Annons

Mobilredaktionen besvarar läsarfrågor

Vi svarar om säker adresskoll, Bank ID, Pixel, smartare klockor och bättre batteritid

Vi får löpande läsarfrågor i en lång rad ämnen och här passar vi på att svara på några av de mest aktuella.

Konkurrens ger försämring?

Fråga: Jag undrar om App-store uppfattas för bra för oss användare? Tänker på att det väldigt sällan finns ”virus” eller annat skadligt i App-stores appar.

Däremot läser jag ofta att så är fallet med appar i Googles appbutik. Några kompisar har Android-mobiler. De har ofta olika problem vad gäller fiske och virus. Medan vi som har iPhone sällan märker sådana attacker.

Konkurrens ger försämring?

Fråga: Jag undrar om App-store uppfattas för bra för oss användare? Tänker på att det väldigt sällan finns ”virus” eller annat skadligt i App-stores appar.

Däremot läser jag ofta att så är fallet med appar i Googles appbutik. Några kompisar har Android-mobiler. De har ofta olika problem vad gäller fiske och virus. Medan vi som har iPhone sällan märker sådana attacker.

Så är det denna form av likabehandling av användare som EU vill få till? Alltså att alla användare, oavsett mobilfabrikat, skall kunna råka ut för fiske- och virusattacker? Då blir det ju lika dåligt för alla.

Elias Nordling svarar: Till att börja med ska jag säga jag aldrig stött på virus på en Androidmobil någonsin. Man kan däremot få skräpreklam om man varit inne på oseriösa webbsidor, vilket förmodligen Apples webbläsare är bättre på att fånga upp.

När det gäller den likabehandling som EU driver så handlar det egentligen om något helt annat. Apple tar 30 procent av alla betalningar som sker i mobilen (rabatter förekommer, främst till mindre apputvecklare), och det gäller även köp i appar. Så om du till exempel skulle prenumerera på en tidning i appen på mobilen för 100 kronor i månaden ska Apple ha 30 kronor, mot om du gör det på webben då tidningen får hela summan. Apple hävdar att de tillhandahåller en betaltjänst, men de har blockerat de som försökt skapa egna betallösningar i sina appar. Så ytterst handlar det om att Apple inte ska kunna ta 30 procent av alla prenumerationer på Spotify, Netflix etc, eller göra det krångligare för användaren genom att de måste gå ut på webben för att prenumerera i stället för att kunna göra det i appen. Här kan tilläggas att även Google anklagats för samma typ av monopol i Android och fällts för det i rättegång nyligen.

Sedan öppnar EU:s krav även för alternativa appbutiker, men då är det naturligtvis helt frivilligt om man vill använda dem, eller om man föredrar den trygghet Appstore ger.

Dålig batteritid i Samsungplattan

Fråga: Jag köpte en Samsung Galaxy Tab S8 för några veckor sen, och märkte genast att det gick väldigt mycket batteri. Så jag kollade det vanliga (att inga

appar drar onormalt mycket ström, att batteristatus är bra via

Samsungs diagnosfunktion osv.), men hittade inget onormalt någonstans.

Jag blev förvånad när den förlorar 10-11 % bara över natten ... Så det betyder att på 2 dygn försvinner det 20-22 % bara nattetid. Så för mig varar den bara ca 2 dygn och ca 1,5 timmes skärmtid innnan den gått från full till ca 50 %. Och då pratar vi om ganska lätt användning, kanske ett eller två 5 minuters filmklipp, lite slösurfande, mejlskrivande eller skrivande i Google Dokument innan den nått 50 %.

Och den har ingen mobilanslutning - bara wifi. Och den ligger dessutom ca 4 meter från routern i fri sikt, så den borde inte ligga och söka efter signal hela tiden.

Men när jag googlade på det, verkade det vara mer regel än undantag - det vimlar av folk i forum som har samma problem, och det verkar vara ett fåtal som skriver att de inte har några problem med detta. Men jag har inte hittat någon som skriver att de har hittat en fungerande lösning - det verkar som man får leva med att ladda plattan oftare ...

Jag hoppades att det kanske var något som skulle rättas till med Android 14, men så var inte fallet ... jag fick Android 14 i går, och den hade tappat 10 % över natten i dag igen...

Är det något du hört talas om? Någon lösning som verkar funka?

Elias Nordling svarar: Jag har tyvärr ingen lösning att erbjuda. Det är frustrerande när batteriet rusar iväg på ett sätt som är uppenbart onormalt utan att man kan göra något åt det. Jag känner inte till något speciellt problem med batteriförbrukningen i Galaxy Tab S8, men rent generellt tycker jag att Samsungs surfplattor är dåliga på standby. Det du beskriver låter dock betydligt värre än det jag råkar ut för. Du kan experimentera med att sätta olika appar i begränsat läge i batteriinställningarna för att se om det hjälper. En annan nödlösning är att slå på energisparläget på natten. Men egentligen behöver vi ju bättre diagnosverktyg i Android för när batteriförbrukningen skenar iväg.

Klockan går fel

Fråga: Varför visar klockan fel tid på IPhone gentemot TV4 samt till exempel min väckarklocka? Skiljer lite men en minut.

Elias Nordling svarar: Om mobilen är inställd på att ställa in tid automatiskt under inställningar/allmänt/datum och tid så hämtar den tiden från mobiloperatören och den tiden bör vara rätt exakt. Var din väckarklocka får tiden från vet jag förstås inte, men teve kan beroende på om du till exempel streamar ha lite fördröjning.

Klockor för hälsan

Fråga: Tänkte köpa en klocka med avancerade hälsofunktioner till min farmor. Vilken ska jag välja? Är Apple och Samsung lika bra som garmin tex? Bättre? Sämre? Vad finns det på marknaden och hur ser framtiden ut?

Elias Nordling svarar: Vilka funktioner förväntar du dig av klockan? Om din farmor inte är särskilt teknikintresserad kommer hon nog inte att hålla ordning på en Apple Watch som måste laddas varje kväll. Det klockorna i övrigt kan är att larma om du ramlat, varna för hög eller låg puls och en specifik sorts hjärtflimmer. Är din farmor inte i riskzonen för hjärtflimmer kanske en enklare klocka med falldetektering och larmfunktion är att föredra.

Fingeravtrycksläsare i skärmen

Fråga: Har kikat runt på tester av mobiltelefoner men kan inte någonstans hitta någon utvärdering av fingeravtrycksläsare eller ansiktsigenkänning. Anledningen till att jag frågar är att jag under de senaste åren haft Samsungtelefoner, flaggskeppen S20 Plus och S23 Ultra och har reagerat väldigt negativt på hur dåliga fingeravtrycksläsarna har blivit.

Jag kommer ihåg när fingeravtrycksläsaren satt på baksidan av telefonen, tror det var på en Nexus 6P, fingeravtrycksläsaren var blixtsnabb och läste av rätt säkert över 95% av tiden, nu får jag varje gång jag ska öppna med fingeravtrycksläsaren försöka 3-4 gånger minst, ibland så misslyckas den helt och så måste man använda PIN och jag vet andra bekanta som har upplevt samma dåliga upplevelse av fingeravtrycksläsarna. Misstänker det har blivit samma försämring på flera andra märken när de har bytt från att ha avläsaren på baksidan till att ha den i skärmen, är detta något ni känner igen?

Tycker detta borde framkomma i tester mer då jag inte sett någon ta upp denna försämring som jag upplever som otroligt irriterande då man ofta ska just öppna telefonen.

Elias Nordling svarar: Vi skrev mycket när det var nytt att fingeravtrycksläsare i skärmen var sämre. Sedan tycker jag att det har blivit bättre, men det är också säsongsberoende. Jag tycker det känns som fingeravtrycksläsaren funkar sämre på vintern när man är torrare om händerna. Ibland hjälper det att registrera om fingret på vintern. En annan möjlig förklaring är att registreringen misslyckas för att fingret glider under avläsning, vilket är mer sannolikt när man är torr om fingrarna på vintern och när fingeravtrycksläsaren sitter i en blank skärm. Jag föredrar själv nästan alltid att ha fingeravtrycksläsaren på sidan, i av/på-knappen, och det är märkligt att mobiltillverkarna lägger fingeravtrycksläsaren i skärmen som en “lyxfunktion” på dyrare mobiler. Vi får bli lite bättre på att berätta om hur fingeravtrycksläsarna är i våra tester framöver.

Termometern i Pixel

Fråga: Jag har en ny Pixel 8 Pro. Skriv gärna hur man får temperatursensorn att fungera. Jag har inte lyckats trots sökningar på nätet och på Googles hemsida. Är funktionen tillgänglig i Sverige? Av din artikel om Pixel 8 pro, nyligen får man intrycket att det är funktion som fungerar. Vilken temperaturapp avser du? Det finns fler på Android app hemsida men ingen som är relaterad till Google.

Erik Mörner svarar: Ja den funkar utan problem, bara starta temperaturappen och välj att mäta. Temperaturappen var förinstallerad, så inget jag laddat ner. Men det är den här

Nothing-chansning med Huawei-klocka

Fråga: Hej, jag läste ditt test på Huawei gt watch 4.Jag är väldigt sugen på en sådan efter ditt omdöme men också väldigt inne på en Amazfit gt4. Problemet för mig är att jag har just en nothing phone 2. Vet du om aviseringsproblemet är löst? Jag har beställt en på chans.

Uppdatering: Hej, tänkte bara uppdatera om att GT4:an numera funkar med Nothing phone utan problem . Notiser har funkat såhär långt från alla appar. Enda som inte lirar är att notiserna jag tar bort från klockan inte försvinner från telefonen men det kan jag leva med!

Erik Mörner svarar: Tack för info!

Adresskoll

Fråga: Hur får jag det?

Erik Mörner svarar: Du går till www.hitta.se och loggar in med mobilt BankID

Android 14 till Redmi

Fråga: När kommer uppdateringen till Android 14 till min Xiaomi Redmi 10 mobil?

Erik Mörner svarar: Den telefonen lanserades med Android 11 och Xiaomi har vad jag sett lovat två uppdateringar till den. Med andra ord får den troligen inte Android 14 utan stannar på Android 13.

Huawei-läget och BankID

Fråga: Jag sitter i läget där jag behöver en ny mobil, men ingen jag provar slår Huawei p20 pro. Speciellt inte kameran, vilket är otroligt viktigt för mig.(men inte bara den) Jag sitter och jämför på youtube med allt som bara går, testar dom i butik, men jag blir aldrig nöjd. Tillslut fick jag köpa en Samsung, som jag inte trivdes med de åren jag hade den. Bland annat alldeles för seg för min fotografering, då mina objekt hinner röra sig. P20 pro var så snabb och bra. (Testade p30pro för något år sedan, men var inte nöjd med den alls . Vet dock inte om den var ett B x.)

Iaf nu i sommar fick jag tillslut skaffa Xiaomi 13. Även denna har massa buggar och kameran gör mig inte nöjd och redan efter någon månads användning börja den agera som den inte fungerar. Till min fundering.

Nu är jag tillbaka och drömmer om Huawei igen, p40 pro eller 50 ev. MEN vågar jag byta till någon av dessa , då de har Google problem mm .

Skulle ni kunna hjälpa mig med information om vad som gäller för dessa nu?

Kan jag få mina Gmails dit nu? Fungerar det med Chromecast på något vis?

Fungerar allt annat vanligt så som parkeringsappar, BankID, swish, viktväktarna, Viaplay, disney och ja allt sådant?

Är det något jag bör tänka på? Något viktigt ni vet inte fungerar ?

Google Maps?

Erik Mörner svarar: Huaweis telefoner säljs ju inte i Sverige, så vill du köpa en får du göra det från utlandet.

Gmail går att få till Huaweis telefoner. Även BankID och Swish via Huaweis egen appbutik, men efter att det stödet försvunnit istället via Google Play med hjälp av GSpace och Gbox kan du få Googles appbutik i telefonen också. Jag skriver om det här:  och här. Då kan du alltså få Google Maps och andra populära appar. Chromecast fungerar dock inte. Sedan finns det en viss osäkerhet, för Gbox och Space är inofficiella lösningar, så man vet ju inte säkert att de fungerar i alla evighet.

Mobil plus

  • Obegränsad tillgång till alla artiklar på mobil.se
  • Fördjupande reportage, tips, skolor och initierade analyser
  • Avsluta när du vill

Ett år för bara 449 kr

Prenumerera

Eller vill du bara låsa upp och läsa den här artikeln?