Mobil spår framtiden

2014 i spåkulan - Del 1

Förväntningarna inför 2014 är många: Vad har tillverkarna på lagret? Vilka tjänster slår igenom? Hur utvecklas priserna? Mobilredaktionen tittar här i spåkulan och ger sin syn på vad vi tror kommer att hända under 2014 i en artikelserie i två delar.

Publicerad Uppdaterad

1/ Kina på frammarsch – Fler billigare lurar

USA med Apple, Sydkorea med Samsung och Japan med Sony: Tre regioner som hittills drivit på tillväxten av smarta telefoner och surfplattor. Dessa kan räkna med allt hårdare konkurrens från kinesiska tillverkare under 2014. Redan under tredje kvartalet 2013 stod kinesiska tillverkare för cirka en tredjedel av alla sålda smarta lurar globalt, enligt IDC. Det är bara början. Under 2014 ska man hålla ögonen på Huawei, Lenovo, ZTE och även Coolpad. Den utvecklingen kommer förmodligen även att innebära allt billigare smartphones.

2/ Allt fler phablets

Under 2013 har surfplattor i mindre format blivit alltmer populära. Medan det även framöver kommer att finnas en marknad för surfplattor i alla storlekar, inte minst hybrider som mer eller mindre kan ersätta datorn så räknar vi med att se allt fler smarta telefoner med större skärmar, så kallade phablets. På sikt kan de även komma att i någon utsträckning konkurrera ut mindre surfplattor. Analysföretaget IDC spår till och med att antalet skeppade surfplattor kommer att nå sin topp under 2017. Företaget räknar med en comeback för större surfplattor då på grund av att konsumenter väljer phablets istället för mindre surfplattor.

3/ Telefonernas alla kanter och sidor kommer till liv

Att få baksidan av telefonen att samspela med framsidan och mjukvaran är en trend som startades under 2013 och som vi spår kommer att fortsätta under 2014. Två bra exempel på det är Nokias Lumia-modeller och Iphone 5C, där färgen på enheten samspelar med färgen på användargränssnittet. Ett annat är Jollas ”The other half”, en utbytbar del i telefonen som även påverkar enhetens gränssnitt och funktioner. Även Yotaphones telefon med två skärmar, en vanlig pekskärm på framsidan och en bläckskärm på baksidan, tyder på att den tidigare ointressanta baksidan kan användas för att addera funktion till en smartphone. Intressant blir det att se vad Samsung gör med sitt patent på en ny metod för att styra objekt via baksideskontroller på telefoner med genomskinlig skärm.

4/ Klä dig med uppkopplade prylar

Många tillverkare lanserade uppkopplade prylar som man kan ha på sig, så kallade wearable design-prylar. Exempel är de smarta klockorna Galaxy Gear, Sony Smartwatch 2 eller Pebble. Det har länge ryktats att Apple jobbar på en Iwatch. Vi får se om en sådan lanseras under det kommande året. Något som dock är bekräftat och på gång är uppkopplade glasögon från Google, men även från flera andra tillverkare. Många utvecklare arbetar redan på att ta fram appar till Google Glass. Intressant i sammanhanget är hur tekniken för böjbara skärmar sannolikt kommer att integreras i dessa enheter. Det blir spännande att se om smarta klockor blir en egen kategori, och inte främst ett tillbehör till befintliga telefoner. Samsung har exempelvis valt att låsa användningen av Gear till sina egna telefoner medan Sony har valt att öppna dem för samtliga Android-telefoner. Pebble låter både Ios- och Android-användare koppla klockan till sin smarta telefon. Sonys och Pebbles tillvägagångssätt har fördelen att det ökar antalet potentiella kunder och driver på etableringen av smarta klockor som en ny självständig produktkategori.

5/ Böjbart och vattentåligt

Telefonen bär vi alltid med oss, därför ska den vara tålig. Sonys vattentåliga telefoner har fått ett stort genombrott under 2013 och vi räknar med att fler tillverkare lanserar vattentåliga enheter under 2014. Vi såg även under 2013 de första telefonerna med böjda och böjbara skärmar; Galaxy Round och LG G-Flex. Till en början undrar man vad nyttan är med en böjbar telefon men har man suttit på telefonen som låg i bakfickan och skärmen har spruckit förstår man lite bättre åtminstone en av poängerna med en böjd skärm. Sedan erbjuder böjda skärmar även möjligheten att behålla en större skärmstorlek i en något mindre telefon. Det är lite osäkert om fler tillverkare satsar på tekniken men utvecklingen blir intressant att följa, inte minst för att böjda skärmars användningsområde sträcker sig bortom telefoner. Man kan lätt tänka sig ergonomiska vattentåliga smarta klockor med den tekniken.