101 mobila webbsidor

Av Linus Brohult och Erik Mörner

Publicerad Uppdaterad

NYHETER OCH VÄDER

BÄST PÅ MOBILA WEBBEN

1. Sveriges Radio

mobil.sr.se

Direktsänd och eftersänd radio via 3G gör Sveriges Radios mobila webb till något extra. SR är den mobila webbsida som utvecklats mest sedan förra årets granskning i Mobil. Inte till formen, den är fortfarande väldigt stram och bildlös, men med innehållet har det hänt mycket. P1, P3, P4 och en mängd musikkanaler sänder direkt, liksom extrasända sportevenemang som man inte kan höra i sin vanliga FM-radio. Du kan också önska låtar i P3 Star direkt i menyerna på mobila sajten. Under "just nu" kan man se vad som sänds i olika kanaler för tillfället. Sajtens sportavdelning är allra bäst med en utmärkt resultatbevakning och bra lyssningsunderlag. Att alltid kunna lyssna på senaste ekonyheterna och ett underhållande humorarkiv bidrar också till att göra Sveriges Radios mobila webb till Sveriges just nu bästa mobila webbsajt. Trots en lite väl trist formgivning.

Betyg: 9

2. Dagens Nyheter

mobil.dn.se

DN står tveklöst för årets lyft med sin nylanserade mobila sajt. Här finns det mesta man kan tänka sig. Text och bildmässigt hittar man allt allt läsvärt från DN:s vanliga sajt och dessutom väl presenterat i mobilanpassat format. Detta kryddat med mobil-tv gör DN:s sajt till en av de absolut mest sevärda.

Betyg: 9

3. SVT

mobil.svt.se

SVT vann förra årets test av mobila sajter i Mobil, och har vässat formen ytterligare sedan dess. Framför allt har SVT börjat lägga ut allt mer tv-inslag. Senaste Rapport-sändningen hittar man alltid, liksom sportinslag, nöje, melodifestival och en massa annat. Det märks att SVT verkligen arbetar med sidan och i julas kunde vi följa julkalendern i mobilen. Precis som förra året hittar man också bra nyhetssammanfattning i textform samt text-tv.

Betyg: 9

4. NRK

wap.nrk.no/
/>Norska stadstelevisionen och -radion sitter under samma tak och har därför bra förutsättningar att skapa en innehållsrik sajt, vilket man också lyckats med. Här finns både mobilradio, mobil-tv och i samarbete med BBC även strömmande videonyheter från BBC World. Med ett omfattande bibliotek med sparade tv-klipp samt nyheter i text och bild känns NRK:s mobila sajt närmast fulländad.

Betyg: 9

5. Svenska Dagbladet

mobil.svd.se/
/>Nya sajten är riktigt bra. Toppnyheterna kompletteras med en riktigt fyllig version av innehållet från Svd.se. Förutom nyheterna finns bildspel, kortare telegram och det bästa från systersajterna E24 och Tasteline. Formgivningen är snygg och konsekvent, väl anpassat till mobiltelefonen.

Betyg: 8

6. SMHI

wap.smhi.se/fritid />En enkel väderkarta över hela landet är gratis, men för att få mer detaljerade prognoser får man betala fem kronor. Då blir utbudet riktigt generöst med radarbilder, nederbördskartor och detaljerade kort- och långtidsprognoser för varje ort i Sverige. Känns riktigt prisvärt när man har ett behov av detaljerad information.

Betyg: 8

7. Expressen

mobil.expressen.se

Expressen var väldigt tidigare och en föregångare bland de många mobila sajter som poppat upp. Nu har man tänkt om och bytt ut den överfyllda sidan med en ny enklare och mera överskådlig. Förändringen är välkommen för nu är det enklare att hitta och det finns fortfarande mycket att läsa, även om allt inte översköljer en på en gång. I centrum står givetvis nyheterna följt av Sport, Nöje och Lokalt. Renodlingen visar en tydligare koppling till papperstidningen och dess etablerade bilagor.

Betyg: 7

8. BBC

bbc.co.uk/mobile
/>Brittiska public service sparar inte på krutet på sin mobila webb som man anpassat i olika versioner för både enklare telefoner och mer avancerade. PDA-versionen är mest njutbar för många nya telefoner idag. En toppnyhet inleder sidan och sedan leds vi ner genom ett omfattande utbud av nyheetr, sport, väder och flera andra tjänster.

Betyg: 7

9. CNN

cnnmobile.com

Välanpassat för mobilen och nylanserad i samarbete med Ericsson. Snygg och lättnavigerad design med nyheterna från CNN.com tillsammans med videonyheter. Man kan ladda ner en kort nyhetssändning som sammanfattar nyhetsläget.

Betyg: 7

10. Göteborgs-Posten

mobil.gp.se/
/>Toppnyheter och aktuella artiklar hittar man hos GP och även om sajten är väldigt snabbladdad kan det kännas lite trist att det är så få bilder. Ändå visar GP att man tänkt mobilt, bland annat genom att erbjuda nedladdningsbara ringsignaler med kända ljud från Göteborg. En liten, men ack så kul detalj.

Betyg: 7

11. The New York Times

mobile.nytimes.com/ />Nyhetspresentationen här är ganska ordinär och eftersom allt har samma textstorlek och färg kan det möjligen vara lite svårt att få överblick. De senaste nyheterna hittar man direkt, men har man andra intressen blir det lite mycket att bläddra sig igenom. Verktygen för att skicka en artikel via e-post är smidigt om man hittar något intressant men inte vill läsa hela artikeln i mobilen. Som nyhetskälla är New York Times välproducerad både i mobilen och i andra kanaler.

Betyg: 7

12. Time Magazine

mobile.time.com

Bra uppdelning och välskrivna texter. Man hanterar dessutom text och bild bra och kombinerar nyheterna med fotoberättelser. Kompletterande extramaterial med olika tema tillför värde.

Betyg: 7

13. Sourze

www.sourze.se/wap_co... />Nättidningen Sourze bjuder på läsarnas egna artiklar, ofta välskrivna och med andra perspektiv än i vanliga massmedia. Den mobila bildlösa versionen innehåller senaste artiklarna och kommentarsmöjligheter. Enkelt gjort men intressant läsning.

Betyg: 6

14. Aftonbladet

wap.aftonbladet.se

Aftonbladet har åter gjort ett ryck och utökat innehållet på sin wap-sida. Den version av Aftonbladet som man hittar i mobiloperatörernas portaler är ofta bättre men kan då också kosta en slant. Här hittar man det mesta aktuella från Aftonbladet.se men utan bilder.

Betyg: 6

15. Reuters

mobile.reuters.com

Den enkla listan med de senaste nyheterna gör det lite svårt att se om det handlar om en notis eller en stor världsnyhet, men innehållet från Reuters håller onekligen god kvalitet. Plus även för de proffsigt producerade videoklippen som man kan ladda ner, men för att förbättra sig behöver Reuters göra om sin layout av sajten och göra den mera inbjudande.

Betyg: 6

16. USA Today

wap.usatoday.com/
/>Givetvis med starkt fokus på USA, men USA Today ger ändå en bra översikt. De viktigaste nyheterna i varje kategori finns med länkar direkt på startsidan och där finns också länkar till respektive kategori med fler rubriker. Utöver de vanliga nyheterna har sajten också en funktion som visar "Dagens bilder", ett trevligt tillägg till det övriga nyhetsutbudet.

Betyg: 6

17. Financial Times

wap.ft.com/
/>Prestigefyllda Financial Times kommer kanske inte till sin fulla rätt i det här bantade formatet, men här finns i alla fall senaste nyheterna. Uppdelningen i branscher är bra och kompletteras med aktuella marknadsdata.

Betyg: 5

18. International herald Tribune

mobile.iht.com/
/>På vanliga webben har IHT en hel del smarta funktioner, men den mobila sidan saknar formgivna extravaganser. Innehållet däremot är detsamma och det är inte alls dåligt. Här saknas dock bilder och genomtänkt presentation så då får innehållet svårt att imponera trots att det är välskrivet.

Betyg: 5

19. Helsingborgs Dagblad

mobil.hd.se

Huvudmenyn i toppen av sidan är något intetsägande men innehållet på sidan är desto mer tydligt. Här avhandlas snabbt de aktuella toppnyheterna och i botten hittar man sedan menyn med underavdelningar som Sport och Nöje. Generellt används stora helskärmsbilder på förstasidan och även annars, vilket ger ett rent intryck, men inte alltid känns motiverat.

Betyg: 5

20. Hallandsposten

www.hallandsposten.s... nationella och internationella nyheter och sport presenteras på en välstrukturerad och relativt innehållsrik sajt. Möjligen skulle man kunna önska sig lite fler bilder men på det hela taget en bra mobilsajt som troligen kan tillfredställa en stor del av nyhetsbehovet hos många halläningar. Jämfört med tidningens webbplats är det dock en hel del som har utelämnats men det känns ändå som att man får tillgång till de viktigaste nyheterna.

Betyg: 5

21. Vädertjänsten

wap.vader.se/
/>Det här är en primitiv tjänst utan bilder. Utbudet är bra. man får gratis prognos för de kommande tre dagarna för städer i Sverige, turistväder och sjörapport. Vill man ha lite längre framförhållning blir man tvungen att ringa deras talsvar. En lösning för betalning via mobilen och en uppfräschning rent grafiskt vore välkommen.

Betyg: 4

22. Weather Online

wap.weatheronline.co... />För den som vill ha koll på det brttiska vädret. Även vädret i världen utanför brittiska öarna kan man få fram, men då krävs många klick och för det finns bättre vädertjänster.3

Betyg: 4

23. Danmarks Radio

mobil.dr.dk/
/>På nätet blandas allt mer av text, bild, ljud och video ihop och då är det en fördel att som danskrna ha radio och tv under samma tak. Innehållet kunde dock vara mer matat, för nu handlar det i stor utsträckning om programmen man sänder och utbudet av mobilspecifikt innehåll är litet.

Betyg: 4

24. The Guardian

www.guardian.co.uk/p... />På vanliga webben och framförallt i sin pappersutgåva gör Guardian ett bra jobb med läsvärda texter. Men i mobil form är tjänsten förlegad. Den är anpassad till numera mer eller mindre insomnade Avantgo och länkar i tjänsten är ofta döda. Texterna är visserligen tillgängliga och välskrivna, men sajten skulle må bra av en uppfräschning och fler bilder.

Betyg: 4

25. Salon

www.salon.com/partne... />Amerikanskt samhällsmagasin. En titt på Salons vanliga sida visar snabbt att mobilversionen är en blek kopia. Formgivningen är första tecknet och att sajten är anpassad för föråldrade Avantgo späder på tvivlen. Ändå är givetvis texterna desamma som man hittar på vanliga sidan. Tyvärr är dock urvalet tunnt och presentationen för bristfällig för att imponera.

Betyg 3

26. TV4

wap.tv4.se/
/>TV4 borde kunna betydligt bättre för i mobilen ligger man långt efter stora svenska mediaföretag. TV4 serverar visserligen tv-klipp exempelvis till Tres portal, men den egna sidan wap.tv4.se är en på tok för bantad sida med bara textnyheter och en logotyp.

Betyg: 3

27. Sky News

pda.sky.com/
/>Innehållet är fokuserat på senaste nytt och på sport, men tyvärr är navigationen lätt förvirrande. Har man väl klickat sig vidare från förstasidan kommer man till en annan typ av navigation och kan inte klicka sig tillbaka till ursprungssidan. Andra brittiska sajter (som BBC) erbjuder mer matnyttigt innehåll för svenska besökare.

Betyg: 3

28. Nerikes Allehanda

www.nerikes.se/handd... />Med ett upplägg vitt skilt från en vanlig tidning så överraskar NA. Det är svårnavigerat eftersom rubriker som Kultur och Sport leder direkt till enskilda artiklar och upplägget med toppnyheter på en förstasida har man helt bortsett ifrån. Visst finns ett litet urval nyheter här, men det är svårt att ta till sig och väldigt begränsat.

Betyg: 2

EKONOMI

1. Dagens Industri

mobil.di.se

Som informationskälla för ekonominyheter är Dagens Industri svårslagna. Först och främst kommer man hit för nyheterna och de kortare telegrammen. Dessutom finns kurser för de olika börslistorna. Beroende på vilken operatör du använder kan du även komma åt tv-inslag från DItv här, så Dagens Industri ligger långt fram.

Betyg: 8

2. E24

mobil.e24.se/
/>Här serveras först toppnyheterna för att sedan kompletteras med en menyrad för allt från sajten och sedan olika typer av fördjupningar. Formen är lätt att känna igen från E24:s vanliga sida, men ypperligt anpassad till mobilens förutsättningar. En synnerligen välgjord sajt.

Betyg: 8

3. Direkt

wap.direkt.se/
/>Formgivningen är väldigt sparsmakad, men innehållet desto vassare. Här hittar man välskrivna snabba kommentarer om ekonomi och det gör sajten väl värd ett besök. Skulle kunna kompletteras med börsinformation och en uppdaterad formgivning.

Betyg: 6

4. Privata affärer

mobil.privataaffarer.se

Egna nyheter om privatekonomi kombineras med telegram på området. För börskurser finns långa listor med kurser, men de är tyvärr mycket oöverskådliga i mobilen och kräver en hel del bläddrande för att man ska hitta rätt. Då är förutsättningarna bättre om amn loggar in för att se sin privata portfölj som man lagt upp.

Betyg: 5

5. Avanza

www.avanza.se/dsr/mi... />Copyright-texten med årtalet 2000 visar att Avanza inte givit sin mobilsajt särskilt mycket uppmärksamhet den senaste tiden. Ändå är siffrorna som serveras aktuella, med information om generalindex, valutor och räntor. Dessutom finns dagens vinnare och förlorare på börsen kompletterade med inp>Betyg: 5

6. Axier.se

wap.axier.se

Här går att läsa en månad gamla aktieanalyser helt gratis, men för de aktuella analyserna får man ta fram plånboken. Analyser av generalindex, branscher eller inp>Betyg: 5

7. Businessweek

pda.businessweek.com/index.html

Texterna är bra, men tyvärr dåligt anpassade till mobilen. Det är gott om länkar som pekar till tunga sidor som inte är mobilanpassade och översikten kunde vara betydligt bättre även i de mobilanpassade delarna. Det här gör att Businessweek har en del kvar att bevisa för att bli värda ett bokmärke i mobiltelefonen.

Betyg: 3

NÖJE

1. Yahoo

uk.m.yahoo.com

Yahoo har ingen riktig svensk sajt, så det närmsta vi kommer är Storbritannien. Egentligen samlar Yahoo många tjänster i sitt program Yahoo Go, men för alla andra finns många tjänster även i form av en mobil webbsida. Här hittar vi bland annat nyheter och tillgång till Yahoo Mail, liksom länkar till många andra av Yahoos tjänster. Bra är att man efter inloggning får med sig månag av de inställningar man har på sin PC. Till exempel adressbok och nyhetskällor man vill följa.

Betyg: 7

2. Kanal 5

wap.kanal5.se/
/>Kanal5:s uppryckning från urvattnad sajt för ringsignaler till en riktig tv-sajt är välkommen. Nu finns ett litet urval av egenproducerade program att se direkt i mobilen. Priset på tio kronor per avsnitt är dock i saftigaste laget, samtidigt som datakostnaden tillkommer och tittandet därför kan göra stora hål i plånboken. Betalningen blir särskilt vansklig när det handlar om till exempel heltimmesprogram som inte är helt mobilanpassade i sitt upplägg. Tyvärr saknas aktuell tablå, något som kan vara intressant att se på väg hem till tv-soffan.

Betyg: 6

3. Onion

mobile.theonion.com/content/

The Onion har ett ganska tydligt amerikanskt fokus, men så är nyheterna här också satir och påhitt. Lämpar sig väl för en stunds underhållning, framför allt om man hänger med i det amerikanska nyhetsflödet och vet vad det är The Onion gör narr av.

Betyg: 6

4. MTV

mobil.mtv.se

Musikkanalen som inte längre spelar lika mycket musik har lyckats ta med sig sin attityd ut på mobila webben. Med stora bilder känns sajten tv-mässig. Nyheter och videoklipp från programmen kompletteras med en musikshop med låtar för femton kronor styck.

Betyg: 6

5. Dagens TV

wap.dagenstv.com/
/>Pä väg hem på kvällen kan det vara kul att se vad som sänds på tv. På Dagens TV får man översikt kanal för kanal, eller om man hellre vill det, en personlig tablå med de kanaler du själv har hemma. Då krävs att du först registrerar ett konto på deras vanliga webbsida.

Betyg: 5

6. Starlounge

wap.starlounge.com

En titt på en del av kvällstidningarnas löpsedlar ger dig en bild av vad Starlounge skriver om. Det handlar mycket om kändisförhållanden och främst då med Hollywood i centrum. Upplägget är attraktivt, med bilder på de tre senaste nyheterna. Utöver de senaste nyheterna finns här även en modeblogg, kändisnyheter och bildspel. De senare är dock dåligt mobilanpassade och kan var och en ta uppåt två megabyte i nedladdning.

Betyg: 5

7. Bubblare

mobil.bubblare.se

Videosajt i betaversion och det märks. Utbudet är begränsat till 22 filmer och de byts sällan ut. Det här lär med andra ord inte vara någon sajt man återvänder till. Klippen laddar man ner i 3gp-format för att se på. Ingen infromation om storlek på klippen man laddar ner, vilket vore bra att veta innan man får mobilräkningen.

Betyg: 4

8. Avigsidan

www.avigsidan.com/wa... />Mycket föråldrad och enkel sajt som serverar skojigheter som slumpas fram, en i taget. Här kommer felskrivningar, särskrivningar, misstag och iaktagelser som fått en komisk innebörd.

Betyg: 3

SPORT

1. Golf.se

mobil.golf.se/
/>I sitt fullständiga format är golf.se riktigt fullmatad och bevakar de flesta större golftävlingar med svensk inblandning. I mobilversionen har man skalat bort mycket, men nyheterna finns tilgängliga. Dessutom finns bra mobilanpassad direktrapportering från en del tävlingar där man kan följa deltagarna hål för hål.

Betyg: 7

2. Eurosport

mobile.eurosport.com... />Välkomnande bild från en aktuell sporthändelse och sedan rubriker på ett fåtal sporter med länkar till ytterligare nyheter. Texten är på engelska och urvalet av sporter inte samma som svenska tidningar gör. Här är det främst motorsport, cykel och simning som gäller.

Betyg: 4

3. Weather.com

xhtml.weather.com

Amerikanska Weather.com publicerar väderprognoser för hela världen. För Sverige känns prognoserna inte alltid helt träffsäkra, och man måste gå in i inställningar för att få temperaturen angiven i Celsius-grader.

Betyg: 4

LIVSSTIL

1. Coop recept

mobil.coop.se/
/>Coop har ställt samman en välfylld recepttjänst. Sök är vägen fram till maten du vill ha och man kan söka både på ingredienser och maträtter. Med ett arkiv på fler än 6000 olika recept blir det faktiskt enkelt att både använda tjänsten som inspiration när fantasin tryter och som faktabank. Kommer man inte ihåg ingredienserna i blåbärsmuffins eller bondomeletten går det enkelt att kolla upp.

Betyg: 8

2. Tasteline

mobil.tasteline.com

Tasteline är till skillnad från butikernas receptsamlingar mer en redaktionell produkt och det har man dragit nytta av. Tasteline känns som betydligt mer än en receptsamling. Visst kan man söka bland 10 000 recept utifrån till exempel maträtt eller ingredienser men här finns även inspiration, information om vad folk söker just nu samt snabba genvägar till annat innehåll från sajten. Innehållsrikt och attraktivt paketerat.

Betyg: 8

3. Resplus

mobil.resplus.se

Med Resplus känns det som man kan ange nästan vilka två småorter som helst i Sverige och få fram den smidigaste vägen från den ena till den andra. Styrkan är samarbetet mellan bland andra SJ och bussbolag. Boka kan man inte göra här, men tillgången till alla tidtabeller är praktisk.

Betyg: 6

4. Flickr

m.flickr.com/
/>Flickr är en omfattande bildsajt där man kan ladda upp sina bilder och se på kompisarnas. Sajten i mobilen är inte lika imponerande som den vanliga webbversionen, men man kan söka bilder efter sökord och den som loggar in kan ladda upp, se senaset kommerntarer och hitta de senaste bilderna från kompisarna i tjänsten. Utan att själv vara inloggad är det svårt att hitta bilder från en person man redan känner, så se till att göra ett bokmärke när du väl hittar rätt.

Betyg: 6

5. Webtender

wap.webtender.com/ />En rätt så imponerande online-databas med drinkar. Söker man på Mojito får man fram 4 varianter, och en sökning på Margarita resulterar i en lista på 44 drinkvarianter. Lite störande att enheter anges i ounce, men oftast går det att se proportionerna för ingredienserna ändå.

Betyg: 6

6. Svenska Naturskyddsföreningen

mobil.naturmob.se

Innehållet på sajten är kanske inte sådant man akut måste ha tillgång till i farten, men det är utan tvekan trevligt och lite innovativt. Man kan ge bort pengar genom att ladda ner och betala för naturbilder och -ljud. Live-bilderna från björnide och havsbottnen är kul.

Betyg: 6

7. Vinbanken

wap.vinbanken.se

Vinbanken är en oberoende tjänst som testar och betygsätter alla slags viner. Det kostar 10 kronor per månaden att använda tjänsten, vilket är väl saftigt även om sajten känns lättanvänd med bra sökmöjligheter. Det är lätt att hitta vin i olika prisklasser, boxviner med mera.

Betyg: 5

8. Arla

mobil.arla.se/
/>Tre dagliga recept får här göra sällskap med en topplista på tio recept. Syftet är givetvis att inspirera till middagsvalet när man står i matbutiken och det gör sajten bra. Kanske vore det en fördel om man kunde söka i hela den digra receptdatabas som finns tillgänglig på arla.se. Det skulle vara användbart om man visste vad man ville äta, men var osäker på ingredienserna i maträtten som hägrade.

Betyg: 5

9. E-messenger

mob.e-messenger.net/... />Om du inte har någon bra programvara för MSN Messenger så är den här wap-lösningen för att logga in och chatta i mobilen en lösning. Den fungerar dock inte perfekt, bland annat är det lätt att halka ur inloggningen.

Betyg: 5

10. Testvinnare

mobil.testvinnare.se

För den som ska köpa IT-produkter. Direkt på startsidan söker man med en del av ett produktnamn. Sedan ska man kunna se prisläge och vilket betyg produkten fått av professionella testare. Bra tänkt, men de tokigt korta sammafattningarna av testerna säger ibland ingenting om produkten. Riktiga testsajter är bättre.

Betyg: 5

11. Café

wap.cafe.se

I mobilen är tidningen Café en renodlad modeblogg och inget annat. Varken mer eller mindre. För att vara en så enkel och fokuserad sajt har Café lyckats bra. Text och bild kombineras med särskilda bildspel när det är befogat.

Betyg: 4

12. Filmer

ppcvidz.com

Här finns massor av länkar till video, främst för din mobil utrustad med Windows och Windows Media Player. Tanken är god, men utbudet är ur svensk synvinkel väldigt smalt, trots det stora antalet länkar. Bandbreddsbehovet gör att w-lan är att föredra och utbudet av tv-kanaler sträcker sig främst till udda kanaler som amerikansk college-tv.

Betyg: 4

13. Nattstad

wap.nattstad.se/
/>Festkalender, vimmelbilder och möjlighet att hålla kontakt med andra som gillar utelivet på barer och klubbar. Allt med fokus på Göteborg.

Betyg: 4

14. Textamerica

tamw.com/
/>Tidigare var den en av de bästa sajterna för mobloggande, men sajten drivs som alla sådana av sina användare. Samtidigt som textamerica började ta betalt 9 dollar i månaden av sina användare försvann också styrkan. Användarna. För intressantast är sajten om dina kompisar är där. Även om sajten rent tekniskt och när det gäller struktur är bra uppbyggd saknas förutsättningarna för diskussion med andra användare.

Betyg: 4

15. Skistar

mobil.skistar.com

Hos Skistar hittar man lift-, pist- och väderinformation från företagets anläggningar i Åre och Sälen. Snabbt och enkelt, ett förslag på utveckling skulle vara aktuella händelser på orterna och övrig evenemangsinformation.

Betyg: 4

TEKNIK OCH IT

1. News.com

m.news.com/
/>Formgivningen och anpassningen för mobilen gör det här till en av de allra bästa sajterna. Innehållet är bra, men tyvärr visas bara de senaste nyheterna och det finns ingen möjlighet att sortera sig ner till särskilda ämnesområden. Bra verktyg för att skicka artiklar till e-postadresser om man inte orkar läsa hela.

Betyg: 8

2. Linux Reference Guide

www.novospace.com/ch... />Vill du få koll på Linux? Den här guiden samlar kommandon, information om filsystemet och nätverksverktyg. Allt prydligt formaterat för visning i din Mobil just när du som novis på Linux sitter och inte fattar hur du ska få det att funka.

Betyg: 6

3. Mobidock

www.mobidock.com

Omfattande och ambitiös portal för mobilt innehåll. Här finns nyheter, strömmande radiosändningar, länkar, blogg, trafik information och annat. Anpassat främst för Windows Mobile och tyvärr dålig aktivitet i de delar där användarna skapar innehållet.

Betyg: 5

4. MS Mobiles

mobiles.msmobiles.co... />Hos MS Mobiles hittar man det mesta om telefoner utrustade med Winedows Mobile, både ur ett användarperspektiv och med utveklare som målgrupp. Det är ingen bildspäckad sajt, men upplägget är enkelt och lättöverskådligt. När bilder används så kan man se dem i fullstorlek, vilket visserligen drar bandbredd, men i en Windows-mobil visas bilder i fullformat smidigt.

Betyg: 5

5. Slashdot

slashdot.org/palm
/>Nyheter för nördar är Slashdots egen underrubrik till sin sajt, och det stämmer verkligen på mer än ett sätt. Man måste vara nörd för att gilla den här formgivningen med tätt sammanpackade rader text om tekniknördiga nyheter - helt utan bilder. För de frälsta ändå ett måste.

Betyg: 5

6. The Register

https://mobile.theregister.com/

Brittiska The Register bjuder på tekniknyheter uppdelat i olika kategorier (internet, telekom, etc). De fem senaste nyheterna i varje kategori kan man läsa. Bildfritt och ganska fult, men matnyttigt för den intresserade.

Betyg: 5

7. Esato

wap.esato.com/wap

För mobilnörden är Esato ett forum man bör besöka med jämna mellanrum. I mobilversionen finns visselrigne loggor och ringsignaler, men det är forumet som lockar. En del kan man tillgodogöra sig, men anpassningen är svag och ofta missar viktiga saker som bilder i inläggen.

Betyg: 4

8. Macrumors

mobile.macrumors.com... />Apples ständiga hemlighetsmakeri om ännu ej lanserade produkter gör att Macrumors har ett tacksamt jobb. Det finns mycket rykten och få säkra uppgifter inför Apples produktlanseringar och här kan man få veta vad som är på gång. Formgivningen är dock frånvarande, så sajten är lite svårnavigerad. Det gäller helt enkelt att bläddra sig ner i en lång kolumn.

Betyg: 4

9. Midlet

midlet.org/wap/
/>På midlet.org finns en mängd javaspel för olika telefoner, bara att ladda ner. Trist och textbaserat upplägg, inte så värst användarvänligt.

Betyg: 4

10. Min Hembios forum

www.minhembio.com/forum/lofiversion

Förenklad version av forumet på webbsajten Minhembio, fyllt med diskussioner om platta tv-apparater och allt omkring. Bra för den som vill läsa diskussioner, men tyvärr saknas alla andra möjligheter som sökfunktion och möjlighet att göra inlägg.

Betyg: 4

11. My-Symbian

mobile.my-symbian.co... />My Symbian är det bästa stället att hitta program till en Symbian-mobil. Väldigt många Nokia-telefoner kör Symbian, liksom Sony Ericssons smarta mobiler, och en eller annan Motorola. På My Symbians mobila sajt går det bra att söka efter allehanda program och därefter ladda ner och installera dem direkt i mobilen. Det är definitivt kul och enkelt att utvidga mobilens användningsområden med nya program.

Betyg: 7

12. Prylportalen

m.prylportalen.se/ />Prylar är förstås temat för sajten Prylportalen och den mobila versionen av Prylportalen bjuder på de 15 senaste nyheterna. Det är bra med bilder och lättöverskådligt, men sajten hade varit ännu bättre med en sökfunktion och en uppdelning i olika avdelningar. För den som vill läsa dagliga prylnyheter känns den ändå obligatorisk.

Betyg: 6

13. IDG

wap.idg.se/
/>Innehållsrik men helt utan bilder är den här sajten som samlar ett stort antal it-nyheter och tester. Man kan läsa senaste nyheterna eller välja att se nyheter sorterade efter tema om man letar efter något speciellt. Databasen med tester innehåller ingresser till tester och betyg, men inga fakta eller mer matig information.

Betyg: 6

14. Handdator.se

www.handdator.se/mobil

Trotjänare som varit med länge och erbjuder en blandning av programtips, nyheter, egen försäljning och pressmeddelande. Snyggt formgiven och bra strukturerad. Dock svårnavigerad på mindre skärmar och delvis dåligt uppdaterad.

Betyg: 4

15. Ipodlounge

www.ilounge.com/inde... />Sajten är lite illa anpassad för mobilens lilla skärm och ämnet begränsar en hel del. En sajt om bara Ipod har helt enkelt svårt att få ihop tillräckligt engagerande nyheter, för det är vad man presenterar på mobilversionen av sin sajt.

Betyg: 3

SÖK OCH HITTA

1. Hitta.se

wap.hitta.se/
/>Grafiskt är det här ingen avancerad sajt, men så är det också innehållet som är i fokus, med rätta. En enkel sökruta inleder och sedan kommer man till träfflistan med namn och nummer. Givetvis är det här ett lysande alternativ till att ringa dyra nummerupplysningen. Kul detalj att man kan se både karta och bild på porten man söker då det finns tillgängligt. Smart för att hitta rätt.

Betyg: 8

2. Eniro

wap.eniro.se/
/>Att det kostar 10 kronor att ringa till nummerupplysningen blir en mobilversion i form av en hemsida självklart intressant, för här är det ju helt gratis. Man betalar bara för datakostnaden. Här får man också mer information, vi kan se karta till den man söker och numret går enkelt att spara i adressboken istället för att trixa med papper och penna för att komma ihåg numret telefonisten läser upp. Smart enkel tjänst helt enkelt.

Betyg: 8

3. Storstockholms Lokaltrafik

mobil.sl.se/
/>Mobilanpassade sajter är ofta som bäst när de löser ett problem och tidtabeller och resråd för kollektivtrafik hör onekligen dit. Hos SL får man ange start- och mål för att sedan få de kommande avgångarna som passar resvägen. Mycket användbart.

Betyg: 8

4. Google

m.google.com/
/>På ett sätt är Googles mobila sida ingången till hela stora internet magiskt anpassat till en mobiltelefons lilla skärm. För när man söker i mobila Google blir sökresultaten automatiskt översatta så att de kan visas i mobiltelefonen. Det är en funktion som kan vara riktigt användbar. Förutom söket bjuder Google även på en motsvarande bildsökfunktion. En lokal sökfunktion som också finns är användbar om du söker efter ett pizzaställe i New York, men helt outvecklad för svenska orter. På den engelska versionen av sidan finns även Google News med de senaste nyheterna på engelska, samlade från olika källor på webben. Sökfunktionen för webben är det som lyfter Googles tjänst.

Betyg: 8

5. Arlanda Express

wap.arlandaexpress.com

Snygg, enkel och närmast genial sajt. Du är på väg till Arlanda Express och det du möts av på deras sajt är stort och tydlig information om det du vil veta, hur lång tid du har på dig. Längre ner följer mer allmän information. Ett modigt val som är mycket lyckat.

Betyg: 8

6. Remember The Milk

m.rememberthemilk.com

Remember The Milk är en suverän tjänst för att ha med sig att-göra-listor, handlarlistor och alla andra listor i mobilen. Listorna kan man också komma åt från vilken dator som helst, och kör man Google Calander kan Remember The Milk integreras med Google-kalendern. Det är lätt att lägga till och hitta uppgifter i mobilen, men förstås också går det också från vanliga datorn. Sms-påminnelser är också möjligt, för den som har Comviq/Tele2.

Betyg: 8

7. Amazon

www.amazon.com/phone... />Att handla via internet är numera vedertaget, men mobilshopping har inte riktigt tagit fart. Ändå gör Amazon ett riktigt bra försök. Det förutsätter att man redan är kund och på så sätt slipper man mata in mycket text. Det går enkelt att söka efter till exempel en film man vill köpa och leveransadress och betalningssätt väljer man bland de man redan registrerat på sitt konto.

Betyg: 7

8. Gmail

m.gmail.com/
/>Många av fördelarna med Google mailtjänst gör sig påminda även i den här mobila versionen av sajten. Sökmöjligheterna gör det enkelt att hitta äldre meddelanden och överlag är det en tjänst som är enkel och smart upplagd. Som alternativ finns en än smidigare version i form av en javaapplikation att ladda ner till sin telefon.

Betyg: 7

9. Google Reader

www.google.com/reader/m/

Google gör ett bra jobb med att ta funktioner som man annars behöver speciella program för och göra dem tillgängliga på werbben. Google Reader är en bra tjänst för att bevaka rss-flöden och den är inte sämre i mobilen. Tvärt om är det en verkligt nyttig tjänst, särskilt för den som inte har rss-läsare inbyggd i mobilen.

Betyg: 7

10. Answers

mobile.answers.com

Wikipedia har haft en stor inverkan på mångas informationsinhämtning med sin användaruppbyggda databas med kunskap om allt mellan himmel och jord. Answers samlar information från Wikipedia och flera andra källor, vilket gör den till en utmärkt följeslagare i mobilen. Den kan snabbt avgöra diskussionerna om vad huvudstaden i Gambia heter eller vad solens diameter egentligen är. Tyvärr gör inhämtandet av information från fristående källor att sajten ibland är rätt dåligt mobilanpassad med stora tunggladdade bilder.

Betyg: 6

11. Arbetsförmedlingen

wap.ams.se

Ams wap-sida vänder sig både till arbetssökande och arbetsgivare även om det nog är den förstnämnda kategorin som har mest nytta av sajten. Den som letar jobb får snabb tillgång till hela Platsbanken och kan söka geografiskt, i Sverige eller utomlands, samt utifrån yrkesområde. Arbetsgivare kan se sina inlagda annonser och få information om hur många som läst dem. Det blir en del klickande för att nagivera sig runt på sajten men eftersom den är så snabb är det ett mindre problem.

Betyg: 6

12. Bokfynd

wap.bokfynd.nu

Specialiserad tjänst som gör en sak bra. På vanliga sajten söker man helst efter författare eller titel för att hitta billiga böcker. Mobilversionen tar istället utgångspunkt från isbn-nummer. På plats i bokhandeln kan man alltså se hur mycket billigare boken är att köpa på nätet.

Betyg: 6

13. Fass

mobil.fass.se/
/>Den mesta information om läkemedel och hur de bör användas hittar man i den mycket tjocka boken FASS som finns i version för såväl läkaren som patienter. På FASS mobila sajt finns all information lättillgänglig i mobilen och det är faktiskt riktigt lätt att söka. Här finns generell information om läkemedlet liksom tips om hur den kan användas under till exempel graviditet och vilka läkemedel som man ska undvika att blanda. Enkelt presenterat med länkar til mer fördjupad information.

Betyg: 6

14. Serie.nu

wap.serie.nu

Serie-strippar av oetablerade svenska serietecknare. Allt helt gratis i mobilens webbläsare. Du rullar fram serierna med mobilskärmen i liggande läge. Kul, särskilt om man väljer att följa en viss serie. Har du en mobil med RSS-stöd kan du få dagens serie nedladdad automatiskt.

Bild: 6

15. Stardust - Allt om film

m.stardustmagazine.s... />Filmtidningen Stardusts mobila sajt bjuder på dagliga nyheter om allt inom filmens värld. Tyvärr saknar den mobila versionen av Stardusts webbsajt recensionerna och intervjuerna, som gör Stardusts vanliga webbsida riktigt bra.

Betyg: 6

16. Wapipedia

www.wapipedia.org/ />Internet är ett uppslagsverk, också i mobilen. Wikipedia är nätets kanske främsta uppslagsbok, och den engelska versionen av Wikipedia har anpassats till mobilen av Wapipedia. Tyvärr är det inte en kontinuerlig mobilanpassad Wikipedia utan en föråldrad icke uppdaterad version där man kan läsa att Göran Persson är svensk statsminister med mera.

Betyg: 6

17. Trafiken.nu

wap.trafiken.nu/
/>För Stockholm, Göteborg, Skåne och Kalmar är Trafiken.nu ett ganska lättanvänt sätt att få information om trafikläget innan man ger sig ut på vägarna.

Betyg: 6

18. BBC Guide 2 Life

wap.bytbil.com/
/>För den som är ute på bilköparturné hos olika bilhandlare är den här mobila varianten av Bytbil användbar. För visst kan det vara svårt att hålla reda på bilarna man ska eller har kollat på. Sajten har visserligen lite väl många steg för att hitta rätt, men erbjuder en bra väg för att jämföra bilen man besöker med andra tillgängliga modeller.

Betyg: 5

20. Hemnet

tregbet.hemnet.se/ />På jakt efter ett nytt boende kan det vara många visningar och objekt att hålla reda på, så en bostadsajt i mobilen är ingen dum idé. Har kan man söka på ungefär samma kriterier som på den stora sajten och jämföra objekt man besökt eller är på väg att besöka. Bilderna är visserligen inte särskilt stora, men tillräckligt för att man ska kunna minnas vilket hus det är ser och jämföra fakta.

Betyg: 5

21. Lunchinfo

wap.lunchinfo.com/ />Information om vad som serveras på lunchrestaurangerna i ett 20-tal svenska städer. Mycket bra uppdelat där du kan söka efter en viss stadsdel och hitta fram till din restaurang. Trots att sajten känns välfylld saknas tyvärr väldigt många restauranger.

Betyg: 5

22. SAS

www.sasmobile.se/
/>Mest användbart och intressant på SAS sajt är informationen om avgångstider och möjligheten att logga in och se saldot på Eurobonus-kontot om du samlar poäng på dina flygningar. Bäst är möjligheten att checka in via mobilen, ett bra sätt att fördriva tiden i tåg, buss eller taxi på väg till flygplatsen.

Betyg: 5

23. Alatest

m.alatest.se

Samlar in tester från tidningar och samlar på ett ställe. Bra sökfunktion, men sedan är svårt att få den överblick som krävs för att tjänsten ska bli riktigt användbar.

Betyg: 4

24. Seek4wap

seek4wap.com/index_se.wml

Söktjänst för wap-sidor. Själva sökfunktionen är dålig men om man letar med hjälp av kategorier kan man hitta mystiska små wap-sidor man inte trodde fanns.

Betyg: 3

25. Vägverket

wap.vv.se/
/>Vägverkets information om olyckor, trafikhinder med mera går numera också att läsa i mobilen. Men det krävs väl många klick - trafiken.nu eller en bilradio är bättre källor till trafikinformation.

Betyg: 3