Annons

Fristående systemen i jämförelse

Fitbit mot Garmin: Vilket träningssystem ska jag satsa på?

Fitbit och Garmin är de två system som ger dig tillgång till dina träningsdata oavsett om du är Iphone- eller Android-användare. Visst Googles Wear OS fungerar även på Iphone, men vill du vara fri är det Fitbit eller Garmin som gäller. Vi utvärderar vad de båda är bäst på.

Publicerad Uppdaterad

Enligt en Yougov-undersökning beställd av Netonnet använder 47 procent av alla svenskar en smartklocka, träningsklocka eller aktivitetsarmband. Tillhör du den halva av befolkningen som ännu inte gör det, eller du kanske inte är nöjd med den du har och undrar över alternativen, är frågan vad du ska välja för motionspeppare.

Ser man på alternativen är de flesta slutna system, som kan göra det svårt att flytta träningsdata eller dela dem med andra tjänster. Är du Apple-användare är såklart Apple Watch ett attraktivt alternativ, och Huaweis och Xiaomis klockor kan lösa specifika uppgifter. Men vill du ha tillgång till dina träningsdata i både Ios och Android, ha möjligheten att prova systemet med en billigare stegräknare och uppgradera till dyrare klockor först om du är nöjd, eller synka informationen mot träningsappar som Strava och Endomondo finns det egentligen bara två system som passar beskrivningen: Fitbit och Garmin.

Status idag och framtiden

Enligt en Yougov-undersökning beställd av Netonnet använder 47 procent av alla svenskar en smartklocka, träningsklocka eller aktivitetsarmband. Tillhör du den halva av befolkningen som ännu inte gör det, eller du kanske inte är nöjd med den du har och undrar över alternativen, är frågan vad du ska välja för motionspeppare.

Ser man på alternativen är de flesta slutna system, som kan göra det svårt att flytta träningsdata eller dela dem med andra tjänster. Är du Apple-användare är såklart Apple Watch ett attraktivt alternativ, och Huaweis och Xiaomis klockor kan lösa specifika uppgifter. Men vill du ha tillgång till dina träningsdata i både Ios och Android, ha möjligheten att prova systemet med en billigare stegräknare och uppgradera till dyrare klockor först om du är nöjd, eller synka informationen mot träningsappar som Strava och Endomondo finns det egentligen bara två system som passar beskrivningen: Fitbit och Garmin.

Status idag och framtiden

Schweiziska Garmin var en gång kungar på bilnavigatorer och andra bärbara GPS-enheter. Smartphonen slog ut det produktsegmentet men Garmin återuppfann sig i god tid innan det som träningsexperten, och träningsklockor som mäter din löprunda blev nästan synonymt med Garmin. I dag är skillnaden mellan en träningsklocka och en smartklocka inte helt glasklar, och Garmin har gjort sina klockor mer lika smartklockor för att inte få se sin nisch bli utraderad igen. Som fristående spelare bland jättar som Google och Apple är Garmin sårbart, men i dagsläget har de en stark marknadsposition hos motionärer som de borde kunna behålla och expandera.

Amerikanska Fitbit började med stegräknare och var nästan ensamt ansvariga för att göra 10 000 steg om dagen till ett standardmått för vardagsmotion. När stegräknarna blev aktivitetsarmband var Fitbit som störst, men när smartklockor började tränga ut armbanden var man senare på bollen och klarade bara med knapp nöd att karva ut en nisch för smartklockor. Situationen ändrades när Google köpte Fitbit. Google har sitt eget klocksystem Wear OS, och på sin senaste utvecklarkonferens gjorde de klart för alla att Wear OS lever, och att man fått Samsung att överge sitt eget system Tizen till förmån för Wear OS.

Fitbits roll i detta är inte helt klar. Fitbit har meddelat att man kommer att göra klockor med Wear OS, och Google uppger att Fitbit kommer att stå för en viktig del av träningsfunktionerna i nya Wear OS. Det troligaste scenariot är att Fitbits tjänstepaket blir synonymt med träningsfunktionerna i Wear OS, vilket ger en smidig övergång till framtida produkter för dagens Fitbit-användare. De enklare stegräknarna kommer säkert också att ha en framtid i detta, men dagens klocksystem Fitbit OS går en osäkrare framtid till mötes. De kommer troligen att fortsätta fungera som nu, men man ska inte räkna med att de kommer att få nya funktioner eller tredjepartsappar i samma takt som hittills

Produktutbud

Fitbits billigaste stegräknare Inspire 2 kostar 900 kronor, och ger ändå en förhållandevis komplett uppsättning hälsodata. Fitbit har även stegräknare med inbyggd GPS, och smartklockor i prisintervallet 2500 till 3500 kronor. När det gäller just klockor har Fitbit siktat in sig på ett lägre prisintervall än de ofta ganska dyra klockorna från Apple och Samsung. Man har även ett lite lyxigare designerarmband och stegräknare för barn.

Garmins produktutbud är nästan överväldigande förvirrande, men man kan inte anklaga dem för att inte ha allt. De billigaste aktivitetsarmbanden i Vivofit och Vivosmart-serien kostar från 900 kronor. Annars kan Garmins produkter lätt framstå som lite dyra jämfört med Fitbits. Smartklockor finns förstås, främst Garmin Venu med typisk oled-display, men även den liknande Vivoactive-serien där man har en e-pappersliknande skärmteknik som ger bättre läsbarhet i dagsljus och en skärm som alltid är på, till priset av tristare färger och sämre läsbarhet i mörker. Vill du ha en ren träningsklocka, vilket i Garmins fall innebär att den saknar pekskärm, finns de från 2000 kronor upp till nästan hur mycket som helst. Stegräknare för barn finns också. Hybridklockor är ett segment som Garmin har som Fitbit saknar. I Vivomove-serien får du en klocka med traditionellt utseende med riktiga analoga visare, och små displayer för stegräkning och annan hälsodata. Risken att Garmin inte har just den aktivitetsmätare du vill ha är liten, men den kanske kostar mer än du hade hoppats på.

Hälsodata

Både Fitbit och Garmin har en liknande bas av data för hälsa och vardagsmotion, på klockan och i tillhörande appen. Du ser hur många steg du gått, sträcka i kilometer, pulsen i vila och över dagen, din sömn i antal timmar samt i olika faser av lätt, djup och REM-sömn, och uppskattning av hur många kalorier du förbrukat under dagen. Bägge systemen håller reda på antal intensiva träningsminuter, baserat på din puls, och hur många trappor du gått uppför och syresättningen i blodet om din enhet har de nödvändiga sensorerna.

Både Fitbit och Garmin mäter även stressnivåer, men de indata de använder och hur de omräknar dem till en siffra skiljer sig åt, så måtten blir inte nödvändigtvis jämförbara. Fitbit har dessutom sitt eget mått Body Battery, som gör en uppskattning av balansen mellan träning och vila, vilket ger dig en indikation om du behöver trappa ner på motionen och ge dig själv lite mer återhämtning. Bägge systemen ger en uppskattning av din kondition baserat på mätningarna. Garmin gör det i form av en hälsoålder och med tips på hur du kan förbättra den. Fitbit gör en uppskattning främst baserat på din vilopuls med en siffra och ett omdöme i förhållande till din ålder.

Bägge systemen ger dig en uppmaning att röra dig om du suttit still för länge, men Fitbits är tydligare. Målet är 250 steg per timme och du får en varning tio minuter innan timmens slut om du inte uppnått det. Garmin har ett liknande mål, men exakt vad som krävs för att göra aktivitetsmätaren nöjd framgår inte. 

Träningsdata

Vill du till skillnad från att bara kartlägga din motion i vardagen faktiskt logga din träning kan du göra det med både Garmin och Fitbit. Detta är Garmins hemmaplan, och deras enheter har en lång rad träningsformer. Beroende på vilken typ av träning du valt får du olika typ av information kontinuerligt i klockan, och när träningen klar summerad i appen. Alla Garminenheter är inte lika bra på att visa information medan träningen pågår, men i appen är nästan alltid presentationen utmärkt.

Fitbits träningsfunktioner känns en smula spartanska vid jämförelse. Här finns färre träningsformer att välja mellan, och den information du får under och efter träningen är lite mer begränsad.

Bägge systemen klarar om du vill att automatiskt detektera träning som promenad eller löpning och logga den utan att du först behöver aktivera träningspass.

Smartklockefunktioner

Näst efter hälsa och träning är notifieringar i mobilen det du förmodligen helst vill ha klockan till. Både Garmin och Fitbit låter dig välja vilka appar som kan få det att surra till i klockan, och på just klockor kan du även svara på meddelandena med i förväg inlagda svarsalternativ. Fitbits klockor låter dig även tala in svar med röstigenkänning, en funktion som saknas hos Garmin. Fitbit har också stöd för Googles röstassistent, vilket Garmin inte har tillgång till.

Vill du kunna lyssna på musik under löprundan utan att behöva ta med mobilen är Garmin det bästa alternativet. Fitbit stödjer på sina klockor att man laddar ner MP3-filer och du kan även lyssna offline med streamingtjänsten Tidal. Men de flesta svenskar lyssnar på musik med Spotify, och Garmin har till skillnad från Fitbit stöd för att du laddar ner Spotify-spellistor och lyssnar på dem offline.

Både Fitbit och Garmin har betalfunktioner som gör att du kan använda klockan för att blippa betalningar. Bankstödet är lite olika, och det går inte på rakt arm att säga att det ena systemet har bättre bankstöd i Sverige än det andra. Det beror helt enkelt på vilken betalkort du använder.

Både Fitbit och Garmin har appbutiker som låter dig installera tredjepartsappar på klockan. Garmin har ett större utbud, då främst i form av olika träningsappar från andra träningstjänster. Fitbits begränsade apputbud lär dessutom inte växa om utvecklarna misstänker att systemet kommer att ersättas med Wear OS. Wear OS har också ett hyggligt apputbud, men än så länge har Fitbit inte gått över till detta system.

Slutsatser

Det finns inget självklart rätt val mellan Fitbit och Garmin. Garmins enheter är överlag lite dyrare än Fitbits, särskilt när det kommer till mer renodlade smartklockor, och Fitbits billigare enheter har ofta mer funktioner. Garmin har å andra sidan större bredd på sitt produktutbud med motionsklockor som inte ser ut som smartklockor bland annat. Fitbit är lite bättre på att hålla reda på och presentera din vardagsmotion och peppa dig till att röra dig mer, men vill du logga renodlade träningspass är Garmin bättre på det. Bägge är bra på renodlade smartklockefunktioner. Fitbit har Google som moderbolag vilket ger viss framtidssäkring jämfört med den mindre spelaren Garmin, men det bjuder samtidigt på viss osäkerhet kring vilket klocksystem som gäller framöver.