Vi kar känt på den

MyFC:s bränslecellsladdare klar till försäljning

Ett år efter lansering börjar det bli dags för MyFC att leverera sin nya bränslecellsladdare Jaq. Vi har känt på den.

Publicerad Uppdaterad

Jämfört med de dummyenheter MyFC visade upp på samma plats för ett år sedan har den färdiga versionen av bränslecellsladdaren Jaq blivit lite bulligare. Det ska främst ha att göra med kylningen. Bränslecellen omvandlar salt, vatten och luft till vattenånga och restprodukter samt elektricitet, via vätgas, och det hela genererar en del värme.

Enheten som det är nu blir inte obehagligt varm, men så sitter det en liten fläkt och surrar i. Till skillnad från företagets tidigare Powertrekk behöver man inte krångla med att hälla på vatten, de 20 g som behövs finns i kassetten man pluggar in. Laddaren behöver inte heller ligga på ett visst sätt, men den behöver luft, så man kan inte täcka över den.


Själva laddaren väger 170 g och korten man laddar med 40 g styck. När du pluggar in ett kort börjar en lampa på Jaq blinka,vilket betyder att processen att bilda vätgas är igång. Efter ca 30 sekunder lyser lampan stadigt, då är det dags att koppla in mobilen för laddning. Men Jaq har inget eget batteri, och energiomvandlingen går inte att stoppa när den satt igång, så du måste ladda mobilen medan processen pågår, annars går energin förlorad.

När processen är klar slänger man kortet, som ska vara miljövänligt producerat och återvinningsbart. Det rör sig alltså om en ganska yxig form av nödladdare, men det går att se användningsområde när man är ifrån el en längre tid där den har en fördel över ett vanligt batteripack.

I Sverige ska Jaq börja säljas med Tre någon gång runt månadsskiftet mars-april. Den kommer då att kosta 39 - 49 kronor i månaden, inklusivde ett visst antal laddkort som skickas hem. Samtidigt kommer MyFC att sälja på webben till samma pris. På sikt vill man kunna sälja laddkort i butiker som 7 Eleven.

Korten kostar mellan 12 och 19 kronor beroende på kapaciteten, som är 900 mAh, 1800 mAh eller från och med nästa år 2400 mAh. Enligt MyFC valde man att göra kort med varierande kapacitet efter att man insett att folk sällan laddar sitt batteri från tomt, och för mycket kapacitet vore därför att slänga energi i sjön.

Däremot erbjuder MyFC ingen lösning på situationen när man behöver ladda och har en kvart på sig. Jaq tuffar på som en normal mobilladdare och behöver en timme för att tömma ett 900 mAh-kort.