Utökar appsortiment med Ios, Blackberry

Applands appshop till Saudi Telecoms kunder

Svenska företaget Appland har ingått avtal med telekomoperatören Saudi Telecom Company, STC, om leverans av en appbutik med Android-, Ios- och Blackberry-appar. Appshoppen lanseras skarpt på lördagen den 6 april till STC:s kunder i Saudiarabien. Även i Sverige planerar Appland att erbjuda appar i andra system än Android.

Publicerad Uppdaterad

När STC beslutade att ha en appbutik granskade operatören en lång rad möjliga leverantörer. Processen slutade med att STC valde svenska Appland, en betydligt mindre aktör än de övriga företagen i urvalet, berättar Jonatan Redvik, vd på Appland, för Mobil.

Appland har nu, med 20 programmerare, arbetat i ett halvt år med den appbutiken, och är förväntningsfullt inför den skarpa kommersiella lanseringen som sker på lördagen den 6 april.

– Det är vår första affär utanför Sverige. Butiken är live sedan slutet av januari och ett antal tusentals människor har varit inne men den skarpa lanseringen och marknadsföringen börjar nu på lördag. Redan nu rullar tv-reklam i Saudiarabien, säger Jonatan Redvik.

Han ser många möjligheter framöver i Mellanöstern. I Saudiarabien samarbetar Appland med STC:s systerbolag Intigral kring innehållet i appbutiken så att den passar språket och kulturen i regionen. Att erbjuda betalning via mobilfakturan är också viktigt då många inte har bankkort.

– STC ville ha en muslimsk appstore som passar värderingarna i Mellanöstern. Vi samarbetar med Intigral som granskar innehållet och bestämmer vilka appar som ska vara med. I Mellanöstern är det också många utan kreditkort och då kan man betala med mobilräkckningen, utan att behöva registrera sig. Det går också att använda virtuella pengar för att köpa appar, i form av exempelvis ett visst belopp som man får när man köper en ny telefon och som sedan kan användas till att köpa appar, säger Redvik.

Cirka femtio procent av appar är internationela appar inom bland annat spel, sociala nätverk och kommunikation. Resterande är appar på arabiska. 

STC har verksamhet i Turkiet, Bahrain, Kuwait, Libanon, Jordanien, Indien, Malaysia, Indonesien och Sydafrika.

– Vi tittar på att släppa tjänsten till STC i andra länder men det kommer att bero på hur lanseringen går. Sedan tittar vi även på andra operatörer, säger han.

Appland utökar apputbudet i Sverige

Affären med STC är inte bara Applands första utanför Sverige, utan även den första där företaget erbjuder appar till Ios och Blackberry, utöver Android. Under året utökar Appland appsortimentet även i Sverige.

– Vi vill naturligtvis erbjuda andra appar än Android i Sverige och det ska vi göra under 2013. Ios-appar definitivt, men också Blackberry. Windows Phone-appar kanske, vi följer utvecklingen. Tizen har vi också en del diskussioner med men inte någon appstore till, säger Jonatan Redvik.

I dag finns Applands Androidbutik förladdad i svenska Tres Android-telefoner och via Telias webbsida.