För företag

Googles version av svarta tavlan

Googles digitala ”whiteboard” är företagets svar på Microsofts pekskärm Surface Hub.

Publicerad Uppdaterad

I grunden är enheten, som har det ”coola” namnet Jamboard, en 55 tums pekskärm med 4k upplösning. Microsofts Surface Hub presenterades år 2015, men som sedan följdes av två förseningar, är lika stor, men den erbjuds även som en 84 tums variant. 

Jamboard är direkt skapad för företag, ett område som Google har visat ökat intresse på senare tid, exempelvis med inriktningsbytet på chattappen Hangouts som tydligare ska sikta in sig på företagsanvändare. Jamboard stödjer 16 samtida pekintryck (jämfört med 100 på Surface Hub) och inkluderar pekpennor, en ”tavelsudd”, en inbyggd hd-kamera, wifi och högtalare. Enheten är framtagen för företag som redan använder Google Apps, och den använder också Googles nya ”whiteboard”-app som operativsystem. Det går att starta vad Google kallar för ”Jam sessioner” (tänk musiker som improviserar tillsammans) då användare samtidigt kan samarbeta på dokument över Google Hangouts. 

”Tavlan” kan känna av om ett finger sveps för att radera saker från ”tavlan” istället för att rita. Det finns även en mängd olika verktyg som anteckningar samt handskrift- och formigenkänning. Jamboard levereras på en ställning med hjul så att den kan rullas mellan olika mötesrum.   

Exakt vilken hårdvara som finns i innanmätet vill Google inte avslöja, i alla fall inte i dagsläget. Det vi dock vet är att Google säger att den kommer att kosta under 6000 dollar (cirka 53 450 kronor) när den börjar säljas 2017. Det skulle i så fall göra den omkring 3000 dollar billigare än 55 tumsvarianten av Surface Hub.

Googles blogginlägg om Jamboard.