Billig till tusen

Första intrycket: Billiga Huawei Ascend Y530

Prislappen är ofta det som definierar telefonerna från Huawei och det gäller särskilt i fallet med modellen Y530.

Publicerad Uppdaterad

Vi har inget att klaga på när det gäller materialet och själva byggkvaliteten, men vi hade gärna sett lite mer kraft under skalet på Y530. En telefon för bara strax över tusenlappen ställer så klart speciella krav på den som tillverkar den. Huawei har de senaste åren blivit allt bättre på industridesign och när det gäller det yttre är det alltså inget att klaga på i Y530. Huawei lägger gärna sina priser betydligt lägre än konkurrrenterna, men med Y530 är man långt ifrån ensamma. Här tycks konkurrensen vara vassare och faktum är att till exempel Sony har en liknande modell (Sony Xperia E1) i samma prisklass och med snarlika prestanda.

Koncentrerar vi oss på Huawei Ascend så märker jag framförallt att skärm och prestanda är det man sparat in på, vilket så klart är förståeligt. Det här innebär att det blir lite irriterande lång väntan när man ska växla mellan appar samt att skärpan i skärmen inte blir som på toppmodellerna, men det är ju enkelt att acceptera när priset också bara är en bråkdel av vad de dyraste telefonerna kostar. Android levererar i alla fall, även i version 4.3 som det rör sig om här, en bra lägstanivå trots att telefonen inte reagerar så snabbt som man hade hoppats på.

Telefonen saknar fysisk kameraknapp och själva kameran saknar många funktioner även den. Det blir bra bilder när du har bra, väl upplysta motiv, men när det är lite mörkt blir bilderna inte alls bra. Utan fotolampan har kameran stora problem att uppfatta detaljer och även med fotolampan på blir det problematiskt. När vi testar lyckas kameran trots lampa inte fokusera vilket resulterar i att bilderna blir upplysta men helt oskarpa.

Vi återkommer inom kort med ett fullständigt test av telefonen och är det något särskilt du undrar över går det bra att meddela i kommentarsfältet nedan.

Fotoexempel från Huawei Ascend Y530 när förhållande är gynnsamma.

Fakta Huawei Ascend Y530
Mått:
132,5 x 67 x 9,3 mm
Vikt: 145 gram
Skärm: 4,5 tum, LCD, 480 x 854 pixel
Operativsystem: Android 4.3
Lagringsutrymme: 4 GB, 1,3 GB tillgängligt samt plats för minneskort
Arbetsminne: 512 MB
Processor: Tvåkärnig MSM8210, 1,2 Ghz
Kamera: 5 megapixel, autofokus, fotolampa, främre kamera med 0,3 megapixel
Batterikapacitet: 1750 mAh
Pris: 1300 kr