Fungerar men utan garanti

Så kan Huawei-mobiler fortsätta använda mobilt Bank ID – trots avrådan

Bank ID i Huawei med hjälp av Gbox

Trots att Bank ID, som Mobil rapporterat tidigare, valt att dra tillbaka appen från Huaweis appbutik kommer det på andra sätt gå att installera och fortsätta använda appen även framöver. Bank-ID själva avråder dock från detta.

När Bank ID tar bort sin app ur Huaweis appbutik är användare som drabbas hänvisade till andra sätt. I Huaweis mobiler utan tillgång till Google Play-butiken och Googles appar finns det flera inofficiella sätt att ändå installera appar från Googles appbutik. Två av dessa är Gbox och Gspace som både gör att du har full tillgång till Googles appar och hela Play-butiken.

Fungerar utan problem

Idag är det fullt möjligt att installera mobilt Bank ID den här vägen och att sedan använda appen i mobilen. På samma sätt kan du alltså installera och använda till exempel appen för din bank. Vi har provat detta med Gbox och det fungerar utan problem. Du kan använda telefonens fingeravtrycksläsare i Bank ID istället för kod och bankappen har inga problem att skicka dig till Bank ID, precis som att bankappen automatiskt visas igen så fort du identifierat dig. Precis som på en vanlig Android alltså.

Funkar utan problem, även med fingeravtryckssensorn

På Bank ID är man medveten om den här möjligheten och säger till Mobil att de generellt avråder dels från att installera Bank ID-appen från andra källor än Google Play-butiken och dels från att använda appen i så kallade virtualiserade miljöer, vilket alltså Gbox och Gspace är. I det här fallet kommer dock appen från just den riktiga Google Play-butiken och är därmed legitim.

Orsaken till att Bank ID avråder från virtualiserade miljöer och nedladdning av Bank ID-appen från alternativa källor är att det enligt dem kan innebära en säkerhetsrisk och att det även om det fungerar kan resultera i en användarupplevelse som inte är vad Bank ID tycker är fullgod.

Den som väljer att använda Bank ID på detta sätt bör dock kunna göra det även efter att appen tas bort från Huawei App Gallery och det som då styr hur länge appen fungerar är de generella systemkraven för Androidversionen. De är idag Android 6 eller senare.

Har du tjänster där Freja E-ID kan användas så finns den appen även fortsättningsvis tillgänglig i Huaweis egen appbutik och kräver ingen speciallösning.