Allt fler sätt tillgängliga

Tips: Så kan du få Google-appar och Google Play-butiken på din Huawei-telefon

Huawei får fortsatt inte använda Googles tjänster i sina nyare telefoner, men det dyker upp allt fler sätt för dig som användare att kringgå begränsningarna.

Publicerad Uppdaterad

Den som använder en modern Huawei-telefon idag är hänvisad till Huaweis egen appbutik och märker snabbt att många populära appar saknas där. Framförallt gäller det Googles egna appar, men även en lång rad andra. Huawei App Gallery har utvecklats, men många appar saknas fortfarande.

Får inte erbjuda Googles appbutik, men det går ändå

Huaweis påtvingade begränsningar innebär att bolaget inte får erbjuda Googles appar eller appbutiken Google Play i sina mobiler. Det här har inneburit att Huawei i stort sett slutat sälja mobiler i Sverige, men Huawei-telefoner som släpptes innan begränsningarna infördes kan fortfarande använda Googles tjänster precis som förr. 

Två olika lösningar för Google Play och Google-appar i din Huawei-telefon

Det finns flera olika sätt för dig som användare att trots begränsningarna ändå kunna installera och använda Googles appar och appbutik i din Huawei-telefon. Vi har testat två olika, Gspace och Gbox, som båda fungerar på ungefär samma sätt. De skapar en separat del i telefonens gränssnitt där Googles tjänster och alla appar i Google Play är tillgängliga. Integrerat här är programpaketet Google Mobiles Services (GMS) som krävs för att många Android-appar ska fungera som tänkt. 

Alla appar tillgängliga i Google Play blir möjliga att installera

Fungerar som tänkt, bara små buggar

När vi testat kan vi konstatera att alla appar fungerar som de ska, mer eller mindre. Till exempel kan vi installera och använda Google Drive, ladda upp och få tillgång till filer samt hantera kalendern med Google Kalender. Apparna har alltså tillgång till telefonens data precis som en vanlig Android-mobil. Däremot märker vi vid några tillfällen att appnotiser till exempel från Google Chat inte kommer fram som de ska. Apparna vi testar fungerar i sig, men en brist som kvarstår är att Huawei-mobilerna fortfarande inte kan skicka ljud eller video till en Chromecast.

Gspace

Den mer polerade lösningen av dessa två är Gbox som låter dig lägga till de appar du installerar från Google Play enkelt som genvägar direkt på hemskärmen. Gspace å andra sidan fungerar den med men inkluderar en hel del annonser som visas innan apparna startas och fördröjer påtagligt. I appen finns dock möjlighet att betala för att slippa annonser. Även Gbox visar annonser när du startar en app.

Gbox

De här båda lösningarna för Google-appar även i Huaweis telefoner är inte helt felfria. De ger till exempel inte helt tillförlitliga appnotiser och ska jag dela en bild direkt från bildgalleriet via en app så kommer de appar jag installerat via Gspace eller Gbox inte upp i delningsmenyn, men det här är ändå två mycket användbara verktyg för att installera appar som annars inte är tillgängliga i Huaweimobiler tillgängliga.

Gspace är en app som du laddar ner direkt från Huaweis appbutik eller som programfil från utvecklarnas webbplats medan Gbox enbart finns som programfil att ladda ner från Gbox webbplats. Båda apparnas respektive utvecklare intygar att de inte samlar in personlig data och dessutom prioriterar säkerhet och din integritet.