Flera nya funktioner

Här visar Microsoft Windows Phone 8

Microsoft presenterar just nu Windows Phone 8 under ett evenemang i San Francisco. Mobil rapporterar direkt.

Publicerad Uppdaterad

Joe Belfiore börjar med att tala om Iphone och Android och att Windows Phone vill vara annorlunda. Iphone började med det familjära gränssnittet med appar och ikoner i startskärmen och Android kopierade, säger han. Iphone 5 lade till en extra rad ikoner så man får plats med lite mer, men i Windows Phone fokuserar man, säger Joe på människorna istället. Han syftar så klart på att man samlat funktioner kopplade till dina kontakter som Facebook, Twitter och andra sociala kopplingar i Windowds Phone.

Live apps  - anpassad startskärm

Joe Belfiore lovar att gå igenom ett par av de nya funktionerna som kommer i Windows Phone 8 som nu lanseras. Utöver de så kallade "Live Tiles" som samlat information om personer med deras senaste status, bilder och annat finns nu även Live Apps. I startskärmen kan man nu se relevant innehåll från relevanta appar. det kan vara sportresultat, favoritbilderna eller erbjudanden från Groupon. Ett exempel på detta är de senaste bilderna från Facebook så de syns direkt i startskärmen. 

Nya appar för Windows Phone

Bland nya appar som presenteras finns Skype, Twitter, ESPN, CNN, Paypal och andra som ska kunna utnyttja många av de funktioner som nu kommer i Windows Phone 8. Skype är ett särskilt exempel som numera kommer att integreras tydligare så att du alltid är tillgänglig och appen ska köras batterisnålt utan att det drar för mycket batteri. Words with Friends, Draw Something, Angry Birds Star Wars, Temple Run är andra appar som nu ska komma till Windows Phone. 46 av de mest populära apparna på andra plattformar hävdar Joe Belfiore nu finns på Windows Phone. Pandora som är en app för att lyssna på musik främst i USA fick i presentationen en egen presentation och då kommer den appen när den kommer ut i början av nästa år att inkludera ett års fritt musiklyssnande. 

Data Sens för koll på dataåtgång

De som inte är så vana vid smartphones ska få bättre koll på vad som använder datauppkopplingen i telefonen och få bättre kontroll på kostnaderna om man har ett abonnemang med begränsad inkluderad datamängd. Funktionen heter Data Sense och den gör att det gör att telefonen kan komprimera till exempel webbsidor så de laddar utan att dra för mycket data. Data Sense kan även dra nytta av wlan när det finns tillgängligt för att hantera dataåtgången. det är lite oklart hur det fungerar i praktiken, men som det verkar kan den till exempel ladda ner kartor i närheten så att du slipper göra det när du behöver det men inte har uppkoppling. I Microsofts egen undersökning får man 45 % mer webbsurfing med Data Sense-funktionen. Data Sense kopplas till operatören och den första operatören som hoppat på är Verizon i USA, det är oklart om funktionen även fungerar oavsett operatörskoppling.

Barnlås i skärmen

För den som ibland lånar ut sin telefon till barn finns en ny funktion som heter Kids Corner. Den funktionen skapar en speciellt läge i teleofnen där du kan välja ut vilka funktioner som är tillgängliga när telefonen är i barn-läget. Det här kan begränsa till exempel sms-sändning, radera viktiga e-postmeddelanden eller dyra köp innuti appar. När man aktiverat Kids Corner kan man välja enskilda appar, musik, videofiler eller annat innehåll i telefonen.

Rum - samlar personer

I kontaktlistan finns nu en ny funktion som heter Rooms. Sedan tidigare har man kunnat lägga till exempel familjen så man kan samla deras meddelanden, status från Facebook och annat. Rummet är dock mer omfattande i sina funktioner. Ett rum med familjen finns i teleofnen från start och man kan så klart lägga till fler rum. I rummet kan man förutom tidigare funktioner även dela med sig av kalendrar, bilder, sin nuvarande position eller annan information. Kalender och annat kan man dela förutom med andra perosner med Windows Phone även (om än dock lite begränsat) med till exempel en Iphone.

Windows 8

Eftersom Microsoft nyligen lanserat Windows 8 är så klart samarbete mellan enheter en självklart punkt i Microsofts presentation. Skydrive är en sådan funktion. Jobbar man med ett dokument på datorn på telefonen kan man spara den till Skydrive och öppna samma dokument och få upp pekaren precis där man arbetade även på den andra enheten, oavsett om det handlar om telefon, surfplatta eller dator.

Kameran - olika linser

När det gäller kameran i Windows Phone är det bland annat funktionen med linser, eller olika effekter som det pratas om. Man kan låta alla bilder sparas till Skydrive så man alltid har bilderna i full upplösning tillgänligt även på datorn. Appar som utnyttjar kamerafunktionen kan man hitta direkt i anslutning till kamerafunktinerna och en av dessa är Microsofts egen app Photosynth för att skapa panoramabilder. När det gäller musik finns det liknande funktioner som kopplar samman dator, telefon och surfplatta. En ytterligare koppling till Skydrive är att amn i Windows Phone 8 kan göra säkerhetskopia till molnet och på det sättet få sms och annat innehåll med sig när man byter telefon.

Så, efter Joe Belfiores presentation går vd Steve Ballmer upp på scen.

- Vi har sett stort intresse efter lanseringen av Windows 8 i fredags. Idag inkluderar vi Windows Phone i Windows 8-familjen. När vi började göra Windows Phone ville vi skapa en telefon som tar vara på inp>

En särskild funktion som Steve tar upp är möjligheten att "pinna", eller göra genvägar, till information du bryr dig om direkt från startskärmen. "Är du en av de som kommer börja använda Windows 8 så finns det ingen bättre telefon än en Windows Phone 8", säger han och kopplingen till datorerna och surfplattorna Microsoft och deras hårdvarupartners lanserat poängteras.

Med Nokia Lumia 920 lyfter Steve fram skärmen och kameran när han sedan presenterar de nya telefonerna. Han nämner även den trådlösa laddningen och anti-skak-funktionen i kameran. I Samsung Atic S är det hårdvarudesign och material samt vikten som lyfts fram. HTC 8x får komplimanger för ljudet och designen som till stor del utgått från designen av Windows Phone och för den främre kameralinsen som gör det enklare att se flera, vilket lämpar sig för Skypes videosamtal.

Säljstarten ska enligt Steve Ballmer vara kommande helgen, men vi får återkomma till svenska priser och tidpunkter för säljstart.

På Microsoft i Sverige lägger Anna Ström till ett svenskt perspektiv.

- Utöver alla konsumentfunktioner som vi visat idag finns även en hel del olika företagsanpassade funktioner, men det är på konsumentsidan vi behöver lyckas. Vi tyckte att redan Windows Phone 7 var en produkt som förtjänade konsumenternas kärlek.

Anna Ström visar även skärmbilder från Windows Mobile för fem år sedan och påminner om att det kan hända saker snabbt i mobilvärlden. För tillgången på appar hoppas Anna Ström att lanseringen av Windows 8 ska ha stor betydelse och säger sig redan nu se stor skillnad i tillgången på appar under det senaste halvåret. Totalt har Windows Phone nu 120 000 appar.

Som exempel arbetar till exempel Avanza Bank, TV.nu och Prisjakt samt Pettsons Uppfinningar med appar som kommer till både Windows Phone 8 och Windows 8. De utvecklarverktyg för att göra program och appar för Windows Phone 8 släpps imorgon tisdag.

- Jag tror vi är på rätt väg, säger Anna Ström.