Färska siffror

Facebook fortsätter att växa i mobilen

Facebooks rapport för första kvartalet är lite av en blandad kompott. Antalet mobila användare fortsätter att öka och därmed även annonsintäkter i mobilen. Men de snabbt ökande kostnaderna påverkar företagets lönsamhet negativt.

Publicerad:

2 maj 2013 - 08:42

Uppdaterad:

2 maj 2013 - 08:42

Facebook-ägda Instagram hade för första gången över 100 miljoner användare under första kvartalet 2012. Och antalet Facebook-medlemmar som använder mobilen fortsätter att öka. I slutet av första kvartalet 2013 uppgick antalet mobila MAU, användare som är aktiva minst en gång i månaden, till 751 miljoner. Det motsvarar en ökning med 54 procent jämfört med första kvartalet 2012.

Det totala antalet MAU (monthly average user) uppgick till 1,11 miljarder i slutet av kvartalet. Medlemmar som loggar in på Facebook minst en gång om dagen, DAU (daily average user), ökade med 26 procent till 665 miljoner. Det framgår av delårsrapporten för första kvartalet 2013 som Facebook publicerade på onsdagen.

Analysfirman Nielsen har tagit fram siffror som visar att antalet Facebook-medlemmar minskar på vissa marknader.

Antalet unika besökare via datorer, surfplattor och smartphones visar att det sociala nätverket tappat 10 miljoner användare i USA mellan mars 2012 och mars 2013, från 153 miljoner användare till 142 miljoner. Vidare stagnerar antalet medlemmar i Storbritannien, enligt Nilesen.

Mobil står för en tredjedel av annonsintäkter

Facebooks omsättning för första kvartalet 2013 ökade med 38 procent till 1,4 miljarder dollar jämfört med motsvarande kvartal år 2012. Totalt 85 procent av Facebooks intäkter kom från reklam under kvartalet (1,2 miljarder dollar) och mobilreklam stod för 30 procent av de totala reklamintäkterna. Det är en tydlig ökning jämfört med fjärde kvartalet 2012 då mobilen stod för 23 procent av reklamintäkter.

Totalt sett ökade reklamintäkterna med 43 procent jämfört med första kvartalet 2012. Ett område som inte riktigt lyckas ta fart är betalning inuti Facebook, exempelvis för spel. Omsättningen för segmentet uppgick till 213 miljoner dollar.

Även nettoresultatet ökade, dock inte i samma utsträckning som omsättningen, med 7 procent till 219 miljoner dollar. Rörelsemarginalen minskade kraftigt, från 36 procent under första kvartalet 2012 till 26 procent under årets första kvartal. Det som påverkat lönsamheten negativt senaste 12 månaderna är de snabbt ökande kostnaderna. Ökningen uppgick till 60 procent mellan första kvartalet 2012 och första kvartalet 2013.

Många nya produktlanseringar

– Vi har gjort stora framsteg under årets första månader. Vi har sett stark tillväxt och engagemang i vår community samt lanserat flera spännande produkter, säger Mark Zuckerberg, grundare och vd för Facebook i en kommentar till kvartalsrapporten.

Under perioden lanserade nämligen Facebook Android-launchern Facebook Home. Facebook lanserade också nya annonsprodukter, som Lookalike Audiences, Managed Custom Audiences, och Partner Categories. Alla dessa syftar till att hjälpa marknadsförare att bättre rikta sina kampanjer mot rätt målgrupp. En annan viktig nyhet under kvartalet var uppköpet av Atlas Advertising Suite, som erbjuder möjligheten att mäta avkastning på investeringar i sociala medier.

.

.

 

.