Aviseringar på låsskärmen

Tips: Se dina meddelanden utan att låsa upp mobilen

Med aviseringar på låsskärmen behöver du inte ens låsa upp telefonen för att se vad det var som plingade till.

Redan när du installerar telefonen brukar du få frågan om du vill ha aviseringar på låsskärmen. Låsskärmen är den skärm som dyker upp när du väcker mobilen men innan du låst upp den. Har du slagit på så kallad Always-on-display visas aviseringsikoner även på skärmen tillsammans med klockan när skärmen i övrigt är släckt. På många telefoner kan du välja att skärmen tänds när du får en ny avisering.

Fördelen med aviseringar på låsskärmen är att du snabbt kan få information om vad det gäller, så att du kan se om du behöver slå på mobilen med en gång eller inte. Nackdelen är att det kan röra sig om aviseringar av privat natur, med meddelanden som du kanske vill läsa först när du är lite mer ostörd. Därför brukar du beroende på tillverkare kunna välja tre nivåer för aviseringar på låsskärmen: Alla aviseringar, inga aviseringar eller dölj känsligt innehåll. Vad är då känsligt innehåll? Ja det är upp till varje app att bestämma och flagga för, men ett vanligt exempel är att en meddelandeapp kan visa att du fått ett meddelande från den appen, men inte från vem eller vad hen skrivit.

Du kan också i inställningarna styra mer i detalj vilka aviseringar som visas på låsskärmen. Till exempel bara de som har ett läte, eller även tysta aviseringar.

Det här tipset har tidigare publicerats exklusivt för Plus-medlemmar på Mobil.se. Här kan du bli Plus-medlem och därmed få direkt tillgång till alla artiklar på Mobil.se och dessutom ta del av förmånliga erbjudanden och rabatter. Som plusmedlem så får du samlade tips och många andra fördjupande, vägledande artiklar. Tipset publicerades ursprungligen här när vi gav plus-medlemmar tips för hur du hanterar aviseringar i Android.