Påtaglig prestanda

Testrapport: Nokia Lumia 1520

Lumia 1520 är ett stort steg av flera olika anledningar. Det handlar om framförallt den stora skärmen, men även prestandan som är påtaglig.

Publicerad Uppdaterad

Vi har så klart testat phablets i det här stora formatet förut och det som gäller för dem gäller i stora drag även för Lumia 1520. Den stora högupplösta skärmen gör filmer och foton riktigt imponerande och detsamma gäller när man surfar på fullstora webbsidor som nu plötsligt är betydligt lättare att överblicka. I det sammanhanget är den extra kolumn med paneler på startskärmen som numera får plats en parentes.

Har nästan allt
Det är inte bara skärmen i Lumia 1520 som hör till det bästa som går att erbjuda. I telefonen har Nokia även byggt in trådlös laddning och kameran är visserligen inte samma som i Lumia 1020 med 41 megapixel och xenon-blixt, men den ger bilder i nästan samma klass.

Nokia Lumia 1520 är den första Windows Phone med en fyrkärnig processor och även om Nokia envist hävdat att fyrkärnig processor inte nödvändigtvis behövs så är skillnaden markant. De väntetider som annars ofta plågar appstarter i Windows Phone är klart förkortade.

Skärmytan upptagen
Lumia 1520 tjänar på framförallt sin skärm och prestanda, men i en del appar skulle jag vilja ha större möjligheter att utnyttja skärmytan mer effektivt. I Windows Phone som operativsystem kan man anpassa textstorlek så den blir större, men inte ändra standardsstorleken så den blir mindre. Det här gör att till exempel tangentbordet tar upp proportionerligt ungefär lika stort utrymme på skärmen och att det därför blir onödigt lite plats kvar för att visa innehållet i till exempel ett dokument man arbetar med. Samma sak gäller verktygsfält i till exempel webbläsaren.

Tittar vi på batteritiden har vi vid relativt sparsamt användande de senaste dagarna fått ut ungefär ett knappt dygn av batteriet. Hårdvarumässigt lovar i övrigt Lumia 1520 gott och skulle må bra av en lite mer phabletanpassad uppdatering av Windows Phone.

Vi fortsätter så klart att testa Nokia Lumia 1520 och publicerar ett fullständigt test inom kort. Är det något speciellt du vill att vi ska kolla lite extra på eller om det är något du undrar står kommentarsfältet nedan till ditt förfogande.

Nokia Lumia 1520

Mått: 85,4 x 162,8 x 8,7 mm

Vikt: 209 gram

Skärm: 6 tums IPS LCD med 1080 x 1920 pixel, 368 pixel per tum

Operativsystem: Windows Phone 8 med Lumia Black

Processor: Fyrkärnig Qualcomm Snapdragon 800

Arbetsminne: 2 GB

Lagringsminne: 32 GB, plats för micro-sd

Batterikapacitet: 3400 mAh

Övriga funktioner: NFC, Bluetooth 4.0, 4G/LTE, 3G, 2G, trådlös laddning.

I butik: 16 januari

Pris: 6200 kr