Ordet Podcasting är en korsning av orden iPod och broadcasting - utsändningar för den bärbara mediaspelaren. De första poddsändningarna var avsedda för just iPod-spelare, men tekniken spred sig snabbt till andra märken och till mobilens mediaspelare.
Poddsändningar kan egentligen innehålla vilka filer som helst, men för radioprogram dominerar mp3-formatet och bland tv-programmen är mpeg4 vanligast. Mp3-filer fungerar utan problem i alla mobiler med musikspelare, men det kan vara lite svårare att hitta tv-program som mobilen gillar. Det finns många olika varianter av mpeg4-formatet och olika mobiler har olika omfattande stöd för videoformat. Det finns som tur är podd-tv som är speciellt producerad för att ses i mobilen. De kanalerna använder 3gp-formatet - ett videoformat som fungerar i alla mobiler som kan hantera videoklipp.
Podcasting eliminerar ett klassiskt problem med rundradio - risken att missa favoritprogrammet. Podcasting hjälper dig också att hitta rätt i det stora utbudet på nätet och att hitta tillbaka till programmen du gillar. När du upptäckt ett bra radio- eller tv-program på webben som är tillgängligt som poddsändning slipper du besöka webbsidan gång på gång för att hålla koll på när nästa episod publiceras - det sköter podcastingklienten åt dig.
Annons
För att kunna avnjuta en poddsändning måste du först ladda ned den från internet. Beroende på vilken mobil du har kan du antingen ladda ned sändningen direkt i telefonen eller gå omvägen via datorn. För att slippa använda datorn behöver du en mobil med inbyggt podcastingklient, till exempel Nokia N95 eller Samsung i600. Sändningarna laddas hem via wlan (om mobilen är utrustad med det) eller via mobilnätet.
Annons
Poddsändningar består av stora filer - ett halvtimmeslångt radioprogram är ofta 20 - 30 megabyte. Att ladda ned via 3G-nätet med vanliga abonnemang kan blir dyrt, så använd wlan om du inte har fastpris på dataöverföring. Alternativet är att köra en podcastingklient i datorn och tanka över sändningarna till mobilen via usb-kabeln.
Så fungerar podcasting
Podcasting bygger på rss-standarden - samma teknik som du kan använda för att prenumerera på nyheter från olika sajter. När du prenumererar på en sändning, eller kanal som det också kallas, sparas en webbadress i podcastingklienten.
Från webbadressen laddar klienten ner en lista över episoder - en xml-fil som innehåller bland annat titel, publiceringsdag, en liten bild och en webblänk till de olika episodernas ljud- eller videofiler. Med hjälp av informationen i xml-filen kan podcastingklienten avgöra om episoden är ny eller gammal och ladda ned till din dator eller mobil.
Precis som en rss-läsare kan en podcastingklient uppdatera listan med jämna mellanrum så att du alltid är uppdaterad med det senaste innehållet.
Utbud
Det finns ett enormt utbud av poddsändningar på nätet - från professionellt producerade program från stora radio- och tv-bolag till personliga ljud- och videobloggar. En stor del av utbudet från SR och SVT finns som poddsändning och detsamma gäller produktionerna från andra bolag runt om i världen. Nyheter, debatt, talkshower, humor- och faktaprogram finns i mängder, men det är än så länge relativt ont om musik eftersom de iblandade bolagen inte lyckats teckna avtal om musikrättigheterna.
Du kan hitta länkar till poddsändningar via vanliga webbsidor eller genom katalogtjänster. Formatet för kataloger kallas opml (Outline Processor Markup Language) och om du vill skapa egna kataloger kan du använda gratistjänsten opmlmanager.com.
Om du kör en podcastingklient i datorn kan du ladda ned sändningar till alla mobiler med datoranslutning och mediaspelare. I exemplet har vi använt gratisprogrammet Doppler som du hittar på www.dopplerradio.net.
Klicka för större bild
När du installerar programmet på datorn får du välja var sändningarna ska sparas - välj en mapp som du lätt hittar i utforskaren eller programmet som du använder för att kopiera musik och videoklipp till mobilen. I Doppler ser du dina prenumerationer till vänster och episoderna till höger.
Klicka för större bild
För att lägga till poddsändningar - tryck på knappen "Add" nere till höger. Mata in sändningens adress och tryck "Finish".
Klicka för större bild
Nu kan du ladda ned episoder genom att trycka på knappen "Retrieve". Filerna laddas ned till mappen du tilldelade och du kan föra över dem till din mobil via usb-kabel eller bluetooth.
Klicka för större bild
Nokia tillhandahåller ett gratisprogram för poddsändningar som fungerar på mobiler med S60. Du hittar programmet via "Hämta"-menyn i mobilen eller på adressen www.nokia.com/podcasting.
Starta programmet. Huvudmenyns två översta alternativen "Podcasts" och "Directories". "Podcasts" är de poddsändningar som du prenumererar på och "Directories" är en katalog där du kan söka efter nya poddsändningar.
Öppna inställningarna genom att trycka på "Val" och "Settings". Välj "Connection" och ange ett trådlöst nätverk om du inte vill ladda ned sändningarna via mobilnätet. Inställningarna under menyvalet "Download" låter dig ange om du vill att mobilen ska ladda ned program automatiskt. Det kräver att du startar podcasting-programmet och låter det köra i bakgrunden på mobilen.
Välj "Podcasts" för att administrera de poddsändningar du vill ladda ned. Om du har hittat adressen till en poddsändning på webben - tryck på "Val" följt av "New podcast" och mata in adressen. Välj "Update" för att ladda ned en lista över nya episoder.
Om du föredrar att leta efter en poddsändning i katalogen - välj "Directories" i huvudmenyn. Katalogen innehåller både poddradio och podd-tv från hela världen. Markera en sändning för att lägga till den som en prenumeration.
När du uppdaterat en poddsändning - markera en episod för att starta nedladdningen. En ikon som ser ut som en gul mikrofon indikerar att nedladdningen är klar. Ett tryck på episoden startar uppspelningen i mobilens mediaspelare. När du lyssnat färdigt - radera episoden med c-knappen för att frigöra minne till nya nedladdningar.