10 år med nyheter om mobiltelefoner på webben

Tidningen Mobil har nu publicerat nyheter på webben i 10 år. Det firar vi med en nedräkning där vi tar en titt i arkiven på vad som var hett och nytt i svunnen tid. 1997 var det headset och färgskärmar. Mycket har hänt sedan dess.

Publicerad Uppdaterad

En av de första nyheterna som det rapporterades om på Mobils webb var att Nokia lanserat ett nytt tillbehör till sina mobiltelefoner. En så kallad bärbar handsfree:

Prata rakt ut i luften (februari 1997)

Nokia har nu lanserat ett hett efterlängtat tillbehör till sina GSM-modeller 8110 och 1611. Den som vill tala i mobiltelefon och samtidigt ha båda händerna fria kan skaffa sig Nokia Headset, en så kallad bärbar hands-free. Nokia Headset består av en öronmussla och en mikrofon med fästklämma som sitter på en sladd som ansluts i botten på telefonen med en liten kontakt. På så vis slipper man hålla i telefonen under samtal. Ställer man telefonen på tyst ringsignal behöver man inte ens trycka på svara-knappen, eftersom samtalet automatiskt kopplas till örat. Bärbar hands-free till den populära GSM-modellen 2110 saknas ännu i Nokias tillbehörssortiment, men finns sedan en tid tillbaka som icke-original (till exempel Handic och Celebra för ett headset för 2110:an). Nokia Headset kostar 595 kronor inklusive moms.

De första mobilerna med färgskärm kom också vid denna tid:

Först med färg på skärmen (maj 1997)

Siemens nya GSM-modell S10 visar upp en rad finesser förutom den färgglada displayen. Instruktionsboken har flyttat in i telefonen som är utrustad med en separat hjälp-knapp som vägleder användaren vid frågor. S10 har även en memo-funktion, 20 sekunders tal kan spelas in under pågående samtal. Ytterligare en nyhet är att telefonen kan kopplas till en dator både som vanligt med ett pc-kort, men även med en särskild kabel direkt i datorn. Inte särskilt förvånande är Siemens senaste en fullt modern telefon med alla avancerade funktioner man kan vänta sig av en business-telefon modell -97. S10 är något mindre än tidigare toppmodellen S4 Power, och mäter 147 x 46 x 25 mm. Det nättare formatet ger också lägre vikt, S10 stoppar vågen på 185 gram. Med sitt 1800 mAh li-ion batteri får man tio timmars taltid eller 100 timmars standby. S10 börjar säljas i Sverige till hösten.

Internet i mobilen hade man sikte på redan då, men tekniken tillät det endast i mycket primitiv form:

Surfarluren (juli 1997)

I augusti lanserar Nokia en ny GSM med betckningen 8110i. Till det yttre skiljer sig inte telefonen ett dugg från vanliga 8110, det är innanför skalet som skillnaderna ska sökas. Bokstaven i brukar ju stå för engelskans improved, det vill säga förbättrad. Nokia vill med 8110 slå ett slag för en ny egenutvecklad teknik, Smart Messaging, som gör det möjligt att komma åt information på Internet och förmedla denna till telefonen i form av textmeddelanden. I nya 8110i har detta fått en praktisk tillämpning genom att man lagt till menyvalet Internet i telefonens mjukvara. Med en enkel knapptryckning ska man alltså kunna beställa önskad information från nätet direkt till luren, Telefonen blir ett slags bärbar text-tv.

1997 var också året då man kunde börja köpa mobiler på webben. -Vi har en stark övertygelse att handel på Internet kommer att växa enormt, sade Lars Bjarnemark, och vi kan inte annat än ge honom rätt.

Köp nallen på nätet (augusti 1997)

Som första mobiltelefonleverantör startar nu Nokia en internet-butik där man kan beställa telefoner, tillbehör m.m. På adressen www.shop.nokia.se kan man välja bland olika återförsäljares erbjudanden och beställa önskad produkt. -Vi har en stark övertygelse att handel på Internet kommer att växa enormt, och därför är det naturligt att finnas med en sådan butik, säger Lars Bjarnemark, marknadschef på Nokia. Första återförsäljare på Nokias sajt blir GEAB Teleshop, fler väntas följa under hösten.

Fortsättning följer...