100 miljoner skickar pengar mobilt 2013

Om fem år kommer över 100 miljoner mobilanvändare att skicka pengar til andra länder, förutspår ett analysföretag.

Publicerad Uppdaterad

Under det närmaste året tror analysfirman Juniper Research att omfattningen av penningstransaktioner över nationsgränser med hjälp av mobilen kommer att öka kraftigt. Av uppenbara orsaker väntas ökningen var allra störst mellan länder med omfattande in- och utvandring, exempelvis mellan USA och Mexico.

Den största delen av överföringar mellan länder förväntas komma från arbetskraftsinvandrare som med hjälp av mobila transaktioner kan skicka pengar till familj och vänner i hemlandet. Särskilt viktiga blir mobila överföringar i länder där bankväsendet är underutvecklat och där det då är betydligt fler människor som har tillgång till en telefon än som har möjlighet att besöka ett bankkontor.

I rapporten förutspås att 75 procent av alla transaktioner som görs om fem år kommer att ske inom Västeuropa, Nordamerika, Afrika och Mellanöstern.

Förtjänstmöjligheterna för företag som tillhandahåller tjänster för att flytta pengar förväntas bli goda. Juniper Research bedömmer att marknaden för mobila överföringar mellan och inom länder kommer att vara värd 5 miljarder år 2013.