Airbus låter dig ringa och surfa från flyget

Konkurrenten Boeing hann först. Men var tvungen att lägga ner, nu kommer dock Airbus med en lösning som gör att du kan surfa på din dator och även ringa mobilsamtal när du flyger.

Publicerad Uppdaterad

Redan för drygt två år sedan testade vi att surfa på flyget. Boeing sjösatte då sin lösning som innebar att såväl mobilprat som surfning via internet gjordes möjligt i flygplanen. SAS var ett av flera flygbolag som nappade på idén och som installerade dyr utrustning på sina flygplan.

Allt gick bra under ett års tid, sedan meddelade Boeing att man skulle lägga ner satsningen på internet ombord. Det kostade för mycket och gav för lite. SAS uppgav att det var en efterfrågad tjänst på flygplanen och hoppades in i det längsta att man skulle rädda verksamheten. Men så blev det inte. Boeing la ner tjänsten och alla satt nu och väntade på att någon annan skulle hitta en egen lösning.

Nu verkar det som om vi är där, Airbus, Boeings värste konkurrent på flygmarknaden, har nu ett system färdigt, men förutom surfning på planet blir det också möjligt att ringa från mobiltelefoner. Airbus satsning kallas för Onair och har fått sitt godkännande av EASA, European Aviation Safety Agency. Premiären blir först och främst på kortdistansflygningar i Europa, men räkna med att det dyker upp även på de långa flygningarna till Asien och USA.

Airbus lösning innebär att det går att ringa från flygplanet, men det är upp till flygbolagen själva att bestämma om samtalsfunktionen ska vara igång eller inte. Det finns alltså möjlighet att stänga av samtalen, men att tillåta mail, sms och surfning via mobiltelefoner.

Airbus räknar med att alla nya flygplan som tas i drift kommer att ha den här lösningen, och dessutom räknar man med att stoppa in samma lösning hos konkurrentens Boeings nya flygplan. Airbus räknar med att närmare 700 miljoner passagerare kommer att vilja använda sin mobiltelefon i luften inom två år.