Nya funktionerna steg för steg

Bildspel: Apple lanserade iOS 6

Apple har lansering i San Francisco under sin utvecklarkonferens. Här visades kommande iOS 6 upp och vi har allt du behöver veta. Se de nya funktionerna i Iphone och Ipad. Text och bilder.

Publicerad:

11 jun 2012 - 18:57

Uppdaterad:

7 jan 2014 - 14:04

Ios-chefen Scott Forstall började med att dra lite statistik, som att det finns 150 miljoner Imessage-användare, att 47 % av bilderna på Twitter kommer från iOS 5-anävndare och att det skickas 7 miljarder push-notiser varje dag. I iOS6 får vi se förbättringar av Siri. Som exempel visar Scott att Siri nu kan leverera detaljerad baseball-statistik från amerikanska ligan. Siri fick även frågor om amerikansk fotboll och sköter restaurangbokningar direkt samt berättar om vilka biofilmer som går på närmaste biografen, men detta tycks bara gälla för USA. Spanska La Liga är dock en liga som finns med. Siri kan nu också öppna appar och de övriga nya funktionerna tycks bygga på att Apple ingått partnerskap med några olika innehållsleverantörer. Man har även pratat med biltillverkarna BMW, Honda, GM, Toyota och Mercedes.

Som väntat lanserades även Facebook-integration som fungerar från tillexempel bildgalleriet, från webbsidor om du vill tipsa om en länk och händelser i Facebooks kalender synkas till kalendern i iOS.

I Telefon-appen har flera nya funktioner tillkommit. Istället för bara valen att svara eller neka kan man nu neka med ett meddelande som till exempel säger att du lovar ringa tillbaka, eller att du är på väg. Du kan även välja att bli påmind om att ringa tillbaka. Videosamtalen via Facetime fungerar i iOS 6 även via mobilnätet. Samtidigt kopplar Apple ihop ditt mobilnummer med ditt Apple ID tydligare så att iMessage till ditt mobilnummer även når din Ipad och dator och att samtal till facetime går fram.

I bildgalleriet där du hittar Bildströmmen kan du med iOS 6 dela med dig av bilder till dina vänner. Du väljer först bilder och sedan vilka vänner och då får de en notis om det i sina telefoner och möjligheten att titta på dina bilder i ett album i Bilder-appen.  

Mail-appen har fått nya funktioner i form av VIP-markerade kontakter. Markerar du personer som VIP så kan deras meddelanden till dig visas direkt i låsskärmen som sms. Det ska även vara enklare att lägga till film och foton i ett e-postmeddelande.

Passbook är en ny app som integreras i låsskärmen och sköter dina boardingkort till flyg, biljetter och liknande. Verkar vara Apples första intåg för att göra en elektronisk plånbok. Istället för att klicka in i specialla appar i kön till incheckningen får du snabbt fram rätt detaljer och funktionen tycks även vara gps-kopplad så man akn få biljetten visad samtidigt som man kommer till exempelvis fotbollsarenan. Appen fungerar även för olika kundkort så om du går in på ett amerikanskt Starbucks så dyker rätt kort upp där på låsskärmen.

Som väntat: Ny version av Kartor med Apples egna kartor nu. 100 miljoner företag ska vara sökbara över världen, svårt att bedöma om det är tillräckligt. Man har navigering mellan olika platser med steg för steg-instruktioner. Det ska även fungera i låsskärmen och precis som ryktet sagt har Apple flugit över städer för att göra 3D-vyer man kan se. De kallas Flyover. Återstår att se hur väl spritt det är hos oss i Europa. Scott visar i alla fall operahuset i Sydney i 3D så dit har Apple flugit. Tekniken kommer ju från ett svenskt företag; C3 Technologies så förhoppningsvis är även Sverige med.

Navigeringsläget visar stora skyltar med nästa sväng och man kan även zooma ut och se översiktbilden om man vill det. De funktioner som visats är bara ett tiotal av de 200 nyheter som ska finnas. Bland övriga som visas upp endast i skrift finns personlig ordlista i iCloud, förbättrat Bluetooth-stöd, Gamecenter kopplat till Facebook, och så vidare.

Ios 6 släpps i höst men finns att ladda ner i betaversion redan idag för registrerade utvecklare hos Apple. Ios 6 fungerar med IPhone 3GS och senare.

Efter en inledande standup-föreställning med skämt av Apples röststyrda asistent Siri tog VD Tim Cook plats på scenen. Det efter att Siri skämtat om bland annat Androids kodnamn Jelly Bean och ICS (Ice Cream Sandwich) samt skämtat om att hon såg fram emot den nya från Samsung, kylskåpet då, inte mobiltelefonen.

Tim Cook berättade bland annat att Apple nu har fler än 400 miljoner användarkonton i Appstore, att det finns 650 000 appar i Appstore, varav 225 000 är anpassade speciellt för Ipad. Med hjälp av olika utvecklare visas även exempel på användarscenarier där en blind man guidas av en app och olika utbildningsappar.

Nya version av iOS lovade Apple en bit in i presentationen, liksom uppdaterade bärbara datorer och den väntade versionen av datorernas operativsystem OS X. Vi koncentrerar oss dock på det mobila i form av Iphone, Ipad och iOS. Det har varit väldigt mycket om de nya bärbara datorerna och Mac OS X Mountain Lion och intressant även för iOS-anävndare kan vara att iCloud är tätare integrerat i Mac OS Mountain Lion så att man enklare ska kunna ha alla sina dokument och synka automatiskt mellan olika enheter. Det förutsätter dock i det här fallet att det är Apples appar man använder, som Pages, Keynote och Numbers. Bland andra OS X-nyheter som berör iOS-användare finns möjligheten att dela bilder till Flickr och iCloud Tabs som gör att du kan se i alla enheter vilka webbsidor du haft uppe, oavsett vilken enhet du anävnde.

.

.

 

.