Säkerhet

60 Minutes hackade Iphone

Det amerikanska nyhetsprogrammet 60 Minutes utmanade en säkerhetsexpert att hacka en vanlig Iphone, och det endast med hjälp av telefonnumret. Resultatet är inte uppmuntrande.

Publicerad Uppdaterad

När det berömda nyhetsprogrammet CBS 60 Minutes skulle undersöka mobiltelefonsäkerhet så vände de sig till tyska Security Research Labs. Företaget har som uppgift att leta efter säkerhetsluckor som skulle kunna utnyttjas av personer med tvivelaktig moral. 

När reportern Sharyn Alfonsi frågar Karsten Nohl på Security Research Labs om Iphone är säkrare än Android så svarar han att ”alla mobiler är likadana”. Han tillägger att med informationen som de kan hämta från en hackad mobil så kan de ta reda på var ägaren jobbar, spionera på dennes mobilsamtal och läsa textmeddelanden. 

Mobilen som skulle hackas gavs till senator Ted Lieu. Den enda informationen som 60 Minutes gav Security Research Labs var kongressmannens mobilnummer. Det räckte. Inom en kort stund satt ”hackarna” och lyssnade på ett samtal mellan reportern och kongressmannen. De kunde även se var Lieu befann sig och spela in hans konversationer. För att lyckas med allt detta utnyttjade Security Research Labs ett säkerhetshål i det så kallade SS7-protokollet (Signaling System 7) som används för att sammankoppla mobiloperatörer. Det är också förklaringen till Nohls kommentar att ”alla mobiler är likadana”. 

John Hering, grundare av säkerhetsföretaget Lookout, säger till 60 Minutes att felet de flesta gör är att inte tänka på den smarta telefonen som en dator. För att visa hur sårbara mobilanvändare är flyttade Hering och hans team in i ett Las Vegas-hotellrum och skapade en falsk landningssida för hotellets wifi-nätverk. När reportern loggade in på den falska sajten så tog sig Hering in i mobilen och skaffade sig åtkomst till hennes e-post, kreditkortsnummer med mera. 

Vill ni se reportaget i fråga så finns den här: http://www.cbsnews.com/videos/hacking-your-phone/

Källa