Nokia satsar på större format

Lumia 900: Windows-mobil med 4G

Nokias tredje modell med Windows Phone är större än föregångarna men har stora likheter med Lumia 800 och N9.

Publicerad Uppdaterad

Med Lumia 900 fortsätter Nokia på den inslagna vägen när det gäller design och likheterna med den första Windows Phone-modellen Lumia 800 och Meego-mobilen N9 är tydliga.

Nokia använder samma formspråk med ett så kallat unibody-skal men den här gången har man satsat på ett lite större format. Med en skärm som är 4,3 tum stor blir även telefonen större än sin föregångaren. Måtten anges till 127,8x68,5x11,5 millimeter och telefonen väger 144 gram.

I likhet med Lumia 800 är det fortfarande Mango-versionen av Windows Phone som Nokia använder sig av, men här med tillägget "Commercial Release 2". Det betyder att mjukvaran förutom de vanliga Mango-funktionerna även innehåller stöd för LTE, den teknik för 4G som används i bland annat svenska och amerikanska 4G-nät.

Lumia 900 är nämligen en telefon som åtminstone till en början enbart kommer att säljas av den amerikanska operatören AT&T. Om den senare blir tillgänglig för andra operatörer och på andra marknader återstår att se. Om inte lär det ändå dyka upp en liknande 4G-modell från Nokia ganska snart.

LTE-delen av telefonen kan ladda ner data i hastigheter upp till 50 megabit per sekund, om man istället använder turbo-3g är den högsta teoretiska hastigheten 21 megabit per sekund.

Skärmen har alltså blivit större jämfört med Lumia 800, men Nokia använder sig av samma AMOLED Clear Black-teknik och upplösningen är oförändrad, 800x480 pixlar. För att driva den större skärmen har man ökat batterikapaciteten till 1840 mAh, vilket ska ge en taltid på upp till 7 timmar och en standbytid på 300 timmar.

På baksidan finns en kamera med Carl Zeiss-optik som tar stillbilder med upplösningen 8 megapixel och videofilmar med uppplösningen 720p och 30 bildrutor i sekunden.