Risk för fult spel

Applekonsortium vill köpa Toshibas minnesproduktion

Apple kan få en säker källa till minneskretsar genom ett uppköp av Toshibas produktion. Men det kan bli en smutsig kamp om att få affären.

Publicerad Uppdaterad

Toshiba är i trångmål efter att deras amerikanska dotterbolag i kärnkraftsbranschen, Westinghouse, har gått i konkurs. För att täcka upp förlusten och slippa bli avnoterade från börsen säljer man nu av lönsamma delar av företaget, däribland tillverkningen av minneskretsar.

Ett konsortium bestående av Apple, Bain Capital, Seagate Technology och Dell har tecknat en avsiktsförklaring om att köpa tillverkningen och bilda ett separat bolag av det som på sikt ska börsnoteras i Japan. För Apple handlar det förstås om att säkra tillgången på minneskretsar. I dag är man i stor utsträckning beroende av ärkerivalen Samsung för dessa komponenter.

Men en annan grupp, med Western Digital och riskkapitalbolaget KKRi spetsen har också aviserat att man vill köpa tillverkningen, och det skapar komplikationer på flera nivåer. Western Digital är partner i Toshibas NAND-minneskretsverksamhet, och Western Digital hävdar att man har vetorätt på försäljningen, vilket Toshiba förnekar.

Western Digital är i sin tur en av Apples leverantörer av minneskretsar, och Apple har hotat att sluta anlita Western Digital som underleverantör om de går vidare med sina planer på att köpa Toshibas minnesverksamhet. Frågan är hur realistiskt det hotet är. Med Toshiba uppköpt och Western Digital bojkottat skulle Apple bli ännu mer beroende av Samsungs minneskretsar, vilket ju är precis motsatt mot vad man vill ska hända. Så det troliga är snarare att Apple öser ur sin djupa kassakista och helt enkelt bjuder över Western Digital.

Folk med insyn hävdar att Apple-konsortiet har bjudit över 18 miljarder dollar, 145 miljarder kronor, för Toshibas minnesverksamhet.

Källa