Ipad och Iphone underhåller barnen

Iphone och Ipad är perfekta underhållningsmaskiner för dina barn på långa bilresor eller rastlösa restaurangbesök. Här får du lite tips och tankar kring vad du ska tänka på innan du låter dem låna din kära pryl, eller kanske till och med köper dem en egen Ipod Touch i födelsedagspresent.

Publicerad:

28 jun 2011 - 13:00

Uppdaterad:

27 nov 2013 - 11:03

Här hittar du alla delar i artikelserien Iphone för barnen:

Ipad och Iphone underhåller barnen

Bra appar och spel för olika åldrar

Från dvd till Iphone

Du som har en Iphone eller en Ipad och barn har antagligen märkt hur intressanta dessa prylar är för alla åldrar. Hur gärna de vill peta, röra och prova att använda den (det gäller i och för sig inte bara barn).

Det finns flera uppenbara fördelar med iOS-enheterna (iOS är ju operativsystemet i Iphone, Ipad och Ipod Touch) jämfört med de traditionella spelmaskinerna. Till exempel har du troligtvis nästan alltid med dig din Iphone, alltså har du alltid ett spel nära till hands när barnen blir rastlösa i bilen, eller i väntan på er tur på vårdcentralen. Du kan också köpa eller ladda ner gratisspel direkt i enheten genom App store. Det räcker att du har 3G-täckning för att du ska kunna utöka nöjesutbudet för dina barn direkt på plats (I dagsläget får dock inte en app överstiga 20 Mb i storlek för att kunna laddas ned via 3G, har du tillgång till trådlöst nätverk finns det ingen storleksbegränsning). Priserna på spelen är ofta inte mer än ett par tior, eller till och med helt gratis, jämfört med två-tre hundralappar för de flesta PSP- eller Nintendo DS-spel. Dessutom är utbudet av spel oändligt mycket större för iOS. Det finns spel för alla åldrar och smaker, allt från mycket enkla spel till stora omfattande och komplexa titlar.

Historiskt sett har Nintendo dominerat den bärbara spelmarknaden med sina Gameboy-konsoler, även om det förekommit uppstickare från bl a Atari, Sega och nu senast Sony med deras Playstation Portable (PSP). Som gubben i lådan dök dock Apple upp som en konkurrent i och med att de lanserade App store för Iphone och Ipod Touch för några år sedan. Ett antal spelsuccéer i App stores linda banade väg för att många av de stora spelutvecklarna tog sig an iOS som en viktig plattform för både specialskrivna titlar och konverteringar från andra konsoler. Men även helt nya spelföretag har fått stora framgångar på dessa enheter. Ett exempel som säkert de flesta känner till är Angry Birds som enligt den finska tillverkaren Rovio, har laddats ned över 60 miljoner gånger.

Har ni två eller fler iOS-enheter i familjen, t ex två Iphones, eller en Ipod touch och en Iphone så kan ni spela mot varandra trådlöst via bluetooth, trådlöst nätverk eller över Internet beroende på vad utvecklaren har valt att stödja. Varje spel kan dessutom laddas ned kostnadsfritt i upp till fem olika enheter med samma Itunes-konto, så att låta barnen tampas mot varandra i baksätet på varsin av era telefoner kostar inget extra.

Tröttnar barnen på att spela så finns det mycket annat de kan sysselsätta sig med, som att lyssna på musik eller ljudsagor, eller se på film. Med hjälp av Itunes kan du enkelt köpa musik, antingen via datorn eller direkt i din telefon. Med Itunes i datorn kan du dessutom enkelt importera barnens favoritskivor från CD-skiva så att du alltid har dem med. Detsamma gäller förstås film och tv-program, även om importen från DVD-skivor är lite mer omständlig. Läs vår guide här intill för att få reda på hur du konverterar barnens dvd-filmer till ett Iphone-vänligt format. Har du inte några filmer eller tv-program inlagda i din Iphone så kan du förstås hitta mycket barnanpassat i t ex Youtube- och SVT Play-apparna.

För lite större barn som börjat lära sig skriva och räkna kan din Iphone också vara ett roligt sätt att träna. Appar som anteckningar, miniräknaren eller chatt som t ex Live messenger är både roliga och nyttiga för barnets utveckling. Eller varför inte använda de inbyggda kartorna, eller Google Earth för att öka förståelsen för var bilresan ni är ute på går, eller visa var ni ska flyga på semester i sommar.

Innan du låter barnen hantera en iOS-enhet själva är att det är bra att tänka på att det kan gå lite mer ovarsamt till än när du som vuxen spelar. Att lägga en hundralapp eller två på ett skyddande skal kan därför vara en bra investering. Eftersom det finns ett gigantiskt utbud av skal så kan du enkelt välja ett i favoritfärgen eller med ett roligt motiv. Du bör också se över begräsningsinställningarna i iOS för att säkerhetsställa att barnet inte kan råka ta bort saker eller tömma ditt bankkonto genom att förköpa sig på appar och spel.

Begränsningsinställningar

För att förhindra obehagliga överraskningar efter att ditt barn har lånat din telefon så kan du ställa in begräsningar i iOS. Dessa hittar du under “Inställningar -> Allmänt -> Begränsningar”. Genom att aktivera begränsningar kan du välja vad ditt barn ska ha rätt och inte rätt att göra. T ex installera program eller använda Youtube eller webbläsaren. Genom att gå in i Inställningar och sedan Affär, där välja ditt Itunes-konto och sedan logga ut är du säker på att barnet inte köper någon app eller annat innehåll av misstag.

Här hittar du alla delar i artikelserien Iphone för barnen:

Ipad och Iphone underhåller barnen

Bra appar och spel för olika åldrar

Från dvd till Iphone

.

.

 

.