HTC först, ny app 12 april

Så funkar nya Facebook Home

Facebook har sedan länge ryktats jobba med framtagningen av en egen mobiltelefon. Vid ett event idag visade istället det sociala nätverket Facebook Home, en Android-launcher som vill sätta individer och innehåll snarare än appar och funktioner i fokus. Home kommer att finnas såväl som app i Google Play som förinstallerad i utvalda Android-telefoner.

Publicerad Uppdaterad

– Vi vill bygga den bästa upplevelsen i varje telefon för varje person. I snitt spenderar folk tre gånger så mycket tid med Facebook jämfört med andra appar. Vi bygger inte en telefon, vi bygger inte ett operativsystem, men något mycket djupare än en vanlig app.

Så beskrev Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg Facebook Home sent ikväll när företaget lanserade sin nya app med djup integration i Android.

– Våra telefoner är idag utformade kring appar och funktioner, vi funderade på hur det skulle se ut om de var utformade kring inp>

Det var samma tanke som fick Facebook att introducera det så kallade nyhetsflödet vilket, enligt Mark Zuckerberg, fördubblade mängden konsumerat innehåll på det sociala nätverket.

Så fungerar Facebook Home

När man installerar Facebook Home ersätter applikationen den vanliga hemskärmen, som då visar dina och dina kontakters statusflöde. Innehållet visas även när skärmen är låst. Innehållsflödet kallar Facebook för Cover Feed.

Meddelandetjänster är en annan viktig del av Home och visas via något som Facebook kallar Chat heads, och som är bilder på de kontakter som skickat meddelanden. Nyheten med Chat Head är att Facebook introducerar multitasking. När en Chat Head visas behöver användaren inte avsluta en påbörjad aktivitet i telefonen för att svara eller avvisa meddelandet. Meddelanden som visas är sms och Facebook-meddelanden.

Facebook planerar dessutom att uppdatera Facebook Home varje månad med förbättringar och nya funktioner.

Tillgänglighet

Facebook Home kan laddas ner som en applikation i utvalda Androidtelefoner, nämligen HTC One, HTC One X, Samsung Galaxy s3, Samsung Galaxy s4 och Samsung Galaxy Note 2 från och med den 12 april. Facebook planerar även att lansera Home till surfplattor senare under året.

HTC är den första tillverkare som förinstallerar Facebook Home. Första telefonen heter HTC First och lanseras av amerikanska operatören AT&T den 12 april. Prislappen blir 99,99 dollar (cirka 650 kronor). Franska operatören Orange och brittiska EE har också planer på att lansera telefoner där Facebook Home är förinstallerad. På tillverkarsidan ingår Samsung, Qualcomm, Huawei och Sony i Facebook Home Programme, som syftar till att integrera Home i hårdvara. 

Du kan se ett par av de nya funktionerna och hur de fungerar i bildspelet här i artikeln.