Fråga & svar

Är konkurrens på Iphone en försämring?

En läsare undrar om inte Appstore är bättre än att tillåta appar var som helst ifrån. Vi förklarar.

Fråga: Jag undrar om App-store uppfattas för bra för oss användare? Tänker på att det väldigt sällan finns ”virus” eller annat skadligt i App-stores appar.

Däremot läser jag ofta att så är fallet med appar i Googles appbutik. Några kompisar har Android-mobiler. De har ofta olika problem vad gäller fiske och virus. Medan vi som har iPhone sällan märker sådana attacker.

Så är det denna form av likabehandling av användare som EU vill få till? Alltså att alla användare, oavsett mobilfabrikat, skall kunna råka ut för fiske- och virusattacker? Då blir det ju lika dåligt för alla.

Elias Nordling svarar: Till att börja med ska jag säga jag aldrig stött på virus på en Androidmobil någonsin. Man kan däremot få skräpreklam om man varit inne på oseriösa webbsidor, vilket förmodligen Apples webbläsare är bättre på att fånga upp.

När det gäller den likabehandling som EU driver så handlar det egentligen om något helt annat. Apple tar 30 procent av alla betalningar som sker i mobilen (rabatter förekommer, främst till mindre apputvecklare), och det gäller även köp i appar. Så om du till exempel skulle prenumerera på en tidning i appen på mobilen för 100 kronor i månaden ska Apple ha 30 kronor, mot om du gör det på webben då tidningen får hela summan. Apple hävdar att de tillhandahåller en betaltjänst, men de har blockerat de som försökt skapa egna betallösningar i sina appar. Så ytterst handlar det om att Apple inte ska kunna ta 30 procent av alla prenumerationer på Spotify, Netflix etc, eller göra det krångligare för användaren genom att de måste gå ut på webben för att prenumerera i stället för att kunna göra det i appen. Här kan tilläggas att även Google anklagats för samma typ av monopol i Android och fällts för det i rättegång nyligen.

Sedan öppnar EU:s krav även för alternativa appbutiker, men då är det naturligtvis helt frivilligt om man vill använda dem, eller om man föredrar den trygghet Appstore ger.

Den här frågan har tidigare publicerats exklusivt för Plus-medlemmar på Mobil.se. Här kan du bli Plus-medlem och därmed få direkt tillgång till alla artiklar på Mobil.se och dessutom ta del av förmånliga erbjudanden och rabatter. Som plusmedlem så får du samlade tips och många andra fördjupande, vägledande artiklar. Tipset publicerades ursprungligen här när vi svarade på frågor från våra Plus-medlemmar.