Första intrycket av Acer Liquid

Acer blev först ut med en Android-telefon med högupplöst skärm och Snapdragon-processor. Telefonen känns verkligen inte långsam, men vid vanlig användning är det skärmens storlek och upplösning som har störst betydelse för användarupplevelsen.

Publicerad Uppdaterad

I förhållande till de andra Andriod-modeller som finns ute på den svenska marknaden skiljer den sig också genom att inte ha några vanliga knappar eller någon styrkula under skärmen. Istället är det fyra touch-knappar för startskärmen, sökfunktionen, menyer och en knapp för att gå bakåt. Allt annat styrs genom att man trycker på skärmen. Förutom när man vill redigera text som man har matat in, t.ex ändra en felskrivning i ett sms, så fungerar det bra. Just när man redigerar text saknar man dock ett bättre sätt att styra markören på.

I övrigt känns designen på Acer Liquid genomtänkt. Touchknapparna på framsidan, sidoknappar som inte sticker ut och en lucka som täcker usb-kontakten ger telefon ett mycket stilrent utseende utan att det känns störande opraktiskt. Återstår att se om jag har lika stort överseende med usb-luckan efter en tids användande.

Gränssnittet som möter en i telefonen har Acer låtit vara i stort sett som det är utan några större ingrepp. HTC har förvisso lyckats bra med sitt eget Sense-gränssnitt men jag tycker fortfarande att grundversionen av Android är tillräckligt användarvänligt för att kunna stå på egna ben, vilket Acer i stort sett låter det göra. Däremot är det trevligt att man förinstallerat en del egna applikationer. Bland annat hittar man en applikation för att använda telefonen som mediaserver i ett nätverk. Acer har också tagit fram en egn applikation för att göra-listor. Det är något som saknas bland applikationerna som alltid ingår i Android även om det finns ett antal sådana gratis-program som kan laddas ned från Market.

Dessutom finns ett program för att koppla upp sig mot Acer och kolla om det finns någon ny version av telefonens mjukvara, manuellt eller med återkommande intervall. Telefonen har version 1.6 av Android och det är oklart exakt vilka planer som Acer har när det gäller uppdateringar, men att program finns tyder på ambitioner att hålla programvaran uppdaterad. Man har också gett telefonen Exchange-stöd genom att inkludera Roadsync-applikationer för kalender och mejl.

Det är som sagt skärmens storlek som i första hand gör att telefonen skiljer ut sig på ett positivt sätt. Den har givetvis betydelse när det gäller webbsurfning, bildvisning med mera. Men det gör också att exempelvis inmatning på skärmtangentbordet blir enklare.

Ett fullständigt test av Acer Liquid publiceras i ett kommande nummer av Mobil och inom kort här på webben.