Patentöverenskommelse

Apple och Nokia sluter fred igen

Nokias och Apples andra patentstrid läggs nu till handlingarna, betydligt snabbare än den första.

Publicerad Uppdaterad

Mobilvärlden präglas av hårda utdragna patentstrider. Mest känd är nog den mellan Apple och Samsung, men även Apple och Nokia har en historia av fiendskap. Mellan 2009 och 2011 processade Nokia mot Apple för patentintrång. Processen slutade i en uppgörelse där Nokia får en summa pengar för varje såld Iphone mot att Apple får använda Nokias patent.

I december förra året satte striden igång igen när Apple stämde ett antal företag som försökte driva in pengar å Nokias vägnar, och Nokia svarade med att stämma Apple direkt. Apple hävdade att Nokia hade fört över patent till andra bolag så att de inte längre skulle gälla under det ingångna avtalet för att kunna mjölka mer pengar ur Apple. Nokia å sin sida hävdade att Apple inte betalt enligt överenskommelse för användandet av Nokias patent.

Nu har man alltså slutit fred igen, betydligt snabbare den här gången, och lovar att gå vidare som samarbetspartner snarare än fiender. Att Nokia inte längre är en konkurrent på mobilområdet underlättade säkert processen.

Företagen är nu återigen överens om hur mycket Apple ska betala för Nokias Patent. Nokia ska dessutom som en del av ett nytt samarbete leverera "vissa produkter och tjänster inom infrastruktur" till Apple, gissningsvis utrustning för att testa Iphones. Apple i sin tur börjar återigen föra Nokias (före detta Withings) hälsoprodukter i sina fysiska och onlinebutiker.

Källa