Registrering hos betaltjänstföretag

Så här betalar du via sms from 1 februari

[Uppdaterad 31 januari 2013, 18:25] Så gör du när det nya kravet om registrering av profil vid sms-köp införs på fredag den 1 februari.

Publicerad Uppdaterad

Från och med imorgon den 1 februari krävs att du registrerar din profil för att kunna betala via sms. De tjänster som berörs är många: resor i kollektivtrafik med bland annat Stockholms lokaltrafik SL, Västtrafik och Skånetrafiken, betalning av parkering och varor i automater, samt gåvor till välgörenhetsorganisationer. Att registrera sig kräver i samtliga fall ett svenskt personnummer och telefonnummer. När du väl registrerat dig går det i stort sett att betala med sms på samma sätt som tidigare. Priserna är oförändrade. Det som förändras är förstås att du måste registrera dig, ibland hos ett flertal företag om du exempelvis köper sms-biljetter från SL och även betalar för parkeringsavgifter med WyWallet. Det innebär även att framöver erbjuds flera betalningssätt än tidigare: kontokort, kreditkort, faktura. Med WyWallet betalar du för sms-köp via ditt konto i appen, som länkas till ett bank- eller kreditkort, eller via mobilfakturan. 

Röstningen i den mycket populära Melodifestivalen, som går av stapel nu på lördag, görs däremot på samma sätt som tidigare. Mobiloperatörerna, som inom bolaget 4T driver WyWallet, en av de nya sms-betalningstjänsterna, har nämligen valt att inte lägga röstning och nummerupplysning – två stora affärer för dem – i den gemensamma påsen.

Registrering hos Payex och kreditprövning för SL-biljetter

När du väl registrerat din profil fungerar sms-betalningen som den har gjort tidigare. Du sms:ar den zon du ska resa i, skickar ditt sms och får din biljett. Priserna är oförändrade och du behöver bara registrera dig en gång. SL:s betaltjänstleverantör Payex öppnade sin registreringssida den 23 januari. På sidan, www.smsreg.me, anger du namn, adress, personnummer, telefonnummer, e-post och lösenord. Resenärer i Länstrafiken Sörmland, Länstrafiken Örebro, Värmlandstrafik och Östgötatrafiken ska registrera sig via smsreg.

Du ska också kunna välja om du vill betala med faktura eller kort (Visa eller Mastercard), eller knyta flera telefoner till din profil, exempelvis om du vill att dina barn ska kunna köpa sms-biljetter som du betalar för. Du kan redan idag registrera din profil men du kan logga in på den först den 1 februari, det vill säga samma dag som det nya sms-systemet införs. Anledningen till detta är att plattformen fortfarande är under utveckling

Har du planer på att resa med sms-biljett på fredag kan det vara klokt att registrera dig via datorn i dag. Av 30 000 resenärer som i snitt reser med sms-biljetter dagligen hade i onsdags bara 6 000 anmält sig. Det kan innebära att många försöker registrera sig via mobilen på fredag. Om du registrerar din profil före fredag väljs fakturabetalning som standard, och SL genomför en kreditupplysning innan du kan logga in på din profil.

Vill du inte betala med faktura ska du logga in på registreringssidan på fredag och ändra dina preferenser. Det tillkommer en fakturaavgift på 19 kronor för pappersfaktura och 9 kronor för e-post-faktura. Du får ingen faktura om du inte genomfört några köp. Maxbeloppet för köp via fakturan är 2 500 kronor per månad. Betalar du med kort tillkommer inga avgifter.

Vill du inte registrera dig finns SL:s övriga biljetter, inklusive reskassan som låter dig ladda valfritt belopp på ett SL Access-kort och resa lite billigare.

I dagsläget går det inte för ett företag att registrera en profil och SL har inte angett något datum när detta blir möjligt.

Kontot avslutar du när du vill genom att skicka ett brev som du undertecknat för hand till SL.

WyWallet för Skånetrafiken och 72-numren

Alla sms-nummer som börjar med 72 är kopplade till WyWallet. Även kollektivtrafikbolaget Skånetrafiken har avtal med WyWallet. Betaltjänstbolaget bakom WyWallet är Payex. Det krävs att du skapar ett WyWallet-konto för att kunna använda numren samt resa med Skånetrafiken i fortsättningen. Kontot skapar du på nätet eller direkt i appen, som du kan ladda ner via AppStore och GooglePlay. WyWallet planerar att snart släppa appen i Windows Store, dock inte i tid för fredagens systemskifte. Du som inte har en smartphone kan betala för sms-köp via WyWallet genom att registrera din profil på företagets webbsida, välja om du vill betala för dina köp via bank- eller kreditkort, eller via faktura och därefter koppla ditt telefonnummer till WyWallet-kontot.

Så här går det till för att registrera sig: du måste ha ett svenskt personnummer och en svensk folkbokföringsadress. När du laddat ner appen matar du in dessa uppgifter och fyller på kontot med minimum 50 kr genom att föra över pengar från ditt bank- eller kontokort. Det kan du göra direkt i appen genom att fylla i dina kortuppgifter – endast Visa eller Mastercard – men du behöver bekräfta påfyllningen med din bankdosa. Tycker du att det är krångligt att behöva fylla på kontot kan du välja automatisk påfyllning vid köp. Du kan också välja att betala med faktura, vilket innebär en kredit, och därmed en kreditprövning. WyWallet tar ut en fakturaavgift på 19 kronor per faktura. Du kan bara välja att betala via faktura om du är abonnemangskund.

För att genomföra ett sms-köp öppnar du sms-funktionen, skickar ett sms-kod till angiven mottagaren och skickar sms:et. Skillnaden jämfört med tidigare är att du kan titta på historiken i appen, samt vid registreringen av kontot välja betalningssätt. Du kan också köpa biljetten genom att öppna appen och välja ”betala med sms”, men det tar betydligt längre tid än det vanliga sättet.

Genom att skapa ett WyWallet-konto godkänner du att dina personuppgifter samt inköphistorik lämnas ut till WyWallets samarbetspartners i marknadsföringssyfte. [Uppdaterad] Från och med den 31 januari gäller dock nya villkor för WyWallet, där företaget tydliggör att personuppgifterna inte kommer att säljas till tredje part. De nya villkoren gäller direkt för nya kunder och börjar gälla om två månader för befintliga kunder.

Om din mobiltelefon blir stulen eller försvinner måste du inaktivera ditt konto på WyWallets webbplats eller ringa kundtjänsten för att spärra ditt mobilnummer.

Västtrafik valde Collector

Företaget som tillhandahåller betaltjänsten åt Västtrafik är Collector Credit AB. Som SL byter kollektivtrafikbolaget nummer i samband med att kundregistreringen införs. Processen ser i stort likadan ut som för SL. Du matar in dina personuppgifter för att skapa din profil. Då kan du välja mellan att betala med kort eller faktura och kan knyta fler telefonnummer till din profil. Väljer du faktura genomförs en kreditprövning. För barn under 18 år som ska resa med sms-biljett måste föräldern eller målsman registrera deras telefonnummer för att de ska kunna köpa sms-biljetter. Är telefonen registrerad på din arbetsgivare kan du bara betala med kort.

Till en början erbjuder Västtrafik enbart faktura via sms, men planerar att inom kort även erbjuda pappersfaktura och e-faktura. Sms- och e-faktura är kostnadsfria. Maxbeloppet för fakturaköp är 1 000 kronor. Du kan även få ett månatligt kontoutdrag. Det är kostnadsfritt att få det via sms och e-post och kostar 19 kronor per utdrag om du vill få en pappersfaktura. En sak som är bra att veta är att när du ansöker om kredit, det vill säga väljer fakturabetalning, kan dina uppgifter användas till att marknadsföra varor och tjänster till dig, utöver den vanliga administrativa användningen.

MobiTime-appen istället för sms-biljetter i 15 län

Kalmar Länstrafik har använt appen Mobitime sedan tidigare. Appen kunde användas i Iphone och Android-telefoner och fanns som javaversion för andra operativsystem. Från och med den 1 februari krävs även där registrering med betaltjänstleverantören Klarna. I samband med ändringen försvinner javaversionen tillfälligt. På samma sätt som med SL och Skånetrafik ska du registrera en profil och välja om du vill betala med kort eller faktura. Med MobiTime går det även att köpa mobilbiljetter i de 14 län i Sverige som haft eller infört appen. MobiTime ersätter sms-biljetter. Trafikbolagen som utöver Kalmar Länstrafik använder appen är Dalatrafik, Din Tur, Hallandstrafiken, Jönköpings Länstrafik, Länstrafiken Jämtland, Länstrafiken Kronoberg, Länstrafiken Norrbotten, Länstrafiken Sörmland, Länstrafiken Västerbotten, Länstrafiken Örebro, Ultra, Värmlandstrafik, Västmanlands Lokaltrafik och X-trafik. 

Anledningen till registreringskravet är att betaltjänstlagen börjar tillämpas, som kräver bland annat att alla som vill betala med sms skapar en kundprofil. Samma regler gäller samtliga finansiella företag och syftar till att förhindra penningtvätt och finansiering av terrorism. Mobiloperatörerna, som tidigare tillhandahöll samtliga sms-betalningar, valde att sluta erbjuda det från och med den 1 februari. Det gemensamma bolaget WyWallet valde att inte lämna anbud i upphandlingarna av sms-betalningar som SL och Västtrafik genomförde.