Rapport om Teliasonera-härva:

Teliasoneras topp får hård kritik

Mannheimer Swartlings rapport om TeliaSoneras agerande i Uzbekistan riktar skarp kritik mot TeliaSoneras agerande, och pekar ut projektledningen, tidigare och nuvarande vd samt styrelsen som huvudansvariga för de brister som förekommit.

Publicerad Uppdaterad

Mannheimer Swartlings rapport om TeliaSoneras agerande i Uzbekistan bevisar inte att mutbrott eller korruption förekommit när TeliaSonera gjorde affärer i Uzbekistan 2007 och senare. Men rapporten kan inte heller motbevisa det. Granskningen riktar däremot skarp kritik mot TeliaSoneras agerande.

Advokatbyrån Mannheimer Swartling fick den 3 oktober 2012 i uppdrag av TeliaSoneras styrelse att utreda om operatören gjort sig skyldig till korruptionsbrott eller penningtvätt i samband med investering i en 3G-licens, frekvenser och nummerserier i Uzbekistan 2007. Utredningen skulle sedan utvidgas för att inkludera senare affärer i Uzbekistan.

Rapporten presenterades idag. Den kommer fram till att det inte går att bevisa att TeliaSoneras investering inneburit vare sig korruptionsbrott eller penningtvätt. Men det går inte heller att motbevisa det. Därmed kan underlaget inte avfärda de misstankar om brott som utreds av den svenska åklagarmyndigheten. Advokaten Biörn Riese på Mannheimer Swartling är mycket kritisk till operatörens agerande:

– Gör man affärer i en korrupt stat bör man helt enkelt vara mer noggrann än vad TeliaSonera varit, säger han i ett pressmeddelande.

Bland annat har TeliaSonera inte lagt tillräckligt mycket kraft på att skaffa sig kunskap om den lokala partnern. TeliaSonera visste inte heller hur Takilant och Teleson, som ägde frekvenser och nummerserier i Uzbekistan, anskaffade dessa.

– Om man inte vet vem som är motpart eller hur en motpart kommit över tillgångar som förvärvas, förefaller det svårt att säkerställa att korruption inte förekommer i något led, säger Biörn Riese.

Rapporten presenteras under fredagens eftermiddag för flera av TeliaSoneras större ägare på finansdepartementet.

Projektledningen, VD och styrelsen pekas ut som huvudansvariga

Rapporten kommer fram till att det inte går att bevisa att bestickning eller penningtvätt förekommit. Björn Riese pekar däremot ut ett flertal personer som anses bära huvudansvaret för bristerna kring Uzbekistan-affärerna.

Projektledning kritiseras för att den inte tagit fram den nödvändiga information om den lokala partnerns identitet, samt information kring hur partnern anskaffade sig licenser och nummerserier. Nyckelpersonerna i projektledningen var Serkan Elden och senare Tero Kivisaari.

Även VD vid etableringsfasen 2007 samt nuvarande VD kritiseras för den okritiska hållningen de hade till den information som projektledningen presenterat.

– Styrelsen informerades först i underlag till styrelsemöte i januari år 2010 om att Takilant var det bolag som formaliserade den lokal ppartnern, men då utan uppgifter om ägarförhållandet, skriver advokatbyrån i rapporten.

Under 2007 hade TeliaSonera tre VD:ar: Anders Igel, Kim Ignatius, och Lars Nyberg, som idag avgick. Nyberg 

Även dåvarande och nuvarande styrelsen får en känga för sin bristfälliga hantering av lokal partner samt vid återköpet av aktier från Takilant.

Åklagarens förundersökning klar till årsskiftet

Riksenheten för korruption inledde en förundersökning om mutbrott i oktober 2012. Arbetet pågår och åtal kan väckas i år. 

– Vi räknar med att utredningen blir klar till årsskiftet, säger överåklagaren, Gunnar Stetler på Riksenheten mot korruption, till Mobil.

Även om han är kritisk mot utredningen tror han att ny information kan komma fram i rapporten, sa han till Ekot

Gunnar Stetler hade inte läst Mannheimer Svartlings rapport när Mobil kontaktade honom i dag. Någon kommentar om advokatrapporten eller åklagarmyndighetens förundersökning vill han inte lämna.

I ett pressmeddelande i dag försvarar TeliaSonera sitt val att göra affärer i icke-demokratiska länder. Bolaget hänvisar också till Mannheimer Swartlings påpekande att OECD:s och FN:s regelverk och lagstiftning om affärsetiska värderingar och handlingar skärpts markant under de senaste åren, vilket kan tolkas som att det var enklare och juridiskt mindre farligt för ett företag att agera mindre affärsetiskt för några år sedan jämfört med i dag. År 2007 saknade TeliaSonera konkreta interna riktlinjer för att granska och riskbedöma affärspartners.

TeliaSonera meddelade idag att företaget inlett ett arbete med Transparency International Sweden, en ideell organisation som verkar för att sprida kunskap om korruptionens skadliga verkningar och ökad transparens i offentlig och privat sektor.