Kom igång med Psiloc Mailsync
1. Surfa in på korta.nu/mailsync via din mobiltelefons webbläsare, välj Mailsync i listan med applikationer och tryck på Download. När appen har laddats ner klickar du på den för att starta installationen, vänta tills den är färdig och klicka dig därefter in i din telefons programlista och starta Mailsync.
2. Första gången du startar applikationen måste du välja en licenstyp. Klicka på Get License och välj Connect to get the best offer. I det här fallet väljer jag 7 day trial för att jag vill testa programmet först, men har du redan bestämt dig kan du istället välja att köpa en livstidslicens för 90 kronor genom att välja Lifetime.
3. Nu är det dags att bestämma vilket e-postkonto du vill använda för synkroniseringen. Du kommer få frågan om du vill ändra dina inställningar för detta direkt efter att du valt en licenstyp, tryck på ja. Du kommer nu in i ett gränssnitt med tre menyalternativ. Det första är vilket mejlkonto du vill använda, jag väljer Gmail här men du kan välja en annan om det passar dig bättre. Därefter skriver jag in mitt användarnamn till mejlen i nästa alternativ och slutligen mitt lösenord. För att testa så att inställningarna stämmer ska du nu klicka på Options i nedre vänstra hörnet av skärmen och därefter Test.
4. Tryck nu på Back för att komma tillbaka till appens huvudmeny. Har du inte redan ställt in vilken typ av Internetuppkoppling som ska användas för den trådlösa synkroniseringen klickar du på Connection och letar upp ditt hemmanätverk eller din 3g-uppkoppling i listan bredvid Access Point. Välj därefter back för att komma tillbaka till huvudmenyn.
5. Klicka dig in i sista menyalternativet Synchronization, här gör du alla synkroniseringsinställningar. Börja med att välja hur ofta synkroniseringen ska utföras genom att klicka på Schedule date. Som standard är den inställd på att du manuellt väljer varje gång en synkronisering ska sättas igång men jag rekommenderar dig att låta appen sköta allt automatiskt, du har i så fall tre alternativ: antingen väljer du Real-time vilket innebär att appen synkar varje nytt sms som skickas eller tas emot, eller så väljer du en specifik tidsintervall genom att klicka på Interval timer och ställa in så många timmar som du vill ska passera mellan varje synkning, sista alternativet är Everyday som innebär att den kommer synka en gång om dagen på ett visst klockslag som du bestämmer.
6. Nästa menyalternativ i samma gränssnitt är Sync Items, här bestämmer du vilka delar av din telefon som ska synkroniseras. Sms, mms och bilder är förvalt men du kan välja bort eller välja till annat som musik, videoinspelningar, ljud, bluetooth och dokument. Kryssa i de du är intresserad av.
7. Under Sync Attachments bestämmer du hur stor varje synkronisering max får vara, det kan vara en bra grej att hålla koll på om du inte har ett abonnemang med obegränsad mobilsurf. Standard här är 5 megabyte, synkar du en gång om dagen i en månad ger det således en maxstorlek på 150 megabyte i månaden, men därmed inte sagt att du kommer komma upp i det varje månad, det beror ju på hur mycket du sms:ar, fotograferar et cetera.
8. Slutligen kan du välja om du vill synkronisera som html eller inte.
9. Nu har du gjort alla nödvändiga inställningar. Vill du nu starta en full synkronisering backar du tills du når menyn som kallas för Status. Här kan du trycka på Options och välja Start full synchronization, allt sköts sedan trådlöst via din mobiltelefons Internetuppkoppling. Säkerhetskopian lagras i din mejl. Låt appen stå och ticka tills den gjort klart sitt jobb, detta ser du genom att kolla på Last sync date och jämföra det med aktuellt datum och klockslag.
10. Eftersom jag valde att synkronisera mot mitt gmailkonto väljer jag nu att logga in där via min dator. I vänstermenyn till min inkorg ser jag nu att jag fått två nya mappar med 6 nya meddelanden och 17 nya mediafiler, det är alltså mina bilder och sms.