Bara det bästa är gott nog

Dyraste Iphone X-modellen kan bli den mest populära

Med tanke på att den billigaste versionen av kommande Iphone X betingar ett pris på hela 11 495 kronor, så skulle man kanske kunna tänka sig att konsumenterna främst intresserar sig för instegsmodellen. Men en undersökning som RBC Capital Markets nu genomfört tyder faktiskt på motsatsen. Det är 256 GB-modellen som lockar köparna.

Publicerad Uppdaterad

Du har säkert varit där själv någon gång. ”Om jag ändå ska slänga ut så här mycket pengar så kan jag lika gärna betala lite till och få det absolut bästa”. Möjligen är det så konsumenterna som deltagit i RBC Capital Markets undersökning om Iphone X resonerat. Och visst: Har man 11 495 kronor att slänga ut på en telefon så kan man kanske avvara 13 200 kronor också. Priset är efter att en viss gräns passerats helt enkelt underordnat känslan av att ha det bästa som går att få. 

4 000 tillfrågade

Det är inget dåligt statistiskt underlag som RBC Captial Markets använt i undersökningen. Hela 4 000 personer har deltagit, och en majoritet av dem sade sig vara primärt intresserade av 256 GB-modellen av Iphone X. ”Vi ser det som en indikation på att man vill ha den bästa modellen” konstaterar RBC:s analytiker Amit Daryanani. I en värld där allt mer innehåll förpassas till molnet kan man förstås ifrågasätta huruvida 256 GB lagringsutrymme behövs, men det är inte omöjligt att det snarare handlar om att 64 GB är för lite än att 256 GB är nödvändigt. Någon 128 GB-variant av Iphone X finns inte. 

Uppdelning av konsumenterna

Undersökningen visar även en annan intressant trend, nämligen att antalet personer som vill uppgradera till en ny Iphone-modell varje år ökar, samtidigt som allt fler också väljer att behålla sin enhet i mer än två år. Vad det här beror på är förstås svårt att säga, men de senaste årens marginella uppdateringar av Iphone kan ha bidragit till utvecklingen. Vissa kör med inbytesprogram och ser till att alltid ha den senaste, medan andra användare helt enkelt väntar in större teknologiska skiften innan man uppgraderar. Intresset för årets Iphone-modeller är dessutom aningen lägre än vad intresset var för förra årets, enligt undersökningen. 

Källa