Samsung Smart Home

CES: Samsung ger sig in i det smarta hemmet

Lite i förskott har Samsung visat upp satsningen Smart Home, som ska koppla ihop hela hemmet till ett nätverk.

Publicerad Uppdaterad

Samsung Smart Home är en satsning från den koreanska elektronikjätten som utannonserats strax innan CES-mässan drar igång på riktigt. Det är i grund och botten en plattform som ska möjliggöra kommunikation mellan en mängd olika enheter i hemmet. 

Till en början finns såklart enbart Samsungs egna enheter med i spelet, med TV-apparater, Galaxy Gear, smartphone och surfplattor. Men Samsung lovar att de har en hel del enheter på gång som kan kopplas ihop med systemet. Först ut, som även visas på CES, är wifi-uppkopplade övervakningskameror i antingen inomhus- eller utomhusutförande.

Men Samsung vill inte vara själva på bollen, utan lovar att Samsung Smart Home ska vara öppen för andra tillverkare och utvecklare som vill ansluta sig. I förlängningen ser de möjligheter att styra det mesta i hemmet, från vitvaror till belysning, element och luftkonditionering.

Tjänsten ska rullas ut under första halvan av 2014 (om Sverige är med där återstår att se) och vi får troligen veta mer om såväl tjänsten som vilka olika enheter som kommer att ha stöd för det hela under mässdagarna. Förhoppningsvis blir den här satsningen större än Googles till synes insomnade motsvarighet som presenterades för ett par år sedan.